Trendystyle.net | The Blonde Potato | Hong Kong. Staren naar de maan onder het genot van mooncakes

Hong Kong. Staren naar de maan onder het genot van mooncakes

May we live long and share the beauty of the moon together, even if we …

Mooncakes uit Hong Kong
Mooncakes uit Hong Kong

May we live long and share the beauty of the moon together, even if we are hundreds of miles apart – Uit een Chinees gedicht

Hong Kong is een fascinerende metropool waarin ultramoderne en Chinese invloeden om voorrang strijden. Om deze tijd van het jaar leeft Hong Kong toe naar het ‘Mid-Autumn Festival‘, een antiek festival dat sinds de Tang Dynasty wordt gevierd op de 15e dag van de achtste ‘lunar month‘. Dit jaar is dat 15 september.

Het festival wordt van oudsher gevierd met offers als dank voor de oogst en als een moment van vereniging met familieleden die ver weg wonen. De maan met zijn ronde vorm symboliseert eenheid. Dezelfde ronde vormen komen terug in de ronde vruchten (Chinese grapefruits en druiven) en de karakteristieke mooncakes die volgens de traditie geofferd en geschonken worden.

Tegenwoordig hebben de mooncakes de overhand. De meest traditionele versie is een cakeje met een vulling van lotuszaadpasta en geïncorporeerde gezouten eigeel. Er wordt echter steeds meer geïmproviseerd op het thema. Na de mooncakes met custardvulling zijn er nu ook mooncakes met chocolade en zelfs met doerianvulling. Het klassieke formaat is vrij groot – de cakejes worden in partjes gesneden en met elkaar gedeeld -, maar ook mini mooncakes zijn steeds gangbaarder.

Tijdens mijn verblijf de afgelopen dagen in Hong Kong maakte ik van mooncakes een leidraad om Hong Kong te verkennen. Van mijn vriendin Kiwi, geboren en getogen in Hong Kong, had ik de adressen van de meest prestigieuze banketbakkers en patisserieën gekregen en ik liep ze allemaal af.

Mooncakes uit Hong Kong
Mooncakes van Shanghai Tang, Hong Kong (links: mooncakes, rechts: ronde doos in de vorm van de maan)
Mooncakes uit Hong Kong
Mooncakes van The Peninsula Hotel, Hong Kong, rechts mijn favoriet

Ik vergaapte me aan de klassieke mooncakes in beeldige koekblikken met vlinders in de etalage van Ms B’s Cakery in Gough Street, een karakteristiek straatje in Central, Hong Kong Island. Ik proefde voor het eerst mooncake bij Kee Wah Bakery in de artistieke buurt Sheung Wan. Ik stak de Harbour over naar het vasteland om het mooncake-ladenkastje van de luxe bakkerij van The Peninsula Hotel te bewonderen (de prijs was 888 HK, circa 100 Euro, een veelvoud van 4, Chinees geluksgetal) en ontdekte dat het modehuis Shanghai Tang een restaurant heeft waar de mooncakes in grote ronde dozen met maandesign kunnen worden besteld.

Mooncakes uit Hong KongMooncakes uit Hong Kong
Mooncakes van Kee Wah Bakery, Hong Kong
Mooncakes uit Hong Kong
Mooncakes van Kee Wah Bakery, Hong Kong

Mooncakes zijn een Hong Kong hype en ik doe eraan mee. Een klein ladekastje met vier traditionele exemplaren (lotuszaadpasta en gezouten eigeel) zit veilig opgeborgen in mijn koffer. Op 15 september ga ik daar in de maneschijn van smullen. En ongetwijfeld zullen mijn gedachten dan afdwalen naar familieleden en vrienden op duizenden kilometers afstand…

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Modetrends, kapsels en make-up trends, vrouwen en de horoscoop van de maand op Trendystyle.net, het lifestyle magazine voor de trendy vrouw

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten! :-)

ADVERSUS

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man. De nieuwste mannenmode trends, fitness, auto's en lifestyle man op Adversus. Klik hier!
MEER OP TRENDYSTYLE