Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Lifestyle | Hong Kong: shoppen en nachtleven

Reisgids Hong Kong: shoppen en nachtleven

Weekend in Hong Kong

Hong Kong. Als je hedonistische (in de zin van: tegenovergestelde van calvinistische) spirit je ertoe brengt om op zoek te gaan naar de geneugten van het leven, om dagen door te brengen met eindeloze shopping sessies en om tot in de kleine uurtjes van club naar club te hoppen (in plaats van musea te bezoeken en cultuuruitjes te plannen) dan is Hong Kong the place to be. En dan zou onze Hong Kong gids wel eens waardevolle adresjes en tips voor je kunnen bevatten.

En ook als je niet direct een tripje naar Hong Kong op het programma hebt staan, dan nog is het interessant om te lezen hoe men aan de andere kant van de wereld leeft (vaak veel beter dan bij ons). Ik bracht een weekend in het bruisende Hong Kong door. Te midden van de futuristische wolkenkrabbers en tussen bezoekjes aan clubs en luxe lokalen door stelde ik een travel report voor je op.

Mijn dank gaat uit naar mijn vriendin Coco voor het engelengeduld waarmee ze mij in de metropool rondleidde. Ze liet me bijzonderheden zien die gewoonlijk voor toeristen verborgen blijven en legde me met Aziatische precisie uit hoe alles in deze indrukwekkende city van de toekomst 'functioneert'.

Van de luchthaven naar het centrum van Hong Kong

De reistijd van de luchthaven naar het centrum van Hong Kong is ongeveer 20 tot 30 minuten. Je hebt de keuze uit verschillende vervoermiddelen: trein, bus of taxi. Houd in gedachten dat Hong Kong wellicht een van de best georganiseerde metropolen in de wereld is. Zelfs de meest onervaren toerist zal er gemakkelijk de weg vinden.

Welk vervoermiddel je kiest, hangt vooral van je budget af. Ik koos voor het duurste middel, de taxi. Achteraf gezien was het een nogal ongelukkige keuze. Niet alleen was het waarschijnlijkst de langzaamste manier om in het centrum te komen, de taxichauffeur probeerde er ook nog een hoger bedrag dan het gebruikelijke tarief uit te slepen. Gelukkig had ik bij de informatiebalie vernomen dat de rit van de luchthaven naar Causeway Bay 320 Hong Kong Dollars kostte (tegen de actuele koers is dat ongeveer 32 euro). De taxichauffeur wilde 450 Hong Kong Dollars bedingen maar toen ik beslist weigerde om dat bedrag te betalen, keerde hij op zijn schreden terug.

Voor de terugweg koos ik de trein. Dit is heel gemakkelijk. Je checkt je al in het station in het centrum van Hong Kong voor je vlucht in, geeft je in te checken bagage af en daarna kun je gaan en staan waar je wilt. Als je klaar bent om naar de luchthaven te gaan, ga je naar beneden en de trein brengt je in 20 minuten op de plaats van bestemming.

Shopping zone Causeway Bay in Hong Kong. Het regent maar dit lijkt toeristen en inwoners niet te deren. Er wordt onverstoorbaar doorgewinkeld.

Overnachten in Hong Kong

Inwoners van Hong Kong en Hong Kong-kenners, zullen je kunnen vertellen dat Causeway Bay, bakermat van de shopping, Wanchai met zijn clubs en kantoren, en Central met zijn uitgaansgelegenheden en talloze winkelmogelijkheden de meest interessante zones zijn om in te overnachten. Deze zones bevinden zich op Hong Kong Island en hebben elk een heel eigen karakter.

Als je van chic en trendy shoppen houdt, dan zal je voorkeur uitgaan naar Causeway Bay. Houd je van het nachtleven dan is Central met de Lan Kwai Fong zone (hierover straks meer) jouw buurt. Wan Chai ligt er tussenin en heeft ook zo zijn attracties. Kies een hotel in een van deze drie zones en je zit goed. De taxi brengt je binnen enkele minuten van de ene naar de andere zone.

Metro en taxi in Hong Kon

We noemden de taxi, maar neem - als het even kan - het openbaar vervoer! Hong Kong beschikt over een uitgebreid en goed functionerend metronetwerk dat je overal brengt zonder dat je in het verkeer stilstaat en te laat op afspraken verschijnt. Taxi's zijn vooral geschikt voor korte afstanden en buiten de spits. De tarieven zijn relatief laag. Maar probeer eens op een regenachtige vrijdagavond een taxi te vinden die je van Causeway Bay naar Kowloon (op het vasteland) brengt. Ik heb er tien aangehouden en heb tien keer nul op het rekest gekregen (en ben in de tussentijd ook nog eens ongelooflijk nat geregend). Had ik het eerder geweten, dan had ik - zoals Coco mij ook later zou aanraden - de metro genomen en was ik in minder dan tien minuten op het vasteland geweest. De metro is dus vervoermiddel nummer 1 en de taxi is geschikt om de laatste afstanden van metrostation naar de plaats van bestemming af te leggen.

Hong Kong: een overvloed aan exclusieve merkboetieks, malls, warenhuizen. Adembenemend mooie vrouwen aan het stuur van Porsches en Bentley's rijden richting Causeway Bay om er uitgebreid te gaan shoppen.

Shoppen in Hong Kong

Hong Kong is praktisch gezien één groot warenhuis. De keuze en het aanbod is overweldigend groot. Geen exclusieve merknaam of je vindt er wel één (of meerdere) flagstores van. Als je in Causeway Bay logeert, hoef je je alleen maar te laten leiden door je instinct. In dit shoppingdistrict word je omringd door warenhuizen, winkels, boetieks en marktjes. Je vindt er de duurste luxe artikelen maar ook originele en goedkope koopwaar. En wil je ook aan de andere kant van de wereld terugvallen in je 'global-provinciale' koopgewoonten, dan kun je dat zonder enig probleem doen want ook in dit verre oord zijn Mango, Zara en H&M neergestreken. Voor upscale shopping kun je terecht bij Gucci, Ferragamo of Vuitton, om maar iets te noemen. Shoppen in Hong Kong is een feest voor iedereen en voor elk budget.

Tegen middernacht vullen de pittoreske straatjes van Lan Kwai Fong zich. Het heeft geen zin om vòòr 11 uur al te gaan clubben. Het echte nachtleven komt in deze zone pas na middernacht op gang.

Dineren in Hong Kong

Hong Kong is een business georiënteerde metropool. Er wonen en werken veel Westerlingen en veel lokalen hebben een zogenaamde 'European style'. Het culinaire aanbod is uitgebreid en de kwaliteit is in het algemeen hoog. Een van de drukst bezochte zones is Lan Kwai Fong met zijn vele pubs en clubs. Hier vind je een overvloed aan pubs en clubs. Laat je door de (buiten)roltrap een paar niveaus hoger brengen en sla dan af in bijvoorbeeld Shelly Street of in Hollywood Road. Je hoeft nu alleen nog maar te beslissen of je Thais, Italiaans, internationaal, Kantonees, Japans of Mexicaans wilt eten. Persoonlijk vermijd ik graag al te 'stijve' restaurants waar ze proberen om je voor 100 euro een fles wijn van middelmatige kwaliteit met schroefdop te verkopen (Felix, het superdeluxe restaurant in Hotel Peninsula in Kowloon is om deze en andere redenen van mijn 'to visit list' geschrapt). Ga voor een restaurant van een goed niveau waar je veel mensen ziet (een goede indicator) en waar je je qua sfeer thuis voelt. Ik heb graag een tafel aan het raam zodat ik de mensen op straat als een film aan me voorbij trekken.

Het Japanse diner bij Tokyo Joe in de Lan Kwai Fong zone was perfect, ook al had ik maar beperkte tijd tot mijn beschikking omdat ik niet van tevoren had gereserveerd. Reserveren is in deze zone en vooral in de weekend echt aan te raden. Happy Hour - tussen 5 en 8 uur 's avonds worden de drankjes voor de helft van de prijs - geserveerd is in Hong Kong heel populair omdat de 'normale' prijzen van de drankjes behoorlijk hoog liggen.

Beelden van winkelstraten in Hong Kong

Stappen in Hong Kong

Het nachtleven in Hong Kong komt pas laat op gang. Zelfs tegen middernacht is de nacht nog erg jong. Als je te vroeg aan je stapronde begint, zou je wel eens teleurgesteld thuis kunnen komen. Kom nog eens terug naar middernacht en je zult aangenaam verrast zijn.

De belangrijkste Hong Kong Nightlife zones zijn Lan Kwai Fong in Central (neem de metro en kies dan exit D1, eenmaal buiten ga je naar rechts en na 100 meter en het oversteken van een straat loop je ertegen aan) en de zone rond de Lockhart Road in Wanchai.

Lan Kwai Fong

Lan Kwai Fong heeft letterlijk van alles te bieden. In het hart van deze zone tref je een internationaal en gevarieerd gezelschap aan. Een mix van expats en locals die zich amuseren met stappen, drinken en goede muziek. Iets meer uit het centrum vind je pubs waar Europese en Amerikaanse backpackers vaak niet veel meer doen dan half ineengezakt op de grond zitten met een verdwaasde blik en een inmiddels lauwwarm biertje in de hand. Het verschil in prijzen van de consumpties verdeelt het publiek.

De clubs in Lan Kwai Fong liggen naast elkaar. Er zijn clubs met live muziek (ik signaleer Insommia waar een Filippijnse band gewoonlijk klassiekers met een rock twist ten uit voer brengt) maar ook ultra exclusieve clubs waar je alleen met een member card of met een visitekaartje dat je als VIP kwalificeert binnenkomt.

Uitzicht vanaf het terras vanaf de 30ste verdieping van Club Azure

De mooiste club die ik gezien heb (tot nu toe tenminste) is Azure op de 30ste verdieping van een ultramodern gebouw aan het begin van Lan Kwai Fong. Om er te komen, neem je de lift vanuit de lobby van Hotel LKF (een exclusief boetiekhotel dat - naar wat ik heb gezien - bezocht wordt door een jong en trendy publiek) naar de 29ste verdieping. Daar heb je al een spectaculair uitzicht op Hong Kong by night. Vanaf de 29ste verdieping ga je, nadat je een consumptie hebt gekocht, naar de 30ste verdieping en daar is het uitzicht zo mogelijk nog indrukwekkender. Je kunt hier ook dineren, maar vanaf een bepaald tijdstip transformeert Azure zich in een echte club met hip hop muziek en gedimd licht om zoveel mogelijk van het adembenemende uitzicht te kunnen genieten. Het publiek is geselecteerd en het 'mooie mensen'-gehalte is hoog. Je kunt ook buiten op het megagrote terras van je drankje genieten, maar niet voordat de security het heeft overgoten in een plastic bekertje (weinig trendy maar wel begrijpelijk omdat een glas dat vanaf de 30ste verdieping naar beneden wordt geworpen een dodelijk wapen kan zijn).

De uitgaanslokalen en clubs sluiten na 5 uur 's morgens en er is dus alle tijd om van het nachtleven te genieten.

De befaamde Lockhart Road en omliggende straatjes

Lockhart Road

Ik zou poëtisch willen zijn en willen zeggen dat je je in deze zone in een film (of boek) à la Suzie Wong waant, maar daarmee heb je het qua romantiek in deze zone wel gehad. Lockhart Road is het red light district van Hong Kong en is van oudsher dé plek voor Amerikaanse mariniers.

Lockhart Road en de omliggende straatjes zijn volgepakt met lokalen en clubs, de straten zijn felverlicht en druk bevolkt. Als je besluit om een lokaal binnen te gaan, dan is enige voorzichtigheid geboden. Hier zou je wel eens op een zeer pittige rekening kunnen worden getrakteerd. Lockhart Road heeft op het gebied van vertier zeker veel te bieden en de live muziek is van optimale kwaliteit, maar dat geldt niet voor het publiek dat in het moderne en trendy Lan Kwai Fong aanmerkelijk beter is.

Conclusie?

Je zult begrepen hebben dat Hong Kong een stad is waar je gerust zou kunnen wonen. Engels is één van de voertalen en vooral de jongeren spreken deze taal erg goed. Gewoonlijk weet je na een tweede bezoek aan een stad pas echt wat je eraan hebt. Voor mij was dit mijn tweede bezoek aan Hong Kong en de metropool heeft mij niet teleurgesteld. Het is een internationale, schone, efficiënte en moderne maar ook nostalgische metropool. De bakermat voor shopping voor elke portemonnee, en een walhalla voor liefhebbers van het 'party all night'.


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!