Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Lifestyle | Brazilië: Porto Seguro en Arraial d'ajuda

Naar de zon in het vroege voorjaar

Brazilië: Porto Seguro en Arraial d'Ajuda

Als het vroege voorjaar zijn intrede doet maar het weer koud en guur blijft, wordt de behoefte om naar de zon te vliegen steeds groter. De keuze is in dit seizoen binnen Europa nog beperkt. Op veel zomerse bestemmingen is het nog te koud van de stranden te kunnen genieten. Daarom vroegen wij aan de experts van tui reisbureau twee zonbestemmingen: een bestemming binnen Europa en een exotische bestemming. (foto: de stranden van Porto Seguro)

Roelke Keus-Vonk stond ons te woord en koos voor ons: Tenerife, zonovergoten eiland van de Canarische archipel dat zij meerdere malen bezocht, en Porto Seguro en Arraial d'ajuda, twee prachtige badplaatsen in de provincie bahia in het exotische Brazilië. Deze week vertelt zij ons over Porto Seguro en Arraial, volgende week hebben we het over Tenerife.

Arraial d'ajuda en Porto Seguro

De provincie Bahia
De badplaatsen Arraial d'ajuda en Porto Seguro liggen in de provincie bahia. De provincie bahia strekt zich uit van costa do sauipe en praia do forte in het noorden richting de hoofdstad Salvador da Bahia en de badplaatsen Porto Seguro en Arraial d'Ajuda. De provincie beslaat daarmee een groot deel van de oostkust.

Reisinformatie
De vlucht duurt ongeveer 11 uur en wordt uitgevoerd door holland excel, het voormalige air holland. Je vliegt rechtstreeks op Salvador. Verblijf je in Porto Seguro of Arraial d'ajuda dan is het vanaf Salvador nog één uurtje vliegen. De tussenstop duurt ten hoogste een uurtje. Het tijdsverschil met Nederland is in de winter 5 uur, in de zomer 3 uur.

Het hoogseizoen
Het hoogseizoen in Porto Seguro en Arraial loopt van begin december tot en met eind maart. De gemiddelde temperatuur ligt er in onze winter rond de 28 graden, in onze zomer (mei tot en met september) rond de 24 à 25 graden.

in de periode van 1 februari tot 16 februari heb ik ongeveer anderhalve dag regen gehad (lees: af en toe een tropische bui), vertelt Roelke, en verder strakblauwe lucht. Je hebt er ook de hollandse lucht met witte schapenwolken en soms ziet het er even heel dreigend uit, maar vaak drijven de buien over. De temperatuur lag begin februari tussen de 30 en 35 graden (gevoelswaarde) en er stond vaak een verfrissende wind.

Je hoort soms 'wilde' verhalen over Brazilië. Had jij de indruk dat het gebied van Arraial en Porto Seguro gevaarlijk is? In de grote steden heb je bepaalde wijken waar je beter niet kunt komen, maar in Porto Seguro en Arraial heb ik absoluut geen criminaliteit gezien. Verder heb je in Arraial en Porto Seguro geen bedelaars die met uitgestoken hand achter je aankomen, en word je niet - zoals vaak in de landen rond de Middellandse zee - de restaurants 'binnengetrokken'. Het zijn heel rustige en gemoedelijke badplaatsen.

Arraial d'ajuda
Arraial d'ajuda is een klein dorp dat zijn oorspronkelijke kern nog heeft behouden. Massatoerisme is er nog niet bekend. Vorige jaar oktober / november zijn wij Nederlanders er als eerste uit Europa met chartervluchten op dit gebied gaan vliegen. Voor de rest komen er portugezen, chilenen en argentijnen. Arraial is echt een hippiedorp. Het is alsof de tijd er stil heeft gestaan. Die indruk wordt nog sterker als je trancoso bezoekt. Trancoso is een hoger gelegen (hippie)dorpje met heel veel gekleurde huisjes. Van Arraial kun je naar trancoso wandelen. Het is een wandeling van 17 km, maar het is de moeite waard om de hitte te trotseren. Je komt over prachtige stranden - het een nog mooier dan het ander - met ruige rotspartijen.

typisch voor de dorpen in deze streek, vertelt Roelke, is het grote grasveld dat centraal ligt. Aan de kop van het grasveld staat het kerkje en daarom heen de huisjes. Dat vind je eigenlijk in ieder dorp terug: in Arraial, maar ook in trancoso en Porto Seguro.

Porto Seguro
Porto Seguro is een grotere badplaats en ligt tegenover Arraial d'ajuda. De beide badplaatsen zijn gescheiden door een rivier. Je kunt van de ene badplaats naar de andere via een pontje. In 20 minuten ben je met de bus van het centrum van Arraial d'ajuda in het centrum van Porto Seguro. Het buskaartje kost je (omgerekend) ongeveer 1 euro.

Porto Seguro is groter en drukker dan Arraial. Maar ook deze plaats heeft een oud gedeelte dat hoger ligt dan het toeristische gedeelte. Ook hier vind je weer hetzelfde patroon als in de andere dorpjes: het grasveld, het kerkje en de huisjes erom heen. Tegen het einde van de dag trekken veel toeristen naar de markt van Porto Seguro die tegen een uur of vijf 's middags wordt opgezet. Je kunt er etenswaren krijgen, snuisterijen en het locale drankje, de caipirinha (rietsuikerlikeur, cachaca genoemd) vermengd met fijngestampte limoenen, veel suiker en een hoog alcoholpercentage. Verder worden er 's avonds en 's nachts op de stranden bij Porto Seguro veel spetterende strandfeesten gehouden waar vooral de Braziliaanse muziek centraal staat. De feesten worden door duizenden mensen bezocht. Het strand verandert op die avonden in een grote openluchtdiscotheek.

uit ervaring en uit verhalen van andere gasten weet ik dat het heel goed te doen is om je tussen de beide badplaatsen te bewegen, zegt Roelke. Zo waren er gasten die in Porto Seguro logeerden, maar die 's avonds naar Arraial gingen om daar te eten omdat het er knusser en gezelliger was dan in Porto Seguro. Maar andere gasten trekken tegen het einde van de dag juist naar Porto Seguro voor de markt. In dit gebied heb je eigenlijk van alles wat.

Restaurants en stranden
De restaurants zijn over het algemeen erg schoon en de keuken is uitgebreid: steaks, vis, veel Japans eten. Voor 5 euro heb je al een volledige maaltijd. Credit cards worden bijna overal geaccepteerd. De meeste restaurants bevinden zich in Porto Seguro maar ook in Arraial kun je heerlijk lunchen of dineren. De stranden van beide badplaatsen zijn erg schoon en goed onderhouden. Het gebruik van de ligstoelen op het strand is gratis.

voor maar 10 euro kun je op het strand van Arraial de hele dag heerlijk vertoeven en lunchen (stoelen en parasols inbegrepen). Ik ben benieuwd hoe het over vijf jaar zal zijn. Porto Seguro zal wel uitgroeien tot een druk bezcohte badplaats, maar ik hoop dat Arraial zijn relaxte sfeer behoudt, zegt Roelke.

De plaatselijke bevolking
De bevolking is erg vriendelijk. Er is alleen een barrière: ze spreken eigenlijk uitsluitend Portugees, ook in hotels en restaurant. Het is daarom aan te raden om een Portugees woordenboek mee te nemen.

De accommodaties
Als je voor dit gebied kiest, kun je het beste in een gezellige pousada logeren. Een pousada is kleinschalig hotelletje of een groepje bunagalows omgeven door een prachtige tuin. In Porto Seguro vind je ook grotere hotels met half pension, maar omdat je heerlijk en voor een zacht prijsje in de restaurants kunt eten, is het aan te raden om voor logies en ontbijt te kiezen. Met kinderen kun je in de pousadas goed terecht, maar je vind er natuurlijk niet de kinderfaciliteiten die je bijvoorbeeld op de Canarische eilanden vindt.

ik logeerde in hotel Santa Fe in Arraial, vertelt Roelke. Het is echt een aanrader. Hotel Santa Fe is net geopend (eind 2002). Het is een kunstenaarsontmoetingsplaats. Het hotel heeft een hele mooie tuin. Elk terras heeft, behalve een paar zitjes die in de muur zijn gemaakt, een hangmat. Die staat centraal. De hangmat komt dan ook oorspronkelijk uit dit gebied. Je kunt er al voor 15 euro eentje kopen.

Zou je hier een auto huren? De wegen zijn op zich goed, maar de kosten voor het huren van een auto zijn erg hoog evenals het eigen risico. Je kunt je beter met het openbaar vervoer verplaatsen. Het is goed geregeld en het kost bijna niets.

Excursies
Vanuit Arraial en Porto Seguro kun je interessante excursies maken. Met name de excursie naar het reservaat das jaqueiras, het dorp van de paxato-Indianen, is erg interessant. Het is een reservaat waar de Indianen, de oorspronkelijke bewoners van dit gebied leven. Ze gunnen je een blik op hun dagelijkse leven.

Prijsindicaties
Qua prijs is dit gebied erg interessant. In maart kom je ongeveer uit op 800 euro (vlucht, transfer plus 9 dagen hotel santa fe op basis van logies en ontbijt). Wil je twee weken in Porto Seguro of Arraial verblijven dan kost dat ongeveer 1000 euro. Een verblijf in Arraial of Porto Seguro kan worden gecombineerd met een verblijf in de hoofdstad Salvador De Bahia, met een tocht naar de schitterende watervallen van foz do iguacu, of met een tocht door het amazone-gebied. De prijs van de combinatiepakketten liggen gemiddeld rond de 1.400 euro.

Inentingen
Voor dit gebied zijn inentingen verplicht. Het is van belang hier goed naar te informeren.

met dank aan World of Tui Reisbureau Leiden, Haarlemmerstraat 227, 2312 DR Leiden, tel 071-5143541.

Schrijf je in voor de gratis Trendystyle nieuwsbrief.
Mode, beauty en trends. Klik hierIk ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!