Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Lifestyle | Kuala Lumpur, smeltkroes van culturen en religies

Kuala Lumpur, smeltkroes van culturen en religies

Maleisië, intrigerende smeltkroes van culturen en religies. Verleden, heden en toekomst gaan hand in hand. Op 31 augustus 2007 kon Maleisië terugkijken op 50 jaar merdeka, onafhankelijkheid. Een mijlpaal die uitbundig is gevierd. Een schitterende gelegenheid om 'KL', internationaal koosnaampje voor Kuala Lumpur, aan te doen. We bezochten kl een paar weken voor de feestelijke onafhankelijkheidsviering.

Tienduizenden, honderdduizenden palmen
Het vliegtuig maakt een scherpe bocht boven zee en vliegt dan op het land aan. Onder de romp glijden duizenden, tienduizenden, misschien wel honderdduizenden palmen voorbij. Later zal een taxichauffeur uitleggen dat de vruchten ervan worden gebruikt voor het maken van keukenolie, zeep maar ook biologische brandstof. 'met het oog op de toekomst', zegt hij er lachend bij. (foto links: de Petronas Twin Towers)

De luchthaven die op een afstand van ongeveer 70 km van de hoofdstad Kuala Lumpur ligt, is indrukwekkend. Ruim opgezet, modern, luxueus. Treinen op 'airrails' verbinden de verschillende terminals met elkaar. Enorme serres met weelderige, tropische planten zetten de grote vertrek- en aankomsthallen luister bij. Alles is functioneel, modern, schoon, licht.

In een mum van tijd zijn we door de 'immigration' heen. Een bescheiden stempel geeft toestemming voor een 'social visit' van maar liefst 90 dagen. Het aanvragen van een visum is niet nodig. Het is voldoende het formulier dat in het vliegtuig wordt uitgedeeld, ingevuld over te leggen. (foto rechts: het station van Kuala Lumpur)

Eerste indruk
Het gezelschap dat rond de bagageband staat te wachten, is gemêleerd. Veel vrouwen zijn gehuld in lichte, kleurige gewaden, gecombineerd met gele, lichtblauwe, roze hoofddoeken. Andere vrouwen, veelal afkomstig uit het midden-oosten waar Maleisië een geliefd vakantieland is, zijn van top tot teen in het zwart gehuld. Weer andere vrouwen dragen westerse kleding. Ook voor de mannen lopen de kledingstijlen uiteen van lange gewaden tot de geijkte krijtstreeppakken van de zakenmannen die Kuala Lumpur aandoen.

Ongeveer 60% van de inwoners van Maleisië is islamitisch, de rest is boeddhist, hindoe, sikh, taoïst, katholiek. De islam is de officiële godsdienst maar de overige godsdiensten worden getolereerd en gerespecteerd. 'we kunnen onderling allemaal heel goed met elkaar opschieten, dat is echt uniek', vertelt onze taxichauffeur trots. De verschillende religies bij elkaar zijn elk jaar weer goed voor een groot aantal feestdagen, festivals en andere feestelijke gelegenheden. (foto links: nationale moskee)


Friday prayer

De driebaansnelweg die vanaf de luchthaven naar Kuala Lumpur voert, is nagenoeg verlaten. Aan weerszijden trekken de palmbomen die de liefelijke heuvels en glooiingen met diepgroen bekleden, voorbij. Ook in de stad zelf is er veel groen. Statige huizen met tuin worden afgewisseld door torenhoge gebouwen, verschillende daarvan in de laatste fase van voltooiing. In de verte strekken de 452 meter hoge petronas twin towers, eens de hoogste torens ter wereld (en nog steeds de hoogste twins), zich naar de hemel uit. (foto rechts: moskee in het Kuala Lumpur Park, in nabijheid van de Twin Towers)

In de nabije omgeving van het chique en bedrijvige Mandarin Oriental hotel dat pal tegenover de Twin Towers ligt, wordt het onverwacht druk. Het is vrijdag en de 'Friday prayer' is in volle gang. Als het gebed kort daarna tot een einde komt, stromen honderden mannen uit de moskeeën naar buiten, de stralende zon in. (foto links: waterpret in het openbare - gratis - zwembad in het Kuala Lumpur park)

Energetisch, dynamisch, betoverend
De ramen van de luxueuze hotelkamers van het mandarin oriental reiken tot op de grond en geven vrij zicht op de twin towers en het uitgestrekte Kuala Lumpur park met zijn vijvers, zwembad en moskee. Rondom het frisgroene park vele indrukwekkende wolkenkrabbers, ook hiervan meerdere nog in aanbouw.

De Twin Towers weerspiegelen met hun avant-gardistische design dat verrijkt is met Islamitische elementen, de multiculturele samenleving van Maleisië. Het enorme dak van de shopping Mall Suria KLCC (Kuala Lumpur city centre) dat aan de voet van de towers gelegen is, vertoont een kleurig mozaïek. Als de schemering begint te vallen, klinkt het weemoedige gezang vanaf de minaret tussen de wolkenkrabbers door. Kuala Lumpur is energetisch, dynamisch maar tegelijkertijd ook betoverend. (foto rechts: één van de vele indrukwekkende koepels van Suria KLCC)

Smeltkroes van religies en culturen
Het is juist de mengelmoes van religies en culturen die deze metropool zo uitzonderlijk maakt. Behalve de oorspronkelijke bewoners wonen er in Maleisië veel Chinezen, indiërs, Thais en andere volkeren. Dat komt tot uiting in de vele keukens die je er vindt, in de architectuur, in het dynamische ritme, de geuren en kleuren en het kleurige straatbeeld van deze boeiende stad.

Voeg daarbij nog een verleden met Portugezen, Nederlanders en tot 1957 de Britten en je hebt een ongelooflijke en inspirerende mix.

Historische wandeling
KL, eens een modderige nederzetting bij de samenloop van twee rivieren waar tin werd gedolven (Kuala Lumpur betekent 'modderige samenloop'), biedt nu een overweldigende aanblik; een kunstmatige en perfect verzorgde tuin waarin wolkenkrabbers maar ook historische gebouwen een plaats vinden.

Liefhebbers van architectuur kunnen er hun hart op halen. Op loopafstand van elkaar liggen het nostalgische station uit de victoriaanse tijd, het KTM Berhad (railway) Administration Building met Moorse invloeden, de grote nationale moskee met 73 meter hoge minaret, Menara Dayabumi, wolkenkrabber met Moors-Byzantische invloeden, het sierlijke verblijf van sultan Abdul Samad en Merdeka Square waar op 31 augustus 1957 de onafhankelijkheid van Maleisië werd uitgeroepen.

Levendig Chinatown
Een eigentijdser beeld bieden Chinatown en little India met vele marktkraampjes en eetstalletjes. Het lijkt wel of de plaatselijke bevolking zich op deze hete zaterdagmorgen hier heeft geconcentreerd. Bussen, taxi's en auto's rijden af en aan. Pannen pruttelen op het vuur. Muziek schalt over straat. Kastanjes worden gepoft en verspreiden een heerlijke geur. Er wordt onderhandeld over de koopwaar, er wordt gepraat en gelachen. Aan de tafeltjes van de openluchtrestaurantjes geniet men van een heerlijke dis - rijst, groenten, vis, vlees - die met de handen wordt gegeten. Azië op zijn best. (foto links: jaling petaling, het centrum van Chinatown)

Shopping malls
Behalve de plaatselijke markten waar goedkope schoenen, namaaktassen, Chinese medicijnen, groenten en fruit, en talloze souvenirs verkrijgbaar zijn, biedt kl ook een groot aantal luxueuze shopping malls met boetieks van bekende designers en andere internationale modeketens. En beu van het shoppen, zijn daar de vele tuinen en parken die de vermoeide bezoeker rust bieden. Of het uitzicht van de KL-tower (niet te verwarren met de Petronas Towers) met draaiend restaurant dat een 360-graden panorama op de stad biedt. (foto rechts: Chinatown)

Nightlife
's Avonds, als de lichtjes één voor één aangaan, toont KL zich in volle glorie. De temperaturen zijn aangenaam, overal zijn gezellige restaurantjes met keukens die aan ieders smaak en wens tegemoet komen. Clubs en bars zijn er in overvloed en de Maleisers, uiterst vriendelijk, zullen je in hun uitstekende Engels graag wegwijs maken. (foto links: de Petronas Twin towers by night)

Wij besluiten onze eerste dag in op Maleisische bodem met een traditioneel (en pittig) Maleisisch diner in een sfeervol verlichte tuin, een oase in het hart van Kuala Lumpur. De krekels tjilpen, de lucht is als een warme deken, zwoel van exotische geuren. Wat wil een mens nog meer? (Augustus 2007)


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!