Waarom komt jouw werk nooit af?

Liggen er stapels werk op je te wachten - of het om kantoorwerk, huishoudelijk werk of administratief werk gaat - en lijk je er nooit doorheen te komen? Misschien ligt het niet zozeer aan de hoeveelheid werk maar aan je manier van aanpak. Ga eens na of jij jezelf in een (of meerdere) van de types hieronder herkent.

Het onzekere type
Het onzekere type weet eigenlijk niet goed hoe ze het moet aanpakken. Ze twijfelt aan haar eigen kunnen en denkt bij zichzelf dat ze, hoezeer ze haar best ook zal doen, haar taak toch niet naar behoren zal verrichten. Ze treuzelt, is niet beslist en verliest veel tijd met... Aan zichzelf twijfelen.
Advies: probeer meer vertrouwen in jezelf te hebben. Vraag je af waar je bang voor bent. Wat er nu eigenlijk gebeurt als je faalt. Het je het idee dat er echt iets van je gevraagd wordt waarvoor je de kennis niet in huis hebt, breng dat dan onder de aandacht van je opdrachtgever of vraag iemand met kennis van zaken om hulp. Blijf niet met je angsten zitten.

Het chaotische type
Het chaotische type stort zich op het werk zonder eerst na te denken over een plan van aanpak. Zo kan ze er halverwege de klus achterkomen dat de volgorde die ze heeft aangehouden, verkeerd is, en dat ze opnieuw moet beginnen wil ze het gewenste resultaat bereiken.
Advies: bezint eer ge begint. Maak eerst een plan van aanmaak. Denk na over hoe je hoe je je werk gaat aanpakken en indelen. Maak een lijst van de prioriteiten en van de manier waarop je te werk zult gaan doen.

Het afgeleide type
Ook het afgeleide type is de hele dag bezig, maar dan niet met de hoofdklus. Het afgeleide type is keigoed in het inslaan van zijwegen die wel iets met haar taak te maken hebben, maar die geen zoden aan de dijk zullen zetten. Dit gedrag komt vooral veel voor bij mensen die met internet werken. Het opzoeken van simpele informatie kan leiden tot urenlang surfen.
Advies: dwing jezelf om je op je werk te concentreren. Houd je bij je hoofdtaak. Eerst het echte werk, daarna mag je 'spelen'.

Het uitsteltype
Het uitsteltype vertoont vluchtgedrag. Als de deadline nog ver weg is, doet ze alles behalve zich aan haar taak wijden. Pas als de deadline naderbij komt en de druk groter wordt, lukt het haar om haar schouders eronder te zetten. Ze werkt dan meestal in een razendsnel tempo en haalt haar de deadline nét wel (of nét niet). br> Advies: leer je eigen uitstel- en vluchtgedrag kennen en probeer eens op tijd met je werk te beginnen. Bedenk hoeveel beter het kwalitatief zal zijn als je het niet in een razend tempo hoeft af te raffelen. Help jezelf een handje door de deadline een dag eerder in je agenda te zetten.

Het perfectionistische type
Het perfectionistische type is eigenlijk nooit klaar omdat alles honderd keer gecontroleerd moet worden, en het nooit goed genoeg is. Steeds weer moet het werk worden bijgeschaafd en verbeterd. Het perfectionistische type verliest zich eindeloos in details.
Advies: vraag jezelf af wat er gebeurt als je sommige dingen niet of iets minder goed doet. Leer om niet al te hoge eisen aan jezelf te stellen. Concentreer je op de grote lijnen. Maak van tevoren een realistische inschatting van hoeveel tijd je ongeveer voor een klus nodig zult moeten hebben en probeer de klus binnen die tijdsduur te klaren. En verlies je niet in driedubbele checks en controles.

Het PR-type
Het PR-type vindt contact met haar omgeving net zo belangrijk als haar werk zelf. Het is het type dat je vaak bij de koffiemachine vindt. Of de moeder die liever met haar vriendinnen telefoneert dan het huishouden doet. Dit type is steengoed in sociaal netwerken (noem het marketing) en wat minder in concretiseren.
Advies: netwerken is belangrijk, jazeker. En vriendschappen in stand houden ook. Maar gebruik deze dingen niet als alibi om je werk niet te doen of om het af te raffelen. Stel voor jezelf vast wanneer je wat zult doen, en doe het dan ook. Laat die hulpbehoevende collega of het laatste nieuws uit de buurt maar even wachten.

GESPONSORDE LINKS