Dit neem je mee naar een sollicitatiegesprek

Op een sollicitatiegesprek moet je goed beslagen ten ijs komen. Je besteedt natuurlijk de nodige aandacht aan je uiterlijk (de eerste indruk telt). En om een georganiseerde indruk te maken en efficiënt over te komen, zorg je ervoor dat je ook de juiste dingen bij je hebt.

  • Ga voor een zakelijke tas, liefst in echt leer en van een goede kwaliteit. Welk formaat? Bij voorkeur A4 zodat je documenten (een extra curriculum bijvoorbeeld) kunt vervoeren zonder dat je dit document dubbel moet vouwen. Organiseer je tas zo dat je je benodigdheden direct kunt vinden.
  • Neem tenminste twee pennen mee. Eentje voor jezelf en eentje om wellicht even aan een gesprekspartner te lenen (maakt altijd een goede indruk). Het spreekt voor zich dat je voor 'nette' pennen gaat.

  • Wapen je met een keurig notitieboekje, misschien wel met een leren omslag zodat je tijdens het gesprek aantekeningen kunt maken.

  • Je agenda of mobiele telefoon met agendafunctie (als je er goed en snel mee kunt omgaan). De belfunctie (of in ieder geval het geluid) van je mobiele telefoon staat tijdens het gesprek natuurlijk uit.

  • Je portemonnee en een identiteitsbewijs (voor het geval daarnaar gevraagd wordt).

  • En verder alle benodigdheden om je kort voor het sollicitatiegesprek nog even te 'fatsoeneren'. Voor mannen zal dat misschien een kam, een rolletje pepermuntjes voor een frisse adem en een pakje papieren zakdoekjes zijn. Vrouwen zullen zich zekerder voelen met een extra vleugje (niet te felle) maar vers aangebrachte lippenstift, poeder tegen glim, een extra paar pantykousen voor het geval dat je op het laatste moment een ladder krijgt en dezelfde kam, zakdoekjes en pepermuntjes waar ook hij zich mee wapent.

  • Tot slot een 'niet meenemen'-tip. Sigaretten. Rook niet voordat je een sollicitatiegesprek ingaat. Het staat onzeker als je omhuld door sigarettenwalm binnenkomt.
GESPONSORDE LINKS