Terug van vakantie... Weer aan het werk!

Het is ongetwijfeld één van de meest traumatische momenten van het jaar. Als je vertrekt, lijkt de vakantieperiode die voor je ligt oneindig lang. Maar voor je het weet, is het weer tijd om huiswaarts te keren. Binnen enkele uren verwissel je een vrolijke badplaats - waar je enige zorgen zijn: het vinden van een leuk restaurantje of een strand waar je ongestoord kunt zonnen - voor je eigen huis in Nederland. Misschien kom je aan in de druilerige regen, ondanks het feit dat vrienden en kennissen die in Nederland zijn gebleven je verzekeren dat ons kikkerlandje tijdens je afwezigheid een tropisch paradijs was - een klassieker. Maar goed, regen of niet, de thuiskomst is altijd weer een klein drama.

De eerste dagen breng je door met herinneringen aan de vakantie: wat deden we 48 uur geleden, wat deden we vorige week op dit tijdstip. Je vraagt je af waarom je eigenlijk weer teruggekomen bent. Je hoofd staat niet naar je werk en je droomt van een klein optrekje (al was het maar een appartementje) in het vakantiedorpje waar je het zo naar je zin hebt gehad.

Weer aan het werk

En toch... er is niets aan te doen. We zijn weer thuis en we zullen er de komende elf maanden moeten doorbrengen. En als het dan niet anders kan, laten we er dan maar het beste van maken. Laten we er maar in berusten dat het 'niet altijd feest kan zijn'... En dat is ook zo, maar er is iets dat je wél kunt doen: ervoor zorgen dat het dagelijkse leven (en de dagelijkse sleur) je niet meer - zoals voor de vakantie - voor 100% opslokt en proberen de zonneschijn - waar we tijdens de vakantie zo veel van hebben gehad - in je leven te houden. Hoe doe je dat? Heel gemakkelijk. We hebben een aantal praktische regels voor je. Hier zijn ze.

1. Houd tijdens de vakantie een dagboekje bij. Een boekje waarin je je emoties, je gedachten en gevoelens opschrijft. Maar dat niet alleen. Schrijf in dit boekje ook je voornemens voor de toekomst op (die voornemens die tijdens het zonnebaden spontaan in je opkomen maar die je - zodra je thuis bent - direct weer vergeet, zoals: meer aandacht voor jezelf, je niet meer laten stangen door collega's of je baas, je niets aantrekken van wat anderen van je denken. Probeer het boekje altijd bij je te hebben en raadpleeg het elke keer als je bemerkt dat je na thuiskomst weer in oude fouten vervalt. Scripta manent (het geschrevene blijft), zeiden de romeinen, en dat is precies wat je met dit 'vakantieboekje' wilt bereiken: dat je emoties, gevoelens, gedachten en voornemens je bijblijven.

2. Maak een klein fotoalbum, misschien zelf digitaal, dat je op sombere momenten tevoorschijn kunt halen om weer een glimlach op je gezicht te toveren. Plaats één van je mooiste vakantiefoto's op de desktop van je pc. Kortom, zorg ervoor dat je de vakantie niet vergeet, ook niet op de werkplaats. Of beter nog: juist op het werk mag je je vakantie niet vergeten. Er is meer onder de zon dan alleen maar werk!

3. Houd contact met de mensen die je op vakantie hebt leren kennen. E-mail is daarvoor een fantastisch en snel communicatiemiddel. Samen herinneringen ophalen helpt om kleine inzinkingen na terugkeer te boven te komen.

4. Als je na enige tijd ontdekt dat de vakantie, en vooral de plaats waar je je vakantie hebt doorgebracht, in je hart blijft... wacht dan niet, maar organiseer alvast een volgende reis, misschien wel naar dezelfde bestemming. Het is nooit te vroeg om alvast de volgende vakantie te organiseren, om alvast de data vast te leggen (en misschien al de vlucht) zodat je de donkere en koude winterperiode doorkomt met een straaltje zonneschijn in je hart.

5. Verval niet in oude fouten en laat je niet opslokken door de routine van het werk. Houd een klein, speciaal en persoonlijk plaatsje in je hart vrij, voor mooie dingen, voor jezelf. Maak er een magisch plaatsje van, waar je mooie herinneringen die jij alleen weet te waarderen, ophaalt, waar regen, wind, donkere dagen, competitie op het werk en jaloezie geen toegang hebben en waar je kunt genieten van de mooie en waardevolle dingen van het leven.

GESPONSORDE LINKS