Sollicitatiegesprek? Voorkom dat je met een mond vol tanden zit

Een sollicitatiegesprek is bij uitstek een situatie waarin je je beste beentje wilt voorzetten. Een eerste voorwaarde is natuurlijk een rustige en zelfverzekerde houding. Bereid je psychologisch op het gesprek voor. Dit kun je doen door met vrienden of familieleden te oefenen. Verder kun je het gesprek ook inhoudelijk voorbereiden door je alvast voor te stellen welke vragen je kunt verwachten en de antwoorden daarop al te bedenken. Op dat moment hoef je niet ter plekke nog een antwoord te verzinnen of op een ingeving te hopen.

Om je te helpen hebben we met je meegedacht. Hieronder vind je een aantal vragen die kunt verwachten met een antwoord-suggestie.

Waarom wil je hier werken?

Deze vraag heeft betrekking op je motivatie en dat is één van de belangrijkste onderwerpen tijdens een sollicitatiegesprek. Een toekomstige werkgever zal dit onderwerp graag uitdiepen. Geef gemotiveerd antwoord, laat zien dat je enthousiast bent en spits je antwoorden toe op het bedrijf waarbij je solliciteert door je van tevoren goed te informeren over de werkzaamheden en activiteiten van het bedrijf en de functie die je zou moeten gaan vervullen.

Waarom wil je weg/ben je weg bij je vorige werkgever?

Ook dit is een vraag die je kunt verwachten. De toekomstige werkgever zal proberen te begrijpen of er conflicten met de vorige werkgever zijn geweest of zal zich afvragen of je misschien niet goed presteerde. Geef op deze vraag een duidelijk en logisch antwoord.

Waar/hoe zie je jezelf in vijf of tien jaar?

Een toekomstige werkgever zal je vragen wat je toekomstverwachtingen zijn. Zorg ervoor dat je hier duidelijke ideeën over hebt. Dit is ook een goede gelegenheid om aan te geven wat jij van een nieuwe baan en de eventuele doorstromingsmogelijkheden binnen het bedrijf verwacht.

In geval je CV een 'gat' vertoont: waarom heb je een periode niet gewerkt?

Werkgevers zijn altijd erg geïnteresseerd in 'gaten' in het CV. Geef hiervoor een duidelijke en vooral logische verklaring zonder in de verdediging te gaan.

Ben je bereid om te verhuizen of te reizen?

Dit is zeker een vraag waar je van tevoren goed over moet nadenken en dit is ook een vraag waar je eerlijk en duidelijk over moet zijn, ook al kan het antwoord je kansen op een aanstelling verkleinen. Schep je echter valse verwachtingen, dan leg je daarmee de basis voor problemen in de toekomst.

Hoe zou je jezelf omschrijven?

Haal jezelf niet naar beneden en prijs jezelf niet de hemel in. Geef een realistische omschrijving van jezelf. Voor het beantwoorden van deze vraag kun je bij vrienden, kennissen en collega's te rade gaan. Destilleer uit hun antwoorden die dingen waar je je in kunt vinden en vermeng die met je eigen mening. Zorg ervoor dat je overtuigd bent van de dingen die je zegt.

Wat voor soort collega ben je?

Ook hier kan een vraagrondje bij vorige collega's nuttig zijn, maar vergeet nooit dat de dingen die je zegt uiteindelijk jouw mening moeten zijn en dat je ze met stelligheid naar voren moet kunnen brengen.

Wat zijn je sterke punten en wat zijn je zwakke punten?

Een standaardvraag die je vast eerder hebt gehoord en waar je wellicht direct het antwoord op hebt, maar toch is het van belang om je er van tevoren even over te buigen zodat je je antwoord op de situatie, het bedrijf en de baan waar je naar solliciteert kunt toespitsen.

Waarom zouden wij jou moeten kiezen?

Dit kan een lastige vraag zijn. Probeer het antwoord niet al te zeer op je eigen persoon toe te spitsen maar betrek er vooral ook het bedrijf en omstandigheden die de nieuwe baan betreffen bij. Bedenk van tevoren wat jouw bijdrage aan dit bedrijf in het bijzonder zou kunnen zijn.

Heb jij nog vragen?

Dit is een moment waarop je kunt laten zien dat goed voor ogen hebt naar welke baan je solliciteert en bij welk bedrijf. Bereid een paar intelligente vragen voor die met het bedrijf zelf te maken hebben. Dit is niet het moment om naar de hoogte van je salaris te vragen.

Tot slot: Pas op voor strikvragen.

Vraag je altijd af wat de achtergrond van een vraag is. Een ogenschijnlijk onschuldige vraag heeft meestal een diepere betekenis. Solliciteer je naar een baan waarin je veel dingen aan anderen zult moeten uitleggen, wees dan niet verbaasd als je gevraagd wordt of je je het kunt voorstellen dat anderen dingen niet begrijpen. In een eerste impuls zeg je misschien 'Nee' omdat je wilt laten zien dat je dingen snel begrijpt, maar zo'n antwoord zou door een toekomstige werkgever wel kunnen worden uitgelegd als je niet in anderen kunnen verplaatsen en dus niet goed zult kunnen uitleggen.

GESPONSORDE LINKS