Meer plezier in je werk

Batterijen opgeladen? Klaar voor het nieuwe seizoen? Met frisse moed ertegen aan? Vol creatieve ideeën terug naar de werkplek? Zorg ervoor dat je deze mood vasthoudt.

Herinner je je nog hoe je je vlak voor de vakantie voelde? Moe, afgepeigerd, zonder energie, geïrriteerd, op de rand van een burn-out. Na een paar weken relax voel je je als herboren. Maar heeft het zin om weer in de vicieuze cirkel van werken, deadlines, afbranden, opladen, werken, deadlines, afbranden en opladen te stappen? Wij denken van niet.

Maar hoe stap je uit het rad waarin je als een hamster rondrent? Hoe spring je eruit zonder brokken (en een boze baas)? Zoals je ook uit een reuzenrad stapt. Daar het langzamer te laten draaien, door snelheid te verminderen en het bij het uitstappen even tot stilstand te brengen. Om er, als je er weer zin in hebt, weer in te stappen. Maar hoe werkt dat op de werkvloer waar alles om snelheid gaat? Een andere insteek en betere organisatie kunnen uitkomst brengen.

Trek tijd uit om je werk te organiseren
Een goede organisatie is het halve werk. Om het overzicht op je werk te houden, is het noodzakelijk goed te organiseren. Neem daarom in je wekelijkse agenda tijd op voor de organisatie van je werk. Tot organisatie behoort: een overzicht maken van het werk dat er nog ligt, puntsgewijze lijstjes maken van de dingen die je nog moet doen, maar ook het ordenen van dossiers en het opruimen van je werkplek. Hierdoor zul je efficiënter en rustiger kunnen werken.

Neem tijd om te relaxen
Een relaxte geest is in staat tot veel helderder denken dan een gestresste geest. Laat je niet opzwepen door deadlines, werk niet als een gek tegen de klok, maar plan en neem op z'n tijd afstand. Ga even wandelen, neem je tijd voor de lunch, maak een praatje met een collega. Je zult zien dat je daarna veel efficiënter zult kunnen werken. Overigens is dit al tijden bekend en is dit ook de reden waarom in grote, vooruitstrevende bedrijven plaats (en tijd) is ingericht voor massages, yoga en plekjes waar de werknemers tijdens werktijd een dutje kunnen doen.

Geef het aan als er teveel van je gevraagd wordt
Deadlines als 'ik wil het gisteren' zijn onredelijk maar worden gesteld. En ondanks het feit dat een deadline als deze onmogelijk is, zetten we toch vaak alles op alles om het onmogelijke voor elkaar te krijgen. Maar waarom zouden we proberen te voldoen aan onredelijke eisen? Om je baan te behouden, is het antwoord, natuurlijk. Maar als je in de regel goed werk aflevert en efficiënt werkt, dan zal een verzoek om wat meer tijd of hulp van een collega - zeker als je goed gemotiveerd - wellicht niet zomaar van de hand worden gewezen. Het risico dat er in alle haast dingen fout gaan, is groot (en levert voor jou extra stress op), en daar is niemand bij gebaat. Natuurlijk zijn er soms spannende momenten en moet je even op je kiezen bijten - dat komt overal voor - maar geef het aan als de werkdruk langdurig te hoog ligt.

Ga niet tot de limiet, luister naar je lichaam en geest
Herinner je de renton in de speeltuin? Wat deed je als je, door hard tegen de ton op de rennen, zo'n hoge snelheid had bereikt dat je het ritme bijna niet meer kon volhouden? Als kind wist je intuïtief al dat je het niet tot een val moest laten komen maar dat je je snelheid moest verminderen naar een veiliger niveau. Volg die intuïtie ook op je werk. Luister naar je lichaam en geest. Neem tijdig gas terug.

Zorg ervoor dat de technologie niet de overhand krijgt
We worden overstelpt met e-mails, skype-calls, telefoontjes en sms-jes. In een wereld waarin alles steeds sneller moet, gaat ook de communicatie steeds sneller. We checken onze emails honderd keer per dag, antwoorden direct op sms-jes en hebben de oren gespitst om te horen of de mobiel misschien afgaat. We zijn gewend geraakt om direct op deze impulsen te reageren, we zijn bijna verslaafd aan het checken van inkomende berichten. Deze communicatiemiddelen die het werk zoveel hebben vergemakkelijkt, lijken inmiddels de overhand te krijgen. We komen aan rustig nadenken niet meer toe omdat we steeds door inkomende signalen worden afgeleid. Las daarom rustpauzes voor jezelf in. Probeer in plaats van tig keer per dag je emails eens twee keer per dag te checken (tenzij je weet dat er urgente berichten kunnen binnenkomen). Heb eens het lef je mobieltje of blackberry weg te leggen om rustig aan die moeilijke klus te kunnen werken. Als je 'afstand neemt' van de technologie zul je veel beter en geconcentreerder, en uiteindelijk sneller, kunnen werken.

Maak alleen de noodzakelijke werkuren
Het heeft geen zin om 's avonds langer op kantoor te blijven om je collega's te laten zien hoe hard je werkt. Uiteindelijk gaat het om resultaten en niet om de uren die je achter je bureau doorbrengt. Werk daarom op een constant niveau, geconcentreerd en rustig, en ga naar huis op het overeengekomen tijdstip. Blijf niet langer dralen als het niet nodig is. Je kunt die tijd beter gebruiken om te relaxen, te sporten of met je partner door te brengen.

Onderschat het belang van menselijk contact op de werkvloer niet
Werk mag dan allemaal om productiviteit en geld gaan, maar onderschat het menselijke contact op de werkvloer niet. Neem de tijd voor je collega's en zakenrelaties. Niet alleen zal het werk je er minder zwaar door vallen, je kunt ook rekenen op een meer tevreden omgeving. Iets dat op den duur iedereen ten goede zal komen.

Richt je op kwaliteit in plaats van kwantiteit
Natuurlijk is de kwantiteit in deze wereld belangrijk. Sneller, meer, sneller, meer, meer...! Maar ook de kwaliteit is van belang. Laat je niet meeslepen door supersnelle ritmes, stel prioriteiten en richt je vooral op kwaliteit en inhoud. Werk rustig en gestaag, volgens een bepaald plan en schema, laat je niet afleiden, houd het hoofd koel, concentreer je op de kwaliteit, dan komt de kwantiteit vanzelf.

GESPONSORDE LINKS