Op zoek naar een nieuwe baan

De zoektocht naar een nieuwe baan is een enerverende ervaring. Het is een periode van innerlijke beschouwing, van nieuwe contacten leggen en van uitdagingen. Ongetwijfeld zullen zich ook moeilijke momenten aandienen. Toch kan de 'in between jobs' periode grote betekenis voor je toekomst hebben en een belangrijke kentering in je leven vormen. Het belangrijkste is dat je een plan trekt en de moed erin houdt.

Hieronder vind je een aantal tips en adviezen voor je zoektocht naar een baan.

1. Toon je vastberaden
Probeer je vorige job definitief achter je te laten. Dit zal niet gemakkelijk zijn, zeker niet als je je vorige baan niet vrijwillig verlaten hebt. Gun jezelf de tijd om deze ervaring te verwerken. Hoeveel tijd je jezelf kan geven, zal ook afhangen van je financiën. Maak een realistisch plan. Stel vast hoeveel vrije dagen je jezelf kunt en wilt gunnen om op adem te komen en stel een datum vast waarop je met de zoektocht naar een nieuwe baan gaat beginnen. Doe in die vrije dagen de dingen waar je door je baan niet aan toe was gekomen en laat alle emoties van de afgelopen tijden bezinken.

2. Neem je zoektocht naar een baan serieus
Onderschat de zoektocht naar een baan niet. Het is als een baan op zich. Besef jezelf dat je er tijd voor nodig hebt. Dat het minstens zo intensief is als een echte baan. Er zal geschreven en gebeld moeten worden. Je zult onderzoek moeten doen en sollicitatiegesprekken moeten afleggen. Neem je zoektocht (en jezelf) serieus.

3. Maak een plan
Een baan zoeken is geen eenvoudige opdracht vooral omdat jouw eigen persoontje in het geding is en er veel emoties bij komen kijken. Probeer het op een zakelijke manier aan te pakken. Trek een helder plan. Zet je vaardigheden op een rijtje, bedenk welke richting je uitwilt, lees jobadvertenties, surf op internet naar banensites en praat met de mensen om je heen.

4. Maak een tijdschema voor de dag
Laat de dagen niet zomaar als zand door je vingers wegglijden. Maak een tijdschema. Zet jezelf systematisch aan het werk om een baan te vinden. Maak een lijstje met dingen die je per dag wilt afwerken (onderzoek, het opstellen van een lijst met bedrijven die je wilt aanschrijven, het opstellen van sollicitatiebrieven, rondbellen, contacten leggen). Ben je ermee klaar, gun jezelf dan de vrije tijd die voor je ligt en benut die tijd goed. Begin aan klussen die je nog had liggen, besteed aandacht aan je familie of wijd je aan een verwaarloosde hobby. Het zijn ideale momenten om tot inzicht over jezelf te komen.

5. Stages en vrijwilligerswerk
Een stage kan een goede binnenkomer bij een bedrijf zijn. Kun je het financieel bolwerken om een stage te doen, overweeg die mogelijkheid dan. Ook vrijwilligerswerk kan nuttig zijn. Je doet contacten op en voelt dat je ergens mee bezig bent. Zorg er wel voor dat je zoektocht naar een nieuwe baan niet door deze bezigheden in het gedrang komt.

6. Een tijdelijke parttime baan
Sta open voor tijdelijke parttime banen via het uitzendbureau of voor vakantiewerk tijdens je zoektocht naar werk. Je komt onder de mensen, er komt geld in het laatje en je voorkomt dat je thuis gaat zitten kniezen. En van het één kan het ander komen. Je parttime baan zou wel eens een prima opstap naar je droombaan kunnen zijn.

7. Neem afwijzingen niet persoonlijk op
Neem afwijzingen niet persoonlijk op en laat de moed niet zinken. Er zijn duizenden redenen voor te bedenken waarom jij niet op een sollicitatiegesprek mag komen en één van de meest voor de hand liggende redenen is dat het bedrijf in de tussentijd al de geschikte kandidaat heeft gevonden. Stuur je sollicitatiebrieven de deur uit en concentreer je alleen op de positieve reacties. Elke sollicitatiegesprek, of je het nu wordt of niet, is verder een waardevolle ervaring. Elk sollicitatiegesprek brengt je dichter bij je nieuwe job. Zie de gesprekken als een uitdaging en trek lering uit elk gesprek.

8. Deel je emoties met de mensen om je heen
Maak de mensen die je vertrouwt en die je na aan het hart liggen deelgenoot van je zoektocht naar een nieuwe baan. Praat erover en wijs hulp niet van de hand. Luister naar raadgevingen maar volg uiteindelijk je eigen intuïtie. Bedenk dat er maar één persoon is die een nieuwe baan voor jou kan vinden, en dat ben jij.

9. Stel je flexibel op
De zoektocht naar een baan is een zoektocht in de ware zin van het woord. Je zou in deze periode wel eens tot verrassende inzichten kunnen komen. Misschien bemerk je dat je interesse eigenlijk een heel andere kant uitgaat of dat je kwaliteiten op een ander vlak liggen dan je gedacht had. Wees niet bang om je plan bij te stellen. Stel je flexibel op en speel in op de reacties die je krijgt. Schaaf je sollicitatiebrief steeds bij en stel je open voor nieuwe dingen waar je vroeger nooit aan gedacht zou hebben.

Soms kan een 'in between jobs'-periode één van de mooiste dingen zijn die je kan overkomen (ook al lijkt dat op het moment misschien niet zo). Het kan leiden tot een beslissende carrièreswitch, een hoger salaris of een baan waar je vroeger alleen van kon dromen. Was je in je oude baan gebleven, dan had je misschien nooit de tijd of de moed gehad om de stappen te nemen die je in je noodgedwongen zoektocht naar een nieuwe baan zet...

GESPONSORDE LINKS