5 regels om te overleven in een nieuwe baan

Een nieuwe baan... De eerste dagen of misschien wel weken in de nieuwe werkomgeving zijn spannend, maar lang niet altijd gemakkelijk. Alles is nieuw en de 'automatische piloot' waar je in je vorige baan vaak op kon vertrouwen, laat het afweten. Je moet de hele dag je hoofd erbij houden en komt 's avonds doodmoe thuis.

De eerste dagen en weken zijn niet alleen belangrijk vanwege het 'inwerkproces' maar ook omdat je in deze periode 'de toon zet'. Je legt de basis voor de verhoudingen met je baas en je collega's in de toekomst.

Om de eerste tijd zonder kleurscheuren door te komen en goede basis voor de toekomst te leggen, stelden we een vijftal regeltjes samen.

-Ga op tijd naar huis
Kom 's morgens op tijd op je werk, concentreer je, verdoe niet al te veel tijd met praatjes met je nieuwe collega's (hoe verleidelijk dat ook mag zijn) en ga vooral op tijd naar huis, tenminste als je wilt voorkomen dat je de komende jaren bekend staat als iemand die geen probleem heeft met overwerken (en dus iemand die je op het laatste moment nog een karweitje in de schoenen kunt schuiven). Door vanaf het begin van je werkperiode op tijd naar huis te gaan, trek je direct duidelijk je grenzen.

- Probeer te begrijpen wat er precies van je verwacht wordt (en wat niet)
Probeer vooral in de eerste periode, als alles nog vaag en onduidelijk is, goed voor jezelf op een rijtje te zetten wat jouw taken zijn (en wat niet). En trek vooral geen taken naar je toe die niet tot jouw werkzaamheden behoren. Ten eerste kan dat antipathiek en te ambitieus overkomen waardoor collega's zich bedreigd kunnen voelen. Maar daarnaast is het ook weer een kwestie van grenzen trekken. Zorg er liever voor dat je het werk dat van jou verwacht wordt, goed aflevert en sloof je niet uit door er een heleboel extra bij te doen. Voor je het weet, zit je tot over je oren in het werk en weet je niet meer hoe je erdoor heen moet komen.

-Kijk de kat uit de boom
Vertel vooral in de eerste periode niet teveel over jezelf. Wees vriendelijk, praat met iedereen over 'koetjes en kalfjes' en let goed op de verhoudingen binnen je werkomgeving. Hechtere contacten groeien vanzelf in de tijd. Wees jezelf en probeer niet krampachtig bij de anderen in de smaak te vallen. Pas er ook voor op vooral de eerste tijden niet al teveel aandacht te trekken. Laat opvallende kleding achterwege. Bedenk dat ook je collega's, net zoals jij, de kat uit de boom kijken en dat ze je vooral de eerste tijden nauwlettend in de gaten zullen houden. Als je meer ingeburgerd bent, kun je je meer veroorloven en weet je beter waar de grenzen liggen.

-Wees niet bang om te zeggen dat je iets niet kunt
Er wordt echt niet van je verwacht dat je direct feilloos als een radertje in het rad meeloopt. Wees daarom niet bang om te zeggen dat je iets niet kunt of weet en vraag kordaat en zonder enig spoor van onzekerheid of iemand je het uitlegt. Het bespaart je een hoop tijd en ellende.

-Wanhoop niet!
Vooral de eerste dagen zijn erg moeilijk. Je weet niet eens of de deur naar binnen of naar buiten opengaat (wat ongemakkelijke taferelen kan opleveren) en ook de kopieermachine werkt weer net even anders dan op je vorige werk. Juist doordat werkelijk alles nieuw is - ook de kleinste dingen - is het zo vermoeiend. Bedenk dat het normaal is dat je deze dingen niet weet, lach met de anderen mee als het even niet gaat zoals het zou moeten en wanhoop vooral niet! Iedereen moet door deze periode!

GESPONSORDE LINKS