Afvallen. Zijn jouw porties buiten proportie? Lijd jij aan ‘portion distortion’?

Zijn jouw porties aan tafel in de loop der tijd groter geworden? Wil je afvallen, neem dan je porties (en ook de grootte van je borden) onder de loep.

Afvallen
Zijn jouw porties buiten proportie?

Onderzoek heeft uitgewezen dat we geneigd zijn om 30% meer te eten als de tafel met grote borden wordt gedekt. Het probleem is dat onze borden in de loop van de tijd van een gemiddelde diameter van 23 naar 26 centimeter zijn gegroeid. Een terugkeer naar kleinere borden is het begin van kleinere porties.

We zijn geneigd 30% meer te eten als de tafel met grote borden wordt gedekt

Steeds vaker stappen de experts af van het klassieke dieet dat enkel een aantal eetregels voorschrijft. Calorieën tellen is tegenwoordig slechts een klein onderdeel van de totale aanpak. Afvallen is nog steeds een doelstelling maar het streven is toch vooral naar een gezonde(re) levensstijl waarin we ons bewust zijn van wat, hoe, waarom en ook HOEVEEL we eten.

Bij de hoeveelheden, de porties, willen we hier even stilstaan. Je hebt vast opgemerkt dat de porties steeds groter worden. In restaurants en fast food ketens bijvoorbeeld krijgen we vaak hoeveelheden voorgeschoteld waar twee of drie personen met elkaar genoeg aan zouden hebben. Maar omdat we gewend zijn ons bord leeg te eten, doen we ons best en niet zelden eten we (veel) meer dan we eigenlijk zouden willen (en nodig hebben).

Ook thuis zijn de porties gegroeid. De experts wijten dit aan een fenomeen dat wel ‘portion distortion‘ wordt genoemd. In de loop van de jaren zijn de porties die als ‘normaal’ worden beschouwd ongemerkt flink toegenomen.

Wat kunnen we hiermee? Als je wilt afvallen, neem dan eerst eens je borden onder de loep. Hoe groot zijn die? Verder is het goed je bewust te zijn van de porties die je opschept. Zijn die in de loop van de tijd groter geworden? Maak ze dan wat kleiner. Als je dat met regelmaat doet, als je elke dag wat minder dan gewoonlijk opschept, dan komt het met die lijn (bijna) vanzelf wel goed.

TRENDYSTYLE

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man 2022. De nieuwste mannenmode trends 2022 op ADVERSUS. KLIK HIER!

HOROSCOOP VAN DE MAAND
Ram
Stier
Kreeft
Tweelingen
Leeuw
Maagd
Weegschaal
Schorpioen
Boogschutter
Steenbok
Waterman
Vissen

 

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten. Druk op CRTL en D op je toetsenbord. We hopen je snel weer terug te zien! :-)

 
GESPONSORDE LINKS
MEER OP TRENDYSTYLE