Laat je niet door je relatie verstikken

Je bent verliefd. Hij is alles voor je. Je hebt alleen oog voor hem. Je zou voor hem door het vuur gaan. Je zou je leven voor hem geven. Hij is jouw adonis, jouw god. Je zou alles voor hem opgeven. Alles voor hem doen.

Jaren later woon je samen. Je hebt inmiddels een vaste relatie. De verliefdheid is langzaam maar zeker (als het goed is) overgegaan in liefde. Je ziet alles weer in proporties. Je kent nu zijn goede én slechte eigenschappen.

Je hebt hem lief, maar wil je voorkomen dat je relatie 'verstikkend' werkt, dan zul je (vooral) ook jezelf moeten liefhebben. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte en lucht binnen je relatie krijgt. Hoe doe je dat? Hier zijn enkele tips.

Heb jezelf lief

Heb jezelf lief. Schat jezelf naar waarde. Laat jouw eigenliefde niet afhangen van wat hij over je zegt of van je denkt. Zorg ervoor dat je niet afhankelijk wordt van zijn goedkeuring (of afkeuring). Wapen je met een flinke dosis eigenwaarde.

Zet hem niet op een voetstuk

In een relatie is het belangrijk dat beide personen gelijk zijn. En dat heeft niets met achtergrond, opleiding, leeftijd of intelligentie te maken. Zet hem niet op een voetstuk, cijfer je niet voor hem weg, houd altijd voor ogen dat jullie gelijk zijn.

Vraag jezelf altijd af wat jij wilt

Volg hem niet in alles wat hij wil (soms heel gemakkelijk), maar blijf jezelf afvragen wat jij nu eigenlijk wilt. Dat geldt voor de kleine én grote dingen in het leven (voor de keuze van een film, van een gerecht, maar ook voor grote beslissingen als kinderen krijgen of niet, trouwen of niet, een huis kopen of huren)

Houd je eigen vriendenkring

Geef oude contacten niet op en verwaarloos je vrienden en vriendinnen van vroeger niet. Houd de contacten aan en zoek je vrienden regelmatig op (misschien soms met hem, maar zeker ook alleen)

Creëer je eigen privé-hoekje

Creëer letterlijk ruimte en lucht in je dagelijks leven door tenminste één eigen privé-hoekje voor jezelf in huis te reserveren. Een hoekje waar je voor jou waardevolle dingen bewaart, waar je je post leest, waar je emailt of in je dagboek schrijft. Zorg ervoor dat hij dit hoekje respecteert.

Een privacyhoekje in je hoofd

Denk niet dat je - omdat je van hem houdt - hem ook per sé alles moet vertellen. We hebben het hier niet over geheimen of het verzwijgen van belangrijke dingen. We hebben het over kleine intieme dingetjes, kleine privé-droompjes of kleine geneugten die hij toch niet zal begrijpen (de ontroering die je voelt bij het lezen van een boek, bij het zien van een film). Koester deze gedachten als een kleine privé-schat.

Doe dingen samen maar ook alleen

Samen dingen doen is heerlijk. Het is misschien één van de beste kanten van een relatie. Maar daarnaast is het ook goed om je 'eigen' dingen te blijven doen. Heb je een hobby die hem niet aanspreekt, ga er dan alleen voor. Heb je zin om een cursus te doen, doe die dan eens alleen. Het is goed voor je zelfvertrouwen (en je hebt weer eens iets nieuws te vertellen als je thuis komt).

Laat elkaar vrij

Het is belangrijk dat jij je eigen bezigheden en eigen me-time hebt, maar daar staat natuurlijk ook tegenover dat je hem vrij laat om zijn eigen dingen te doen. Laat elkaar vrij, leg geen claim op elkaar.

Wees niet bang voor 'verschillen'

Elk mens is uniek. Elk mens heeft zijn eigen mening, zijn smaak en voorkeur. Jij kunt niet altijd met hem op één lijn zitten. Wees niet bang voor de verschillen (er is geen 'goed' of 'fout'), maar accepteer ze als een feit en zoek, als een verschil in de praktijk een probleem oplevert, samen naar een oplossing. Dat kan een compromis zijn (jullie volgen samen de gulden middenweg), maar het kan ook betekenen dat jullie in een bepaalde kwestie elk een eigen weg gaan (jij gaat wel naar die verjaardag, hij niet).

Wees niet bang om te veranderen

Mensen veranderen... Hij verandert, jij verandert, de omstandigheden veranderen, alles verandert. Wees niet bang om actief veranderingen in je leven aan te brengen. Voel je de behoefte om een paar dagen alleen weg te gaan (terwijl jullie altijd samen weggaan), breng dat dan ter sprake. Heb je eens geen zin om met hem mee te gaan naar zijn ouders, breng dat dan onder woorden. Zorg ervoor dat de dingen bespreekbaar zijn en dat je relatie flexibel blijft.

Vertrouw op jezelf

Zorg ervoor dat je niet afhankelijk wordt van zijn mening, zijn beslissingen, zijn redeneringen. Blijf zelf denken, luister naar je innerlijke stem, je vrouwelijke intuïtie (iets dat hij niet heeft! En iets dat je zeker niet moet onderschatten). Breng je mening onder woorden en wees niet bang voor zijn oordeel. En houd jezelf altijd voor ogen dat je het alleen ook heel goed redt...

GESPONSORDE LINKS