Als hij blijft 'namokken'

Mannen kunnen het goed! Mokken na een ruzie, ook al is die al lang bijgelegd. Hij blijft maar met een lang gezicht rondlopen en als we tegen hem praten krijgen we ternauwernood antwoord. Geen prettige situatie. Vooral ook omdat wij vrouwen, als het incident eenmaal achter de rug is, graag weer de draad oppakken waar we gebleven waren. Met een moedige glimlach, ook al heeft de discussie of ruzie zijn sporen achter gelaten.

Maar de woorden 'Zand erover!' schijnt hij niet te kennen. En een geruststellende gebaar als een tedere omhelzing ten teken dat alles weer goed is, kan er vaak helemaal niet af... Want hij houdt van 'namokken'. Hij antwoordt je vragen met een kort 'ja' of 'nee', vermijdt je blik en weigert elk lichamelijk contact. Als we proberen om het nogmaals uit te praten (misschien is er iets nog niet helemaal opgehelderd), kijkt hij star voor zich uit of loopt hij de kamer uit.

En hij weet dat hij hiermee doel treft. Want met zijn gedrag doet hij ons pijn. En hoe! Waarom doen ze het dan toch? Misschien omdat ze voelen dat hun ontwijkende gedrag effectief is. Misschien omdat ze weten dat ze met hun gedrag schuldgevoelens bij ons oproepen. Schuldgevoelens voor situaties waar we vaak helemaal niet verantwoordelijk voor zijn. Of misschien net zo verantwoordelijk als hij. Met hun gedrag krijgen ze voor elkaar dat we ik-weet-niet-wat zouden doen om de situatie op te lossen. Soms zelfs gaan we zover dat we de schuld op ons nemen voor iets dat we niet hebben gedaan en dat we beloven het nooit meer te doen. Dat is waar ze ons willen hebben. En dat is waar ze ons vaak krijgen... met hun gemok!

Hieronder een kleine handleiding voor noodgevallen: gevallen waarin de ruzie is bijgelegd en waarin je weet dat je gelijk hebt, maar waarin je voor de lieve vrede graag de schuld op je zou willen nemen (niet doen!), alleen maar om ervoor te zorgen dat hij weer lief tegen je is. Een lijstje van dingen die je wel en niet moet doen als hij blijft namokken. Om hem voldoende weerstand te bieden en snel een einde te maken aan de vervelende en ongemakkelijke sfeer die vaak heerst na een ruzie, zonder evenwel alle schuld op je te nemen. Hier zijn onze tips:

Is de discussie eenmaal ten einde, ga dan direct iets anders doen

Zoek een kleine bezigheid in huis die je de gelegenheid geeft om tot jezelf te komen. Ga de was ophangen, doe de afwas die er nog staat of lees een boek. Zoek daarvoor een andere kamer op om een lichamelijke afstand tussen hem en jou te scheppen. Maar ga daarin niet te ver. Blijf wel bij hem in de buurt want anders lijkt het erop dat jij nog boos bent. Orden in de tussentijd je gedachten en weersta de verleiding om je in zijn armen te werpen.

Onderdruk de neiging om hem een stevige knuffel te geven

Je kunt nog beter van ellende in de nutellapot duiken dan je aan zijn voeten te werpen. Denk eraan: de ruzie mag dan wel over zijn maar jij hebt ook je eigenwaarde. Laat je niet vert/nederen door zijn gemok.

Ga niet weg

Blijf in zijn omgeving. Als je nu weg zou gaan, zou je teveel afstand tussen jou en hem scheppen en daarmee zou je de situatie alleen maar verergeren. Laat hem merken dat je er bent en doe de deur van de kamer waar je bent niet dicht, zodat hij je gemakkelijk kan opzoeken.

Wees de wijste: praat tegen hem op een normale en rustige manier

Neem zijn manier van doen niet over. Antwoord hem niet kortaf en laat hem merken dat de ruzie, voor wat jou betreft, over is. Als hij weer normaal wil doen, ben jij daar klaar voor. Als jij daarentegen ook kortaf en kil tegen hem doet, komt er nooit een einde aan deze vervelende situatie en riskeer je dat jullie weer gaan ruziën.

Stel hem voor om samen ergens iets te gaan eten

Nodig hem desnoods uit voor een etentje. Hiermee laat je zien dat je onafhankelijk bent en dat je bereid bent om de strijdbijl te begraven (sterker nog, jij hebt hem al begraven). Te vaak vergeten mannen dat het tijdperk dat alleen mannen de broek droegen, voorbij is. Het kan geen kwaad om hem daar af en toe aan te herinneren.

Als hij ondanks al jouw goede wil blijft mokken, verspil er dan geen energie meer aan

Ga je eigen gang, doe je eigen dingen. Als hij wil, moet hij maar naar jou toekomen. Maar dan zal hij natuurlijk niet met open armen ontvangen worden... Soms kan ook hij te ver gaan!

GESPONSORDE LINKS