Als hij jonger is dan jij...

De mails die wij van onze lezeressen ontvangen zijn voor ons heel belangrijk. Door die mails leren wij ons publiek kennen, begrijpen wij de lezeressen beter, weten we wat ze interesseert en bezig houdt. Een argument dat de laatste tijd steeds vaker aan de orde wordt gesteld is het leeftijdsverschil tussen partners. Vroeger waren vrouwen eigenlijk altijd jonger dan hun man, maar de laatste tijd lijkt het een trend te zijn om met een jongere man te gaan.

De singles van dertig en ouder zijn inmiddels een geconsolideerd fenomeen waar iedereen wel mee vertrouwd is. Dankzij hen sloeg de literatuur - inmiddels jaren geleden - een nieuwe weg in ('chick lit') en kregen romantische films een nieuwe dimensie. Denk maar aan Bridget Jones, om maar een voor de hand liggend voorbeeld te noemen.

Kortom, het single-leven heeft aan status gewonnen. Singles van dertig en ouder zijn aan de orde van de dag. Ze worden bewonderd om hun zelfstandigheid en vrijheid. Toch lijkt het erop dat de - vooral vrouwelijke - singledertigers niet van plan zijn om hun hele leven single te blijven. Vroeg of laat verlangen zij naar een gezellig leven à deux. Dus moet een partner gevonden worden! En wat blijkt nu? Vrouwelijke dertiger-plussers komen steeds vaker met een jongere partner thuis. Kijk maar eens rond in je vriendinnenkring en je zult zien dat een jongere vent de trend is!

De precieze redenen? Moeilijk om die zo even snel vast te stellen. We zouden er een diepgaand sociologisch onderzoek naar moeten doen (maar daar hebben we de competentie niet voor). Dus gaan we toch weer terug naar de mails die ons bereikten. Daaruit kunnen we een aantal belangrijke punten halen:

  • Als je dertig jaar of ouder bent en je zoekt naar een zielsverwant van dezelfde leeftijd of iets ouder (het klassieke leeftijdsverschil van 2 of 3 jaar tussen haar en hem) dan is de mogelijkheid dat je die vindt klein. Want de meeste mannelijke dertigers blijken gelukkig getrouwd, verliefd of verloofd. Niet zelden vind je ze achter de kinderwagen! Ze zijn - om het zo maar te noemen - al bezet.

  • Als je dertig jaar of ouder bent en je zoekt (en vindt) een oudere man die nog vrij is dan heeft die vaak al verschillende liefdesgeschiedenissen achter de rug. Mogelijk is hij getrouwd geweest, heeft hij kinderen. Dit betekent niet dat jullie samen niet gelukkig kunnen worden, maar het zet je toch aan het denken. Waarom ging het mis? Hoe moet dat met zijn kinderen? Moet ik de rol van tweede moeder op me nemen (ik weet nog niet eens of ik zelf wel kinderen wil...)?

  • Als je een 'vrij iemand' vindt, is daar altijd wel een reden voor. Als hij geen relatie achter de rug heeft, is hij misschien niet het type dat zich graag bindt. Misschien houdt hij teveel van zijn vrijheid (of van zichzelf) of zijn er andere redenen waarom hij nog vrij is. Ook hier geldt weer dat dit jullie geluk niet in de weg hoeft te staan, maar behoed jezelf voor een veel gemaakte fout: denk niet - ik zal hem wel veranderen...

  • En dan komen we aan het belangrijkste punt: als je begint uit te kijken naar een levenspartner - zo maken wij dat althans uit de mails van onze lezeressen op - en je breekt door de leeftijdsbarrière heen (niet overdrijven, voegen wij eraan toe!) dan zul je een hele nieuwe wereld ontdekken. Een jonge wereld met mensen met een frisse kijk op het leven, die bovendien nog vrij zijn en (nog) niet bekend met de problemen waar de generatie van onze huidige dertigers mee worstelt.

Er zijn veel dertigers die uiteindelijk een relatie beginnen met een jongen van onder de dertig. En velen van hen zijn gelukkig. Gelukkig dat ze hebben ontdekt dat de man niet per sé ouder moet zijn om gelukkig met hem te worden. Integendeel!

GESPONSORDE LINKS