Communiceren met mannen. Zo bereik je hem

Het is nu eenmaal zo. Mannen en vrouwen redeneren anders, denken anders en luisteren zelfs anders. Ja, je leest het goed: ze luisteren anders. Onderzoeken hebben uitgewezen dat hij over het algemeen, oneerbiedig gezegd, 'van luisteren niet veel bakt'. Het schijnt zelfs zo te zijn dat hij op een vrouwelijke stem anders reageert dan op een mannelijke stem.

Dus, willen wij vrouwen hem (en zijn luisterend oor) bereiken, dan zullen we het goed moeten aanpakken. Maar dat is natuurlijk niets nieuws. Iedere vrouw weet dat je je met mannen heel anders moet communiceren dan met je vriendinnen. Zou je het gesprek dat je regelmatig met je hartsvriendin voert, met hem houden, dan zal hij zich er na afloop waarschijnlijk maar weinig van herinneren. In het beste geval geeft hij je met een verstrooid knikje gelijk.

Het is iets waar we mee moeten leren leven. Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus. Het eeuwenoude liedje. En toch is het af en toe (nood)zaak dat de boodschap aankomt, zeker als die belangrijk is. We hebben een paar nuttige adviezen voor je (maar misschien hebben jullie er nog meer!):

Bedenk van tevoren goed wat je wilt bereiken

Gooi de knuppel niet zomaar in het hoenderhok, maar bedenk van tevoren goed wat je met het gesprek wilt bereiken. Wil je zijn advies, wil je zijn toestemming, wil je zijn instemming of wil je hem slechts op de hoogte brengen van een beslissing, die je zelf al genomen hebt. Houd tijdens het gesprek je doel goed voor ogen.

Kies het juiste moment

Begin een belangrijk gesprek niet tijdens de voetbalwedstrijd en ook niet als hij intensief zit te chatten. Kies het moment met zorg. Lukt het je niet om een goed moment te vinden omdat er altijd wel iets is (drukke werkzaamheden, telefoontjes, verplichtingen), vertel hem dan rustig dat je hem graag even zou willen spreken en zoek samen naar een goed moment. Zorg er wel voor dat je hem niet alarmeert en zeg er direct bij dat het niets ernstigs is.

Recht voor zijn raap

Mannen houden er niet van als je om de kwestie heen draait. Formuleer je probleem of je mededeling daarom duidelijk en 'recht voor zijn raap'. Wees eerlijk en open. Zo bereik je zijn oor en zijn hart.

Vraag ook naar zijn mening

Ook al ben jij degene die iets te vertellen of te vragen heeft, dat betekent nog niet dat het gesprek 'eenrichtingsverkeer' is. Betrek hem bij je probleem en vraag ook hem naar zijn mening.

Kijk hem tijdens het gesprek aan

Ook de manier waarop je het brengt, bepaalt zijn reactie. Kijk hem tijdens het gesprek aan en laat hem zien hoezeer het onderwerp je aan het hart gaat.

Rustig en verstandelijk

Stel je tijdens het gesprek rustig en verstandelijk op. Laat je niet meevoeren door emoties, maar pak het 'volwassen' aan. Vermijd stemverheffingen, wees redelijk en sta open voor zijn mening.

Bedien je niet van vrouwelijke trucjes als huilen of dreinen

Niets jaagt hem meer op de kast dan 'typisch vrouwelijke' trucjes als huilen, dreinen of smeken. Wees sportief en laat deze soms zo 'hatelijke' maniertjes achterwege.

Blijf vriendelijk

Blijf vriendelijk, ook al is hij het niet met je eens. Wat heeft het voor zin om ruzie te maken? Het is veel constructiever om samen naar een oplossing te zoeken.

Trek de conclusie

Dreigt het gesprek te lang te worden of vallen jullie in herhaling, terwijl de standpunten duidelijk zijn, trek dan de conclusie of stel hem op de hoogte van je definitieve besluit en sluit het gesprek glimlachend en met een 'bevrijdend' zinnetje af.

Jullie adviezen
Hebben jullie een aanvulling op ons lijstje, mail ons dan via het venster hieronder. De interessantste reacties zullen we hieronder publiceren.

Reacties van Trendystylers
reactie: Hoge tonen, heb ik laatst gelezen in eeen wetenschappelijk artikel, dringen niet echt goed tot zijn hersenen door. Het irriteert hem vooral! Dus een lage(re) ietwat gedempte toon is aangenamer voor hem om naar te luisteren en komt zo ook veel beter aan.

met vr. groet

I .van Galen
reactie: Ik vind de tips over hoe je met mannen moet praten niet helemaal kloppen.Als je door het besluit van de man erg boos op hem bent mag je best wel huilen hoor!!!!!!! Je hoeft je emoties toch niet op te kroppen!?
reactie: Hello redactie,
Helemaal mee eens! Alleen, wil ik daarbij zeggen dat ik dit goede punten vind om in gedachten te houden bij een belangrijk gesprek dat je met een ieder zou willen aangaan. Namelijk, ik mag dan wel een vrouw zijn, maar als iemand met mij probeert te communiceren tijdens een aflevering (laten we zeggen) 'Desperate Housewifes', dan wens ik die persoon veel succes.... En see you during the commercials. Wat ik alleen wil zeggen is, punt één deze regels zijn niet alleen toepasbaar op mannen en punt twee, iedereen is anders, ook mannen... Dus voordat je dit gouden lijstje zorgvuldig in je hoofd gaat stampen, bedenk dan eerst met wie het is dat je het gesprek wilt aangaan en hoe deze persoon het best te benaderen is. Let daarbij natuurlijk wel op dat je oprecht blijft en dat je hem of haar niet aan het inpalmen bent. Dan als laatste, punt drie, blijf tijdens het gesprek de situatie inschatten... Het heeft natuurlijk niet veel zin om vriendelijk te blijven als de ander dit duidelijk niet is, of om het lijstje aan gouden tips af te blijven werken als je inmiddels bij punt 5 al merkt dat de ander niet meer voor rede vatbaar is of jij zelf al gefrustreerd tot en met bent. Ik pleit er in dat geval voor: volgende keer beter!
GESPONSORDE LINKS