Is de virtuele geliefde minder virtueel dan wij dachten?

Een paar weken geleden, misschien herinneren jullie het nog, publiceerden wij een artikel over de jaloezie die chatten of het bezoeken van andere virtuele ontmoetingsplaatsen door onze partners soms kan ontketenen (virtueel overspel 1). We hadden het over 'buitenechtelijke', maar puur virtuele relaties. Op het artikel hebben we heel wat reacties gehad.

De meningen waren verdeeld en het onderwerp leek de gemoederen meer te beroeren dan wij aanvankelijk hadden gedacht. Heel wat lezeressen ervaren chatten en flirten met een andere vrouw op internet als overspel, ook al is het puur 'virtueel'.

Maar het verbaasde ons vooral te lezen dat 'virtueel overspel' niet zelden eindigt met 'echt' overspel, daadwerkelijk vreemdgaan. Na het virtuele contact volgt een 'lichamelijke' ontmoeting. Verschillende reacties op ons artikel hebben ons ertoe aangezet om ons vorige artikel te integreren met deze 'nieuw verworven kennis' en om verder in te gaan op dit aspect dat wij, nogal naïef, hadden verwaarloosd.

Dankzij de feedback van enkele lezers (en lezeressen) hebben we ontdekt dat vooral de sites die je in staat stellen om je online vrienden naar 'geografische ligging' uit te zoeken, nieuwe perspectieven openen, om het zo maar eens te noemen. Deze mogelijkheid stelt je in staat om je 'in levende lijve' ontmoetingen te plannen. Niet alleen in het eigen land, maar ook in het buitenland. Een fictief voorbeeld: 'Ik moet voor zaken naar Londen. Dus boek ik mijn vlucht, bespreek ik een hotel en plan ik mijn afspraken... En ja, nu we er toch mee bezig zijn, waarom zouden we niet even op internet kijken wie in dat deel van de wereld online vrienden zoekt... Misschien vind ik wel een leuk iemand die in is voor een ontmoeting.'

Ook de omgekeerde situatie komt voor. Zo zijn er ook mensen die hun online vrienden vooral in de eigen omgeving (of op overbruggelijke afstand) uitzoeken. Je weet maar nooit of je ooit zin krijgt om elkaar eens in levende lijve te ontmoeten...

Dergelijke online vriendschappen en de redeneringen erachter worden natuurlijk, zo begrijpen wij uit de reacties, zorgvuldig verborgen gehouden voor de eigen partner, in vlees en bloed, zouden we er bijna aan toe voegen.

In veel gevallen gaat het dus om onschuldige online vriendschappen, maar soms gaat het om ontmoetingen die bewust en met behulp van de mogelijkheden die internet nu eenmaal biedt, zijn georganiseerd.

Waren we in ons eerdere artikel misschien iets te naïef, laten we dan dit artikel eens heel gemeen besluiten met een zin die aansluit op ons vorige artikel: wie blijft er, nu dat we dit allemaal weten, nog rustig op de bank of op bed op hem wachten omdat hij nog even moet chatten? Niemand toch? Of wel?

GESPONSORDE LINKS