Hij slaat me dus hij houdt van me. Echt niet!

Niemand slaat uit liefde. Huiselijk geweld is nog steeds een taboe. Er bestaat weinig openheid over dit onderwerp. En dat is niet verwonderlijk. Vrouwen zullen het niet graag aan de grote klok hangen als ze door hun man geslagen worden.

Niemand slaat uit liefde. Huiselijk geweld is nog steeds een taboe. Er bestaat weinig openheid over dit onderwerp. En dat is niet verwonderlijk. Vrouwen zullen het niet graag aan de grote klok hangen als ze door hun man geslagen worden. Daarbij komt dat veel vrouwen in deze situatie vaak een denkfout maken. Zij verwarren zijn klappen, jaloezie en agressie met liefde.

Hij slaat me dus hij houdt van me. Echt niet!

Vooral veel jonge vrouwen, maar ook volwassenen, die in een relatie verzeild raken waarin hij klappen uitdeelt, agressief en jaloers is, associëren deze 'intensieve aandacht' met liefde. Hij is zo jaloers omdat hij van me houdt. Deze gedachtengang zorgt ervoor dat deze vrouwen bij hun partner blijven en de situatie blijft voortduren. Ze vergoelijken het gedrag van hun partner, vinden soms zelfs dat ze er zelf schuld aan hebben, praten zijn gedrag goed en versterken hiermee zijn gedrag.

Agressief gedrag, lichamelijk en geestelijk geweld en overdreven jaloezie hebben echter maar weinig met jou als vrouw, als slachtoffer te maken, maar hebben alles te maken met de persoon die zich er schuldig aan maakt. De oorzaak van zijn gedrag moet niet bij jou en jouw gedrag gezocht worden maar bij deze persoon zelf, in zijn ervaringen, zijn jeugd, zijn verleden, zijn frustraties en onzekerheid. Zijn klappen, agressieve gedrag en vernederende opmerkingen hebben niets met liefde te maken. Integendeel!

Niemand slaat uit liefde

Niemand slaat uit liefde en ook al heeft iemand nog zo'n nare jeugd of ervaringen gehad, geweld valt nooit goed te praten. Er is geen enkel excuus dat houdt. En omdat geweld niet vanzelf zal stoppen, is de meest voor de hand liggende oplossing je koffers pakken en ervan doorgaan.

Maar zo simpel ligt het vaak niet. Je houdt van hem, je bent bang voor wat er kan gebeuren, je bent (economisch) afhankelijk van hem of er zijn kinderen. Opstappen wordt dan een heel verre optie. Wat kun je dan wel doen?

Hulp zoeken

Er zijn vele hulpinstanties die bij huiselijk geweld hulp en ondersteuning bieden. Soms helpt het alleen al om erover te praten (dit kan vaak ook anoniem door de telefoon). Hulp aanvaarden betekent overigens niet dat de oplossing altijd in een beëindiging van de relatie moet eindigen. Soms kan hulp ook helpen om de situatie te verbeteren en een einde te maken aan het geweld. Het enige wat je niet moet doen, is het erbij laten zitten en zijn klappen voor lief te nemen omdat je denkt dat hij dit doet omdat hij zo zielsveel van je houdt!

GESPONSORDE LINKS