Hij maakt botte grapjes. Zo leg je hem het zwijgen op

Liefde is de hoogste vorm van tolerantie. Een mooie definitie die je wel op de juiste manier moet weten te interpreteren. Tolereren is prima en mag een onmisbaar aspect voor liefde zijn, maar er is een grens, en die begint waar zijn respect voor jou eindigt.

Het klinkt misschien allemaal wat abstract en daarom nemen we als uitgangspunt een mail van een lezeres - laten we haar voor het gemak even 'Tina' noemen - die ons vorige week bereikte. Tina klaagt erover dat haar vriendje waar ze nog niet zo heel lang mee samen is botte grapjes maakt. Met 'botte grapjes' bedoelt ze opmerkingen over andere meisjes of filmsterren waar hij haar graag voor zou verruilen, of onvriendelijke, soms zelfs beledigende opmerkingen voor haar eigen persoon in het bijzijn van anderen. Tina geeft zelf in haar mail al aan dat het 'onrespectvolle' grapjes betreft en vraagt zich af of ze met deze prille relatie door moet gaan.

Tja, een persoonlijk advies en op maat gesneden advies kunnen we tina haar niet geven. Maar wel wat algemene regeltjes die in deze situatie misschien uitkomst zouden kunnen bieden. Veel succes ermee, Tina (en alle andere lezeressen die zich in dezelfde situatie bevinden)!

Lach (niet) met hem mee

Dit is een heel sportieve reactie. Vooral in het bijzijn van anderen is dit een effectief wapen tegen zijn botte grapjes. Maar pas op. Deze reactie zal eigenlijk alleen werken als zijn grapjes je niet raken. Doen ze je pijn, dan kun je hem maar beter niet met auto-ironie of zelfspot in zijn grapjes steunen. Hij zal er zeker niet mee stoppen als hij ziet dat je de draad goed oppakt (hij wordt er misschien wel door aangemoedigd) en uiteindelijk zal je de gekwetste gevoelens die je wegstopt en opkropt, niet langer kunnen verbergen.

Laat hem nooit zien dat hij raak schiet

Laat 'm niet merken dat hij met z'n grapjes jouw zwakke plekken raakt (sterker nog, zorg ervoor dat het je niet raakt, laat zijn grapjes gewoon langs je heen gaat). Het maakt zijn spel alleen nog maar gemakkelijker en het schenkt hem bovendien veel meer voldoening. Pleng geen tranen en probeer de bal met rake woorden terug te kaatsen. Er kan enige tijd overheen gaan voordat je hier handig in wordt, maar oefening baart kunst. Schrik bovendien niet als hij beledigd reageert. Hij is niet de enige die hier beledigd wordt.

Geef hem nul op het rekest

Dit is eigenlijk het vervolg op het advies hierboven. Geef hem nul op het rekest. Een clown zonder publiek is nergens meer. Geen hem geen voldoening. Doe alsof je het niet gehoord hebt, of haal je schouders op. Lach niet met hem mee (zie punt 1), zorg ervoor dat zijn grapjes in het luchtledige, en niet op vruchtbare bodem, terechtkomen.

Zeg hem duidelijk en beslist dat hij ermee moet ophouden

Maakt hij het te bont, zeg 'm dan duidelijk en recht in zijn gezicht dat hij ermee moet ophouden, omdat hij je niet respectvol behandelt. Doe dit heel beslist en laat geen ruimte voor discussie. Nogmaals, pleng geen tranen, maak geen scène, maar toon je vastberaden.

Blijft hij onrespectvol, overweeg dan of het niet beter is dat jullie wegen zich scheiden

Tja, blijft hij je onrespectvol behandelen, dan is het misschien goed om je eens af te vragen of het niet beter is dat jullie wegen zich hier scheiden. Hoe eerder je gehoor geeft aan alarmbellen dat er iets niet goed zit in een relatie, hoe gemakkelijker het is om weg te gaan en een nieuw leven op te bouwen.

Houd van jezelf

Zorg er in ieder geval voor dat je van jezelf blijft houden, dat je niet in beledigende grapjes over je uiterlijk of karakter gaat geloven. Houd je eigenliefde in stand!

Wil je op dit artikel reageren? Mail ons dan via het venster hieronder. De interessantste reacties zullen we onder dit artikel plaatsen. Omdat de reacties handmatig worden geselecteerd, kan er wat tijd overheen gaan voordat ze worden gepubliceerd. Je maakt de verwerking van de (vele) reacties voor ons bovendien gemakkelijker, als je bij 'je reageert op dit artikel' de titel van het artikel invult.

Reacties van Trendystylers
Hij maakt mij belachelijk alsof ik nooit iets weet! Destiny
Mijn vriend heeft een andere manier van grappen maken. Hij test me als het ware. Hij verteld iets waar ik me helemaal niet goed bij voel, waardoor ik me bijv. erg veel zorgen ga maken. Maar dan even later zegt hij dat het een grapje is. Of hij stuurt plots een sms waarin staat dat ik iets fouts heb gedaan, waarna ik antwoord van wat bedoel je? En hij me terugstuurt laatmaar. Hier word ik dan weer heel verdrietig van en sms hem terug maar pas anderhalf uur later smst hij me dat het een grapje was. En dat hij benieuwd was hoe ik zou reageren. Ik zeg dan dat ik het totaal niet leuk vond. En dan zegt hij weer dat hij dat lief vind van me dat ik me zo ga voelen als hij boos op me zou zijn. Ik vind het verwarrend dat hij dit soort dingen zegt. Wat moet ik hier van zeggen?

Mijn vriend maakt vaak kwetsende opmerkingen, of in ieder geval die kwetsend op mij overkomen. Zelf heeft hij waarschijnlijk niets door. Ik heb wel eens van die blonde opmerkingen, maar in plaats van dat we er samen om lachen zegt hij op zijn allerbotst: jij bent echt dom he! En dan niet eens voor de grap. En bij elke ruzie die we hebben (niet dat dat er zo veel zijn hoor, daar niet van) krijg ik te horen hoe mooi en leuk zijn ex-vriendin wel niet is (waar hij trouwens nog steeds mee omgaat). Hij weet dat ik daar niet tegen kan (jaloezie misschien..), maar toch zegt hij het steeds weer. Hij weet dat ik haar niet echt mag en toen zei hij gisteren dat ik met hem en zijn ex-vriendin mee naar een pretpark zou gaan, niet vragen of ik dat leuk zou vinden, nee, een mededeling. Daar was ik dus even niet zo blij mee. En aangezien ik nog al onzeker aangelegd ben, ging ik dus meteen google'en om te kijken of ik nou echt de enige ben die moeite heeft met omgaan met de ex-vriendin van je vriend.
soms maakt ie wel eens grapjes laatst maakte hij er 1 over me lichaam. We waren samen ook al aan het dollen. Nadat hij iets had gezegd over me waardoor ik me gekwetst voelde liet ik het duidelijk merken. Ik liet mij standpunt zien en zei hem duidelijk dat k dat wat hij zei niet pikte en dat ie zijn eigen vriendin niet naar beneden moet halen om een stomme opmerking te maken. Ik zei je accepteert me of niet en anders heb je pech gehad! Ik was kwaad en recht voor zijn raap.daarna besefte hij ook wel dat ie fout zat ook al zei die dat t een grap was.hij weet in iedergeval nu dat ie niet nog een keer zoiets moet doen anders kan ik over hem ook nog wel een aantal dingetjes zeggen! En is het over!
mijn vriend doet precies hetzelfde.. Altijd grapjes over vreemdgaan en andere meisjes etc. Daarna wel altijd sorry schatje, je bent de enige voor mij.. Maar het maakt mij wel onzeker, als hij er zo makkelijk grapjes over maakt ga ik het op een gegeven moment geloven..
grapje moet kunnen
Maar als het met scheldwoorden gebeurt zou ik dit niet accepteren
Weet waar je normen en waarden liggen
En weet wat jij waarde is als mens
Niemand heeft het recht om onterende opmerkingen te maken over een ander

Het is dan wel een vrijland je mag zeggen wat je wilt
Maar je wilt toch geen vriendje/vriendinnetje die geen enkel respect voor je heeft! Geef je grenzen aan
En als hij/zei dit niet accepteerd
Dan scheiden de wegen zou ik zeggen! RESPECT!
tja, ik weet er alles van, hij maakte discrimineerende opmerkingen over mijn huidskleur, in het begin, lachte ik er om, maar in mijn achterhoofd wist ik dat ik bij hem weg moest gaan, want het ging maar door. Dit heb ik ook gedaan. Het voelt als een opluchting, voor hem wel 10 andere mannen die me nemen zoals ik ben en mijn kleur wel mooi vinden.
mijn vriend doet dit ook, hij maakt soms grapjes waar ik me door gekwetst voelt maar als ik er wat van zeg dan is hij weer beledigd omdat hij het alleen als grapje ziet en dan zegt hij dat hij het niet meent. We hebben het er vaak over en ik zeg ook gewoon dat ik het niet wil want ik pik het niet, maar hij blijft doorgaan. Soms denk ik ook om te stoppen met deze relatie maar steeds komt het toch weer goed
We hebben maar sinds kort wat en misschien komt er verbetering in
Even een reactie op de dame die zegt dat haar vriend haar dikke etc. Noemt, bij deze jongen moet je maken dat je wegkomt, ook niet de bovenstaande dingen proberen. Hij heeft geen respect voor je en het gaat hem alleen om de seks. Je bent meer waard, onthoudt dat!

een grapje is oké, en iedereen heeft weleens een mindere dag, maar als hij je elke keer weer probeert te raken.. Tsjah, dan zou ik het al snel voor gezien houden. Genoeg andere jongens die wél lief voor je zijn ;)
Ik heb sins kort met een jongen, en die zegt alleen maar dikke, kutwijf, slet etc. Tegen me. Maar als we bezig zijn in bed, ben ik weer een lekker wijf etc. Af en toe weet ik gewoon niet wat ik moet doen, maar nu ik dit zo lees, denk ik wel dat het zal helpen en ga dit beslist proberen. Xx
wat een klootzak!!!
Wanneer hij grapjes maakt zou ik ook stil zijn, maar als hij hij stil is zou ik gelijk zijn grapjes met hem zelf doen! Zoals hij zegt dat hij Tina zou ruilen voor een film ster. Ik zou zeggen ik zou je dolgraag willen ruilen voor die lelijkste man die in de film voor komt!! Maak hem gewoon duidelijk dat je ook wat waard bent. Uiterlijk is niet alles toon respect voor je zelf. Als hij je niet begrijpt dan donder op met die gozer, beter vriendin kan die GOZer ook nergens vinden Tina Dus. Laat hem niet zo snel gaan doe hetzelfde wat hij doet. Alleen op een manier dat hij niet merkt dat je Wraak neemt!!! Succes laat me weten als het succes afloopt
Het verhaal van 'Tina' komt me heel bekent voor, zelf zeg ik nooit wat terug en gaan zijn woorden bij mij het ene oor o zo makkelijk in en het andere o zo makkelijk ook weer uit. Ookal kwetst het je soms wel. Xxx. Mij
GESPONSORDE LINKS