Tijd om je biezen te pakken?

(Een triest onderwerp)

Verliefd ben je zo. Daar hoef je niet lang over te piekeren. Maar één van de moeilijkste dingen in het leven is misschien wel: tegenover jezelf erkennen dat je relatie het eindstation heeft bereikt. Kortom, dat het tijd is om je biezen te pakken.

Verliefdheid verandert in de loop van de tijd in liefde, als het goed is. Maar het kan ook anders verlopen. Niet altijd blijkt de persoon waar je verliefd op werd te beantwoorden aan het beeld dat je van hem had. Het kan ook voorkomen dat een relatie zich in een richting ontwikkelt die jou persoonlijk eigenlijk helemaal niet aanstaat ('zo had je je leven toch nooit voorgesteld'). Soms gebeurt het dat een relatie eindeloos doorsukkelt omdat geen van beide de moed heeft er een punt achter te zetten. Twijfels worden diep weggestopt. En toch is het altijd goed om eerlijk tegenover jezelf te blijven. Een relatie waar jij je niet goed bij voelt, is niet de relatie voor jou. Zo simpel is dat.

We krijgen veel mails van lezeressen die raad vragen of ze nu wel of niet hun relatie moeten beëindigen. Natuurlijk kunnen we op die vragen geen antwoord geven. Er is maar één iemand die dat kan, en dat ben jij zelf. Maar uit jullie mails hebben we wel een aantal richtlijnen kunnen halen.

In geval van lichamelijk of psychisch geweld is er maar één oplossing: wegwezen!

Hoe verliefd je ook bent of hoe zielsveel je ook van hem houdt, in geval van geweld is iedereen het er wel over eens dat het tijd is om je biezen te pakken. En wel meteen. 'blijf niet hangen in een relatie die je pijn doet', is het concrete advies van een van de lezeressen.

Alarmbellen

De volgende signalen kunnen alarmbellen zijn dat een stevige basis in je relatie mist (let op - we zeggen 'kunnen', het hoeft niet altijd zo te zijn):

 • Je ziet eigenlijk geen toekomst met hem
 • Jullie zijn het over de belangrijkste dingen in het leven helemaal niet met elkaar eens (kinderen krijgen, seks, het gebruik van drugs, alcohol, belangrijke normen en waarden)
 • In je hart ben je liever single
 • Je voelt je sterk aangetrokken tot een ander en je weet dat het meer is dan een bevlieging
 • Je hebt steeds vaker twijfels over je relatie
 • Je familie en vriendenkring mogen hem niet
 • Jullie zijn uit elkaar gegroeid (een lezeres mailt ons: 'Op mijn veertiende ging ik al met hem (hij was zestien). Nu zijn we in de twintig en we hebben ons heel anders ontwikkeld. Ik houd nog wel van hem maar we zitten gewoon niet meer op dezelfde golflengte. Wat moet ik doen?')
 • Hij gaat vreemd en/of jij gaat vreemd
 • Jullie hebben aan de lopende band ruzie
 • Jullie hebben het samen niet gezellig
 • Jullie praten niet meer met elkaar
 • Je hebt het gevoel dat je hem niet kunt vertrouwen

Blijf je met één of meerdere gedachtes of situaties worstelen, negeer ze dan niet maar probeer te begrijpen wat er aan de hand is. Er met een familielid of vriendin over praten kan helpen. Een relatietherapeut kan ook een oplossing zijn. En met je partner zelf communiceren blijft natuurlijk altijd nog het allerbelangrijkste.

Redenen waarom je in ieder geval niet bij hem zou moeten blijven:

 • omdat je je schuldig voelt als je het uitmaakt
 • omdat je al verschillende malen hebt geprobeerd om het uit te maken, maar hij is dan zo zielig dat je toch weer overstag gaat
 • omdat je zo'n medelijden met hem hebt
 • omdat er dan zoveel gedeeld en geregeld moet worden (het is waar, gemakkelijk is het niet)
 • omdat je dan geen dak boven je hoofd meer hebt (er valt altijd wel iets te regelen)

Dit zijn zo'n beetje de wijze adviezen die we in jullie mails tegenkwamen, maar er zijn er vast nog veel meer. Heb jij een aanvulling of een wijze raad, mail ons dan via het venster hieronder. De interessantste reacties zullen we hieronder - geheel anoniem - publiceren.

Reacties van Trendystylers
reactie: Ik twijfel eveneens of ik nog verder wil met een relatie/vriendschap. Ik zit in een lat-situatie, wanneer het uitkomt, zien wij elkaar alleen maar in de w-enden. Wij hebben al eens eerder iets gehad, maar dat liep op niets uit. Daarna hebben we min of meer de draad opgepakt. (ik eigenlijk, in de hoop dat het dan wel goed zou gaan.) Nu heb ik het gevoel dat ik er mee wil stoppen, temeer omdat ik weer tegen dezelfde dingen aanloop,en weer constateer dat andere vrouwen interessanter zijn klaarblijkelijk dan ik. Alleen dit keer ben ik niet meer onzeker en durf nu tegen mijzelf te zeggen dat men in zijn handjes mag knijpen als degene mij als partner/vriendin heeft.Vandaag heb ik besloten om afstand te gaan nemen. Mensen veranderen niet, ook niet binnen een relatie.
reactie: Een jaar lang had ik een relatie met een jongen die ik 'moest hebben'. Hij was niet knap, hij was niet slim maar ik moest 'm hebben. Het was dus alleen aantrekkingskracht.Al met al heb ik met deze jongen een jaar een relatie gehad. In diezelfde periode had ik het psychisch moeilijk en daarom dacht ik ook dat deze relatie goed voor me was. Laterna gingen mijn ogen open en zag ik dat deze jongen mij alleen maar minder zelfvertrouwen gaf en me een groter negatief zelfbeeld gaf. Ik heb het toen we bijna een jaar met elkaar gingen uitgemaakt, maar 5 minuten later kreeg ik daar spijt van. Twee weken later maakte ik het weer uit en dit keer definitief. Ik was natuurlijk niet direct over hem heen en dus had ik daarna liefdesverdriet ( logisch ).Een paar dagen later kreeg ik van een ander meisje te horen dat hij 3 dagen nadat het uit was gegaan met een vriendin van mij gezoend had. Dat deed me pijn en ik was kwaad op die ' vriendin ' . Dit is nu meer dan een jaar geleden en doordat deze jongen mij zo in zijn greep had ben ik er nu pas bijna overheen. Ik heb met mijn huidige vriend gelukkig niet zoveel problemen, met hem heb ik gepraat over wat ik heb meegemaakt en in de eerste maanden van onze relatie had ik het er nog steeds moeilijk mee, mijn liefdesverdriet was natuurlijk al lang weg maar ik had wel nog steeds een negatief zelfbeeld en mijn zelfvertrouwen en vertrouwen in jongens moest weer opgebouwd worden. Ik vertrouw mijn vriend nu volledig en houd zielsveel van hem. Zo'n jongen als mijn vorige vriend, NOOIT MEER! En daarom hoop ik dat alle trendystylers wat aan mijn verhaal hebben en hun ogen openen als ze nog gesloten zijn!
reactie: WIJZE LES! Ik heb dit zelf ook te lang door laten gaan en dat terwijl ik wist, dat hij het niet zou zijn. Het heeft mij gelukkig geen jaar gekost, maar eigenlijk wist ik het al na een half jaar, maarja
Dan zit je er ook midden in en dan is het best moeilijk om die keuze te maken. Je probeert het keer op keer, gaat keer op keer toch weer de strijd aan en het kost je alleen maar
Heel veel energie en tijd! Maarja je bent verliefd enz. En je hoopt op het beste. Niet dus. Uiteindelijk heb ik de stap kunnen maken en ben ik nu alweer een paar maanden vrijgezel. In het begin is het heel moeilijk en kun je geen afstand van elkaar doen, want het is en blijft een soort aantrekkingskracht. En je denkt dan toch (stom) : zie je wel wij zijn wel voor elkaar bestemd...omdat je waarschijnlijk zo graag wil. Stom niet doen. Slaat nergens op. Waar is je zelfrespect enz. Gebleven? Anyway, toen had ik hier met een vriendin over gesproken en ze zei toen iets wat mij aan het denken heeft gezet, nl het volgende :Omdat je je droom wil ervaren. Hij is het niet, maar met aanpassingen wel en daarom houd je hem vast! Tot je zover bent gegaan dat je werkelijk weet en voelt, dat wat hij je laat zien je pertinent niet wil en dus kies je voor jezelf. Dan pas sta je weer open voor nieuwe ervaringen! En het is waar, ze heeft gelijk. Nu pas na 3 maanden begin ik me weer goed te voelen, begin steeds beter in mijn vel te zitten, voel mij sterk enz. En besef nu ook heel goed wat ik wel en niet wil voor de toekomst, weer een ervaring rijker en dat is alleen maar goed. Ik heb ook veel van mezelf geleerd en dingen gezien die ik niet goed heb gedaan en ik wil me hier graag in beteren. Ik blijf erbij, zoals ik al in andere mailtjes op deze site heb gelezen,als je laat zien wie je bent, je respecteert jezelf en je houdt genoeg van jezelf dan pas zul je hem tegenkomen, want in dit geval mannen ruiken het op de een of andere manier dat je kwetsbaar bent en graag wil..! En het zijn dan vaak de egoicentrische, manipulerende en vaak ook onzekere mannen die dan op je vallen! En volg voornamelijk je intuitie, dit is zo belangrijk! Ik heb dit maar al te vaak genegeerd en dat terwijl ik eigenlijk wel beter wist!!!
GESPONSORDE LINKS