Maar we blijven vrienden... Toch?

Is vriendschap met je ex mogelijk?

Mhmmmm..... weer zo'n moeilijke kwestie! Een onderwerp dat ons allemaal wel zal aanspreken omdat we vroeg of laat (bijna) allemaal maar wel met deze vraag zullen worden geconfronteerd. Of misschien zullen we hem zelf stellen. Je weet maar nooit! In ieder geval gaat het hier om een heel lastige vraag met een heel lastig antwoord. Het gaat om vriendschap met je ex.

Het einde van een liefdesrelatie kan soms, vanuit sentimenteel oogpunt, het begin zijn voor een hechte vriendschap en diepe genegenheid. Wie tenminste een keer een aflevering van Seinfeld, de mythische Amerikaanse sit-com, heeft gezien, zal in dit kader direct denken aan de relatie tussen Jerry, de hoofdpersoon, en Elaine. Twee ex-lovers die vrienden zijn gebleven. Tussen de twee bestaat een hechte relatie waarin jaloezie geen rol (meer) speelt, maar waarin intimiteit en saamhorigheid een belangrijke plaats innemen. Ze zijn geen lovers, meer maar goede vrienden.

Een utopie? Deels misschien wel. Maar er zijn veel stellen die, ook nadat het uit is gegaan, elkaar blijven zien, zonder dat ze kinderen of andere dingen gemeen hebben die regelmatig contact noodzakelijk maken. Ze blijven elkaar zien omdat ze goed met elkaar kunnen opschieten, omdat ze elkaar aardig vinden, omdat ze graag samen zijn. Ze zijn alleen geen stelletje meer.

Een probleem? Soms wel. Want wat gebeurt er als een van de exen een nieuwe vriend of vriendin krijgt? Wat doe je als de nieuwe derde in het spel helemaal niet blij is met de vriendschap van zijn vriend of vriendin met zijn of haar ex? En zo zijn er nog wel meer gecompliceerde situaties te bedenken.

Toch moet vriendschap tussen exen mogelijk zijn. Als je je maar goed aan de spelregels houdt. Hieronder vind je een aantal 'gouden regels' die we hebben samengesteld op basis van jullie feedback via email. Maar natuurlijk vragen we jullie ook dit keer weer om het lijstje aan te vullen, om advies of om simpelweg je eigen persoonlijke ervaring te vertellen. Stuur ons je reactie via het venster hieronder.

- Weersta de verleiding en begin niet opnieuw een liefdesrelatie
Als het een keer niet gelukt is, loop je het risico dat het ook de volgende keer niet lukt. En een tweede mislukking zou wel eens het einde van die mooie vriendschap die jullie net samen hebben opgebouwd, kunnen betekenen.

- Zorg ervoor dat je vriendschap met je ex een nieuwe liefdesrelatie niet in de weg staat
Ga er maar vanuit dat je nieuwe vriendje of vriendin jaloers zal zijn op je vriendschap met je ex. Logisch! Je mag al blij zijn als hij of zij er niet direct een stokje voor steekt. Natuurlijk hoef je het contact met je ex niet te verbreken maar maak het niet al te bont. Zorg ervoor dat je nieuwe partner weet én voelt dat hij of zij op de eerste plaats komt. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je te horen krijgt dat je maar weer beter naar je ex terug kunt gaan...

- Geen seks
Ook niet voor de grap! Als je je vriendschap met je ex in stand wilt houden, ga dan niet overstag, hoe groot de verleiding ook is. Seks - ook al is het maar voor één nacht - kan het evenwicht dat je samen hebt opgebouwd, in één keer lelijk verstoren. En dat wil je juist niet!

- Wees niet jaloers als je ex een nieuwe vriend of vriendin heeft
Laat nooit merken dat je jaloers bent (ook al ben je dat wel) als je ex een nieuwe partner heeft. Houd commentaar voor je en vergelijk jezelf niet met zijn of haar nieuwe partner. Houd jezelf goed voor dat je geen rechten meer op je ex kunt doen gelden. Tenminste niet als lover of partner. Het feit dat je ex een nieuwe relatie heeft, gaat je op dat punt niet aan. Lukt het je niet om met je jaloerse gevoelens om te gaan, praat er dan met je ex over of overweeg om een punt achter jullie vriendschap te zetten. Je loopt het risico dat niet alleen jouw vriendschap met je ex niet goed afloopt maar je staat ook zijn of haar geluk in de weg.

- Geef wraakgevoelens en wrok geen kans
Soms houden we een (pseudo)vriendschap met een ex in stand met als enige doel om het hem of haar 'betaald te zetten'. Om het laatste woord te hebben in een relatie waar we heel wat tranen om vergoten hebben. Deze situatie komt vooral voor als het de ander is geweest, die een punt achter de liefdesrelatie heeft gezet. Het is een manier om contact te houden en om dan alsnog, maar nu zelf, de relatie definitief te verbreken. Heb je het idee dat je vriendschap met je ex op wraakgevoelens - of wrok - is gebaseerd, zet er dan meteen maar een punt achter. Je bewijst jezelf - en je ex - er een grote dienst mee.

Je hebt natuurlijk wel begrepen dat deze regels kantje boord, kielekiele zijn. Vriendschap met je ex blijft nu eenmaal moeilijk. Er hoeft maar iets te gebeuren of het evenwicht dat je samen met zoveel moeite hebt gevonden, is weg. De vraag die dan rijst, is natuurlijk: is het in werkelijkheid echt mogelijk om vrienden met je ex te blijven? En zo ja, ten koste van wat? Is het echt de moeite waard?

Mail je mening, ervaring of advies. De meest interessante reacties zullen we hieronder - volledig anoniem - publiceren.

Reacties van Trendystylers
Ik ben in 2008 weg gegaan bij mijn ex. Reden was dat zij erg druk was met studeren en kinderen opvoeden. Ik kwam eigenlijk op de laatste plaats. In middels is het 2014, twee relaties verder en nog steeds zoeken we elkaar op. In de afgelopen 6 jaar hebben we jaarlijks zeker 20 keer het bed met elkaar gedeeld. Mijn huidige vriendin weet dit niet en dat wil ik zo houden. Ik hou van haar, maar ook van mijn ex. Mijn ex respecteert dat ik de relatie niet verbreek met mijn vriendin. Sterker nog, ze vindt het fijn zo en hoopt wel op een relatie met een man die bij haar past. Maar de seksuele passie wil ook zij met mij blijven delen. Met mijn huidige vriendin heb ik al twee jaar een intieme lat relatie, we zien elkaar iedere dag omdat we samen eten. Wel hebben we een avond per week voor ons zelf en sommige van die avonden deel ik het bed met mijn ex. We genieten zo intens en passioneel. Het kan werkelijk niet beter. Toch willen we niet weer een relatie, ondanks dat we naast de passie toch van elkaar houden. Ton
Na dik 20 jaar relatie en vriendschap besloten we te stoppen met relatie en door te gaan met normale vriendschap. En zeker weten dat dat kan. We gunnen elkaar het beste van alles. Dus we gunnen elkaar ook de ruimte om weer verliefd te worden op een nieuwe partner en dat gebeurde ook. Hij kreeg gevoelens voor een meisje, zelfs een vriendin van mij, en ik werd verliefd op n andere man. Onze ervaringen bespraken we gewoon, zoals maatjes dat doen. Zijn nieuwe vriendin was een bekende dus die ging mij ook vragen stellen en daar heb ik eerlijk antwoord op gegeven. Ik gun hem alle ruimte en hij mij ook. Natuurlijk was er eerst na de scheiding wel een periode van rouw verwerking maar als je daar doorheen bent kun je weer normaal tegen elkaar doen. Oude koeien begraven en niet meer uit de sloot halen. Natuurlijk zijn er ook pijnlijke dingen gebeurd die de reden waren voor een scheiding maar we zien ook elkaars goede punten nog gelukkig. Vergeven en vergeten werkt. Ik zou m!
'n ex nooit meer als man willen en hij mij nooit meer als vrouw. Daarvoor is er teveel gebeurd en op die manier pasten wij gewoon niet bij elkaar. Maar wel als goede vrienden. Dan stel je ook veel minder hoge eisen aan elkaar. We zien elkaar nu 4 Keer per jaar en das prima, ook met de nieuwe partners erbij. Jaloezie hebben we niet omdat we elkaar niet terug willen. En qua sex pasten we ook totaal niet bij elkaar dus dat is ook niet iets wat we zouden willen. we zijn gewoon maatjes. Nix meer nix minder. De buitenwereld snapt niet dat dat kan maar als wij het maar snappen. Voordat we een relatie hadden waren we ook maatjes en collega's. Het verleden maar ook bekenden en familie geeft een diepe band met elkaar. En houden van kan op meerdere manieren. En we behandelen elkaar nu gewoon als broer en zus en das genoeg. Dus handen thuis houden en geen geflirt oud. Communicatie gaat vaak met een blik
of half woord, En das fijn. en het kan alleen maar goed gaan als je elkaar vergeven hebt. En geen verborgen agenda's hebt en eerlijk bent in alles. En niet jaloers bent.
Wat heel belangrijk is in een vriendschap met je ex, is dat je open en eerlijk blijft tegen elkaar, want het blijft in het begin heel moeilijk, en je moet niks voor elkaar verborgen gaan houden. Juist om bepaalde symptomen te voorkomen, zoals jaloezie, irritatie etc.
Hey..

Ik zit met een vreemde situatie.. Een paar maanden geleden begon ik een "relatie" met mn "ex". In het begin fantastisch, maar na 3 weken voelde ze zich benauwd. Daarop wilde ze er mee stoppen omdat ze mij geen pijn wilde doen met haar onzekerheid. Ze wilt wel heel graag contact houden en vrienden blijven, omdat we erg veel gedeeld hebben. We zijn eigelijk gewoon te snel gegaan in het begin.. Nu is het probleem dat ze zegt dat ze van me houdt, en dat ze me mist.. Ze weet niet goed wat ze voor me voelt, of het liefde is, of een hele hechte vriendschap. Ik wil haar niet laten vallen.. Ik ben radeloos. Ik eet slecht, slaap slecht, en moet er de hele dag aan denken. Het maakt me echt gek. Contact verbreken kan ik niet, want ze heeft me nodig, geeft ze aan.. Ik wou dat ik dat gevoel kon omgooien naar vriendschap.. is dat uberhaupt mogelijk?
Het is nu 5 maanden uit met mijn ex naar 7 jaar.. Ik moet zeggen in deze 7 jaar is het 2 x eerder uit geweest . En nu dus de derde keer. Waarna we elkaar 5 maanden niet hebben gezien. We hebben fijne jaren gehad en houden erg veel van elkaar. Een relatie werkt niet meer bij ons om dat wij beide iets missen.. Eigenlijk hebben we het verdriet ook samen doorstaan . We hebben zo af en toe eens gebeld om te vragen hoe het met elkaar ging en hoe wij er nee om gingen. Dat heeft mij geholpen en hebben nu besloten een keer elkaar te zien om te kijken hoe het aan voelt zoals vrienden. Wie weet .... Ik denk dat het mogelijk is als je er niet "egoistisch" in staat.

geef wraakgevoelens en wrok geen kans

mijn ex en ik willen vrienden blijven , maar ik vrees als ik dit lees dat dit geen nut heeft . we zijn recent uiteen gegaan nadat ik hem een tweede kans gegeven had . hij heeft daar misbruik van gemaakt en heeft achter mijn rug iemand anders leren kennen , waar hij naar eigen zeggen niks mee heeft maar ze bellen sms'en dagelijks en zitten ook constant te chatten . ik voel veel wrok ( wat heb ik misdaan , ik zou de wereld willen redden ) maar ik wil hem ook nog helpen en beschermen . ik voel dat ik mezelf hier niet mee verder help en dat het alleen maar pijn doet als hij nogmaals over die persoon begint . we wonen in het zelfde gebouw , geen vriendschap zou het ook nog erger maken . aan de ene kant hoop ik , ga weg van me , ga naar je nieuwe vlam . maar andere kant zou ik hem misschien wel missen . ik kan wel wat tips gebruiken , wat moet ik hiermee . dit kan misschien het begin betekenen van iets moois , na een ellendige periode , maar deze situatie zal alles stroef blijven houden .help me .

Mijn ex man is mijn beste vriend en we hebben nu een LAT relatie zonder sex.
Hij heeft verder geen relatie en ik heb een vriend maar woon niet samen.
Er zijn geen geheimen over, onze vriendschap/ relatie is voor het leven.
Hallo,Ik ben een vrouw van 43jaar en ik heb een jaar geleden een man leren kennen.Wij wonen appart en zien mekaar alleen in het weekend(dwz van zaterdag namiddag tot zondagavond) omwille van de afstand.Zij exvrouw heeft een relatie van vier jaar met een man die eveneens ook 2 tienerdochters heeft.Men vriend vertelde me dat hij nog zeer goed overweg kwam met zijn exvrouw omwille van hun twee kinderen.Ze hebben co ouderschap en beide kinderen vertonen een vorm van autisme.Ze hebben ook een sleutel van elkaars woonst om practische redenen.Ik moet toegeven dat ik dit wel even moest een plaats geven.Maar ik stelde me daar in en met andere woorden ik heb zelf ook een zoon en heb omwille hiervan ook een goed contact met zen vader.De eerste maanden verliep alles goed en ik was blij dat ik geen strijd moest voeren,we lachte en maakte veel plezier,maar dit kreeg een wending want na enkele maanden kreeg ik op een onderdoken manier seinen van men vriend zijn ex die me soms i!
ets of wat begonnen te irriteerde.Nl in het gezelschap van andere op een terras moest ik horen "jij verft je haren om je ware haarkleur te verstoppen",ik moet toegeven dat dit even ongepast over kwam ik reageerde hier niet op omdat ik het te wijte stelden aan een paar glazen wijn die ze gedronken had.Op onze vrije weekends die ik en men vriend hadden belde ze steenvast elke zondag namiddag om haar ongenoegen te uiten over de kinderen hun huiswerk dat niet verliep zoals zou moeten.Toch is haar vriend een leraar van opleiding en die man doet alles om hun kinderen te helpen met school met positieve resutaten als gevolg.Dit zijn zo enkele voorbeelden ,men vriend had wel oor voor die dingen maar wou geen ruzie met haar dus reageerde hij ook niet.Hij wou ze ook bij veel dingen betrekken om toch maar die goeie band te bewaren.Anlangs zijn we een jaar samen en we zouden een lang weekend naar zee gaan,ze was hiervan op de hoogte en toch wou ze via haar kinderen dit weekend binnen d!
ringen.Wij hadden op zondagavond de oudste zoon moeten gaan op!
halen in
oostende en met hem wat gaan eten en hem zo naar het internaat brengen aan de kust.Het idee alleen al om op zo'n moment mensen hun weekend te gaan manipuleren,ik zou dit niet doen.Toch overwoog men vriend dit wel,ook weeral om de kerk in het midden te houden.Ik stel me nu wel de vraag?Hoe ver kan dit gaan.Ik voel me er niet goed meer bij.
onozelaars. Na een relatie is vriendschap onmogelijk, als ge elkaar echt graag gezien hebt.

meer woorden moet ge daar ni aan vuil maken.
20 Jaar geleden op 17 jarige leeftijd kreeg ik een vriend waar ik voor het eerst seks mee had. We hebben een 2 jarige relatie gehad. We waren net een maand uit elkaar toen ik er achter kwam dat ik zwanger was van hem.. Ik heb er toen voor gekozen om dit kindje weg te laten halen..Dat is iets heel moeilijks geweest en iets wat je ook nooit vergeet. Hij wist hier niet van. 20 jaar later nu 37 jaar ben ik weer opnieuw in contact gekomen met hem. Ik was net een jaar vrijgezel en hij 2,5 jaar. In de ontmoeting 20 jaar later zijn we opnieuw met elkaar naar bed geweest en heb daar een weekend geslapen. De zondag dat ik weer naar huis zou gaan heb ik hem verteld van mijn zwangerschap 20 jaar geleden.. De weken daarna waren we ook alle weekenden bij elkaar en hebben besloten om opnieuw een relatie aan te gaan. Nu nog steeds heel blij met elkaar!
ik heb mijn ex na 20 jaar weer ontmoet en we hadden geweldige sex.hij heeft een vriendin en ik ben single.maar beide willen we met elkaar om blijven gaan en dan vooral het intensieve contact wat we nu hebben.we bellen,smsén,fb,ontmoetingen plannen.zijn vriendin vertrekt voor 8 maanden om in griekenland een koffiehuis op te zetten.allebei hebben we het gevoel dat we meer willen.we kunnen goed praten over alles.ik heb gemengde gevoelens.hij zegt ik kan het een plaats geven.we hebben nu alweer 3 afspraken gemaakt.ik vind het lastig.maar kan het ook niet missen.
Ik denk dat vriendschap na verloop van tijd mogelijk is, afhangend van de situatie. Als er veel ruzie is geweest of iets dergelijks, is het beter om de contacten gewoon te verbreken en mocht je elkaar toevallig tegenkomen op straat even 'hoi' te zeggen. Mijn ex heeft mij na 3 jaar vervangen binnen 5 dagen, hij kan dan ook totaal niet alleen zijn... ik heb hem een bericht verstuurd dat hij me lekker met rust moet laten en ik weet dat hij mij toch wel weer zal missen, zijn huidige vriend is namelijk niet goed genoeg voor hem (ik ken zijn verleden nu..) en daar mag hij van mij zelf achterkomen...
Wees eerlijk tegen elkaar. Vraag aan elkaar waarom je deze marteling toestaat. Je maakt elkaar gek waardoor je jezelf onzeker maakt en niet verder kunt. Laat het even rusten en spreek met elkaar een datum af bijv. voor over een half jaar zodat ieder echt zijn eigen weg gaat. Als je elkaar dan weer ziet kun je vragen of je echt iets voor elkaar voelt. Mocht dit zo zijn dan ga ervoor en niet moeilijk doen.
Het verbaast mij ook over deze verhalen, dat ik tog niet alleen in zo'n situatie verkeer.
Ik ben een alleenstaande moeder (27) van een dochter van 4 jaar.
Ik studeer en heb nu een druk leven en een kleine die ik praktisch in mijn eentje opvoed.

De vader en ik zijn 4 jaar samengeweest en gingen uit elkaar toen mijn dochter bijna 1,5 jaar was.

Sindsdien hebben we nog steeds regelmatig contact en lijkt het alsof we niet van elkaar kunnen blijven.

Hij heeft een nieuw vriendin sinds we uit elkaar gingen en ze zijn nu nog samen.
Ik vind het nog steeds jammer dat we niet meer samen zijn gezien het gevoel dat tussen ons bestaat en om ons kind.
Hij ziet het ook in en mist zijn familie en noem maar op.
Maar kan en wil zijn relatie niet opgeven.

We zijn nu al 4 jaar verder en hetzelfde blijft herhalen en er lijkt geen einde aan te komen....

Soms denk ik een einde aan te brengen, maar dan wordt ik weer tot hem aangetrokken en andersom ook.

Wat ook bij komt kijken is dat ons dochter heel vaak probeert om ons bbij elkaar te brengen en vaak zegt dat ze wilt dat wij weer samen zijn.

Ik begrijp dat het moeilijk is als je al aan een nieuwe relatie bent begonnen, maar wat als het over een aantal jaren hetzelfde gevoel tussen ons blijft.......Dan is het tog verspilde tijd die samen doorgebracht kon worden en samen ons kind kon opvoeden en van hadden kunnen genieten

Ik weet geen raad hiermee!!!!!
Ten tijde van onze scheiding, nu anderhalf jaar geleden, vond ik mijn ex helemaal niet aardig meer. Maar omdat er twee kids rondlopen blijf je noodgedwongen toch contact houden. Vorig jaar met Sinterklaas is daar verandering in gekomen: De kinderen waren bij mij en ik vond het idee dat hij alleen zou zitten zo sneu dat ik hem heb uitgenodigd Sinterklaas bij ons te komen vieren. Het werd heel erg gezellig, en luidde een nieuwe fase in. Inmiddels zijn we goed bevriend, we doen zelfs wel eens iets met zijn vieren. Ook heel fijn voor de kinderen, die overigens heel goed weten dat het echt nooit meer goed komt tussen hun vader en moeder: Ze kunnen in mijn huis gewoon roepen hoe geweldig ze hun vader vinden, net zoals zij dat bij hem over mij kunnen, en omdat je elkaar weer alles gunt, is er ook nooit meer een probleem als er iets geregeld moet worden.
Waarom we dan niet bij elkaar zijn gebleven? Omdat er, nu we uit elkaar zijn, juíst weer de ruimte is om elkaars goede eigenschappen te zien doordat de irritatie van het op elkaars lip zitten er niet meer is. Hij heeft zijn huis en doet de dingen op zijn manier zonder dat ik daar nog last van heb. Ik heb mijn huis waar mijn spelregels gelden.
We hebben elkaars huissleutel voor het geval dat . We drinken regelmatig samen een wijntje, soms eten we ook met zijn vieren als dat door de omstandigheden (bv dingen op school) zo uitkomt. Ik kan alleen maar zeggen dat het loopt als een trein, perfect teamwerk vanaf verschillende locaties.
Mijn ex (rotwoord trouwens) heeft inmiddels sinds een maand of wat een nieuwe vriendin die soms over de vloer is (en dan ben ik er vanzelfsprekend niet, heb haar ook nog niet ontmoet). Ik geloof dat zij het wel vreemd vindt, misschien heeft ze er zelfs moeite mee maar dat weet ik niet zeker, dat is speculatie. Ik heb begrepen dat zij en haar ex-partner helemaal niet goed met elkaar zijn, hoor ook de verhalen over hoe ze soms (m.n. financieel) met haar kinderen aan haar lot wordt overgelaten. Wie heeft het dan beter voor elkaar, ze zou dan beter een voorbeeld aan hoe wij het doen kunnen nemen, lijkt mij, in plaats van misschien te vinden dat het tussen ons maar net als tussen hen moet worden. Want dat werk kennelijk voor geen meter.
Overigens: Ik heb geen enkele wens om weer amoureus samen te zijn met mijn ex. We zijn uit elkaar en dat is heel erg goed zo. Ben er ook van overtuigd dat dat wederzijds is.
Ik zou heel graag willen dat het helemaal duidelijk zou zijn naar haar toe dat ik op geen enkele manier een bedreiging ben voor haar nieuwe relatie. Misschien heeft ze wel een enorme hekel aan me, vindt de me een heks, terwijl dat helemaal niet nodig is. Dat vind ik zelf geloof ik nog het moeilijkst.

Groetjes, Anita
vorige week hebben mijn exvriend en ik de papieren getekend om het partnerschap te beëindigen. We woonden al sinds juli apart, na zeven jaar samen te zijn geweest (ook vrijwel al die tijd samengewoond).
Wij zijn bij elkaar gekomen toen ik 20 was en hij 17, dus beide erg jong. Er is veel gebeurd in die tijd en uiterarad zijn we niet voor niets zo lang bij elkaar gebleven. Toch heeft hij wel vaker getwijfeld.
Hij heeft vorige week gezegd dat hij een nieuwe vriend heeft (hij kent 'm 2 maanden) waarmee hij ook al een maand samen woont. De nieuwe vriend is alles wat ik niet (positief en negatief). Nieuwe vriend heeft schulden en geen eigen woonplek meer, geeft mijn ex aan. Heel apart is dat nieuwe vriend samen met ex heel actief het homowereldje (cafés, discos) verkennen, terwijl wij (ex en ik) hier niets van moesten hebben. Ik heb geen oordeel geveld, maar ex zegt uit zichzelf dat hij zich erg eenzaam en alleen vond en dat hij zo stil was in huis. Hierop gaf ik aan dat ik hoop dat ze ook wel gelukkig zijn samen (lijkt me wel belangrijk). Ja, dat was ook wel zo, kwam er schoorvoetend uit.
Ik vraag me nu af: is dit een rebound, en waarom maak ik me hier druk om? Rationeel gezien weet ik dat ik het ook echt niet altijd even leuk met hem heb gehad.

Ex geeft voortdurend aan dat hij dolgraag vrienden wil blijven; ik zeg dat we nu ook geen vrienden zijn, maar gewoon veel contact hebben. Als ik vraag waarom hij vrienden wil zijn, is het antwoord iets in de trant van dat hij denkt dat ik eenzaam ben. Heeft ex medelijden met mij (wat ik best beledigend vind, gezien het feit dat zijn gedrag extreem veranderd is), of voelt ex nog iets voor mij?
Mijn ervaring met vrienden blijven met je ex is wel positief.Maar ik geloof er niet in. Het was mij als man toch te doen om weer met haar te zijn. Gelukkig zijn wij weer bij elkaar gekomen. Liefdesverdriettips.com had ook een dergelijk artikel, als je je fouten onderkent dan kan je best wel weer opnieuw beginnen!
Mijn ex is mijn beste vriend geworden! En de avond voor zijn dood heb ik gedroomd dat hij voorbijvaarde op een zee waar ik met mijn echtgenoot en mijn kinderen ook vaarde. Mijn ex wenkte naar mij en zei:'Blijf gelukkig met die mensen!'
De volgende avond hoorde ik van de vriendin van mijn ex dat hij overleden was. Sindsdien heb ik hem dikwijls ontmoet in mijn dromen!
reactie:
Tis een slecht idee om vrienden te blijven met je ex. Uit ervaring 1 weet ik: hij gebruikt je alleen om een leegte op te vullen tot hij iemand anders gevonden heeft. Ervaring 2: jaloezie die ook leidt tot een break-up
Ervaring 3: (is nu gaande) we waren langer dan een jaar samen. Hij wil vrienden blijven, ik niet, elke keer als ik m zie voel ik de pijn (liefdesverdriet) weer.. Kus,
reactie: Ik denk dat het verstandig is afstand te houden, zeker als je een nieuwe relatie hebt . Het gaat vaak echt te ver, en de nieuwe relatie kan behoorlijk onder vuur komen te staan . Ik vind het ook niet eerlijk , om super dik bevriend met elkaar te blijven , dan moet je niet uit elkaar gaan . Ik persoonlijk vind het ziek als mensen zo dik met elkaar omgaan of nog bijelkaar over de vloer komen . Was dan lekker bijelkaar gebleven,dan heeft de nieuwe relatie daar tenminste geen pijn van . Begin echt opnieuw dat is het eerlijkst.
reactie: Ik las jullie site over vriendschap met je ex. Ik ben zelf gescheiden en heb geen goede relatie met mijn ex. Ik heb nu sinds bijna 2 jaar een vriend die wel een hele goede vriendschap heeft met zijn ex. Ze gaan samen een weekend weg en nu gaan ze misschien samen een caravan kopen. Soms heb ik het er moeilijk mee maar vindt het ook wel fijn dat ze nog goede vrienden zijn omdat ze ook een kind samen hebben. Afgelopen zomer ben ik met mijn vriend en zijn ex en de kinderen een lang weeken weggeweest. Het was heel erg gezellig en we gaan dat meer doen. Maar toch heb ik soms het idee dat zijn ex en zijn kind op de eerste plaats komen. Ik heb daar best wel moeite mee want ik ben nu toch zijn geliefde in zijn leven? Wat en hoe denken jullie daarover?
reactie: Vandaag hebben we samen de knoop doorgehakt. Ik zat er al maanden mee in mijn maag dat het niet goed ging tussen ons. Ik ergerde me aan de meest onbelangrijke dingetjes, en reageerde overal gestresst op. Hij was ook heel gestresst en negatief. Seks was er ook niet meer, en dat ging helemaal van mij uit. Hij deed wel pogingen, maar ik blokkeerde steeds, ik weet niet waarom, maar waarschijnlijk omdat ik diep van binnen wist dat de relatie over was. Maar dit alles zijn alleen maar symptomen van iets diepers, fundamentelers. Ik besefte steeds meer dat ik hem alleen als een goede vriend zag, niet als liefde. Alleen het is zo moeilijk, eerst om dat voor jezelf helemaal vast te zetten, en dan om het te vertellen.. Wat zullen anderen zeggen, hoe moet het met de vakantieplannen, ik kan zo goed met zijn ouders opschieten.... Maar natuurlijk moet je dat alles opzijzetten en puur voor jezelf beslissen. Hij had ook wel in de gaten dat het niet goed ging, en toen we erover praatten bleek dat hij me ook als goede vriendin was gaan zien, en dat hij er ook al lang mee zat. Dus we dachten alletwee precies hetzelfde!! Ik ben blij dat we eindelijk de moed hebben gehad het eruit te gooien. We blijven gelukkig goede vrienden, en gaan ook nog samen naar een bruiloft van vrienden. Wat dat beftreft hebben we geluk dat het van twee kanten komt. We blijven goede vrienden. Toch moesten we allebei wel huilen, omdat we toch ruim twee jaar samen zijn geweest. Ik ben nu erg verdrietig, maar ook opgelucht. Het heeft even tijd nodig, want het was zo gewoon dat ik bij hem hoorde, en nu ben ik ineens alleen.... Maar we hebben de juiste beslissing genomen.
reactie: Ik denk dat het best mogelijk is om een goede vriendschap te hebben met je ex-partner. Maar dat is helemaal niet het belangrijkste aan het hele verhaal. Een goede vriendschap ontstaat of ontstaat niet maar het belangrijskte, in mijn ogen, is hoe je er mee omgaat als een van de twee een nieuwe relatie krijgt. Voor de nieuwe partner zal het feit dat je wat gaat drinken of stappen of erger nog blijft slapen bij je ex-partner vaak hetzelfde zijn als ongewild meedoen met temptation island. Ik kan alleen maar zeggen tegen de mensen die graag met hun exen contact willen blijven houden om daar heel open en eerlijk over te praten met je nieuwe partner. En als je nieuwe partner daar moeite mee heeft dan moet je jezelf serieus afvragen wat je belangrijker vindt. En misschien heeft je partner er totaal geen moeite mee maar als dat wel zo is betekent dat niet direct dat ze stikjaloers zijn ... Het geeft eerder aan hoe gek ze met je zijn en hoeveel ze om je geven. In dit leven moet je nou eenmaal bepaalde keuzes maken die je eigenlijk niet wil maken.
reactie: hoi,

Ja, Het is inderdaad een bijzonder moeilijke vraag. Soms ligt het eraan hoelang je bent samengeweest en soms maakt dat niks uit. Ik heb zelf wel zo'n ervaring meegemaakt. Ik had een vriend..dat duurde 3 weken..het is nu ongeveer 2 maanden uit, Ik probeerde me eroverheen te zetten en ging met andere jongens uit. En ondanks dat er genoeg andere leuke jongens zijn blijf ik toch aan hem denken, vind ik het moeilijk als ik hem zie, en zeker met een andere meid. Zelf is hij er wel overheen, tenminste zo lijkt het wel.Ik weet niet hoe zich voelt over ons en soms denk ik dat ik het daarom niet kan accepteren. Maar dan is het altijd zo van: moet ik hem voorlopig negeren of moet ik denken, ik ga verder met mn leven zonder hem?. Maar ook als ik dat tegen mezelf zeg geloof ik het niet. Ik blijf aan hem denken en ik weet niet waarom. Ik dacht dat ik het had geaccepteerd, en hoe kan ik verder met een andere jongen als ik steeds aan mn ex blijf denken? Als ik met hem praat word het soms erger, denk ik meer aan hem, en soms kan ik er makkelijker mee omgaan. Het verschilt heel erg. Ik heb er gedeeltelijk voor gevochten, ik bleef contact met hem zoeken, maar hij reageerde er niet op, dus ja heeft niet zoveel zin gehad, maar ik denk wel dat je het altijd moet proberen, tenminste als 1 van de 2 nog wat voor de ander voelt.We praten nog wel met elkaar, maar heel weinig. Maar zoals in het verhaal stond van iemand..als jullie elkaar blijven opzoeken lijkt me dat toch wel een teken dat jullie nog veel voor elkaar voelen. En misschien is het beter om eerst vrienden te zijn, soms onstaat vanzelf de liefde wel. Give it a try..
reactie: Na onze breuk, nu 3 weken geleden, probeer ik beste vriend te blijven
Van mijn exvriendin. Waarom? Omdat ik haar nog steeds graag zie en zij
Nu met iemand anders is. Waarom is ze met iemand anders? Omdat op het
Ogenblik dat ze me het meeste nodig had ik er niet was en hij wel. Ze
Denkt dat ze er verliefd op is maar ik denk dat het om 'infatuation'
Gaat. Dit lijkt op verliefdheid maar is het niet. (zoek dat maar even
Op) Infatuation gaat over. En als het over is dan zal ik er zijn voor
Haar. Ik heb er voor gezorgd dat ze bij me is weggegaan, ik kan er voor
Zorgen dat ze terug komt. Het enige wat daar voor nodig is is geduld,
Begrip, zelf een nieuw leven opbouwen en steeds een grote smile
Opzetten. Blijkt het uiteindelijk toch om liefde te gaan tussen haar en
Haar nieuwe vriend dan zal het uitermate moeilijk zijn vriend te
Blijven. Wat bij ons ook nog speelt is de sexuele aantrekkingskracht. We
Hebben er al aan toegegeven en ik kan u verzekeren dat het achteraf
Inderdaad pijnlijk is haar terug bij haar nieuwe vriend te zien. Sex
Heeft op dit ogenblik niks met liefde te maken, maar maak dat je hart
Maar eens wijs !!!!
reactie: Ik bekijk het van de andere kant. Mijn vriend heeft een hele "hechte" vriendschap met zijn ex. Dat maakt het voor mij niet makkelijk. Ik ben geen jalours type. Maar hij vind het heel normaal om daar te logeren wanneer hij zonder mij is en is wezen stappen. Eigenlijk gaat mij dat te ver. Ik vind het moeilijk haar te vertrouwen, ik ga zelfs nog een stap verder ik denk dat ze een dubbele agenda heeft. Mijn vriend begrijpt mij daarin niet. Hij bestempelt het als jaloezie en angst. Hij neemt het voor haar op. Toch laat hij in al het ander merken dat hij echt van me houdt. Zijn standpunt is: "ik kan beter met mijn ex als vrienden, dan dat ik ooit in de relatie heb gekunt". Mijn standpunt is het is voor de 3e persoon soms erg moeilijk te accepteren wanneer je partner een hele goede relatie heeft met zijn ex. Het is begrijpelijk maar er vrede mee hebben is een ander verhaal
reactie: Vriendschap met mijn ex....kon dat maar. Mijn ex en ik proberen het
Eigenlijk al 2 jaar, maar het lukt gewoon niet. Van beide kanten is er
Gewoon te veel aantrekkingskracht naar elkaar toe, te veel passie. We
Belanden steeds weer in bed samen. Toch willen we nog deel uitmaken van
Elkaars leven. In het begin moesten we er een beetje om lachen...soort
Vriendschap met iets "extra's". Maar langzamerhand realiseren we ons heus
Wel dat dit niet kan. Wij beperken elkaar in onze groei, onze toekomst, een
Relatie opbouwen met een ander. We moeten elkaar loslaten. Maar oh, wat is
Dat moeilijk. We gunnen elkaar alle geluk van de wereld en zullen dit voor
Elkaar over moeten hebben. Geen contact meer. Wanneer zijn we hier sterk
Genoeg voor?
reactie: Hoi, ik wilde even reageren op die onderwerp. Mensen die beweren dat je niet bevriend kunt zijn met je ex vind ik hopeloos. Het is gewoon zo'n vooroordeel.
3 jaar geleden begon ik met een relatie met mijn ex, nu inmiddels. Ik ben driekwart jaar met hem samen geweest. Ik ben nu dus al ongeveer 2 jaar vrienden met hem - BESTE vrienden. Ik kan hem nog steeds opbellen als er iets is, hij is nog steeds mijn collega, als we dezelfde tijden moeten werken eten we samen, hij helpt me als ik hulp nodig heb, is nog steeds lief voor je (op een vriendschappelijke manier!) en we gaan samen uit. Door hem heb ik nu iets langer dan een jaar een relatie met een van zijn vrienden. En ik heb nooit meer iets voor mijn ex gevoeld, maar ik zou hem niet kunnen missen in mijn leven omdat hij mij op heel veel gebieden steunt, op een vriendschappelijke manier! Dus ik denk dat mensen die zeggen dat vriendschap met je ex niet kan, dat zij gewoon negatieve ervaringen hebben meegemaakt, of helemaal GEEN ervaring. Xxx
Marianne
reactie: hoi,
Ik wil ff mijn mening met jullie delen over het onderwerp 'vrienden met je ex'. Ik vind dat het het toch wel moet kunnen want jullie hebben iets met elkaar gehad en zo. Ik ben nog steeds vrienden met de meest van mijn exen. In het begin vond ik het wel moeiljk en ik was ook boos op hem, en tegelijk verdrietig maar met de tijd kwam ik op het conclusie dat het niet zo erg was. Ik heb zijn msn en hij heeft mijn nummer en zo. Ik heb nog gevoelens voor hem maar we weten beiden dat er niks meer tussen ons komt dan vriendschap. Lena
reactie: ik ben nu al 3 jaar vrienden met mijn ex hoewel het niet makkelijk gaat weant zo af en toe komen alle gevoelens weer naar boven en komik in de verleiding toe te geven. Maar doordat ik 1 punt voorop stel dat het niets gaat worden tenminste niet hoe ik het zou willen lukt ket me bij nijn standpunt te blijven. En eerlijk is eerlijk soms kunnen we echt praten over zijn en mijn problemen en steeds weer kunnen we mekaar advieseren en tenminste moed inspreken
reactie: 5 jaar waren we de beste maatjes, tot we (natuurlijk) gevoelens voor elkaar kregen. Ik voelde me altijd al aangetrokken door hem. Het ging super tussen ons, al was ik vaak jaloers. Dit laatste heeft er uiteindelijk voor gezorgde dat er een einde aan onze relatie kwam. We konden elkaar niet meer recht in de ogen aan kijken door alles wat er tussne ons gesppeld heeft, hij heeft me bedrogen, ook dat nog eens, maar ik vergaf het hem keer op keer. Na hem heb ik verschillende nieuwe relaties gehad, maar niemand was zo als hij. Nu kunnen we sinds een paar weken weer redelijk met elkaar over weg, helemaal uit het niets kwam het, ik had een neiuwe vriend en hij nog steeds single. Ik maakt het uit met mijn huidige vriend, omdat k nog steeds gevoelens voor me ex had. We zijn nog een aantal keer met elkaar naar bed geweest, ik weet dat dit heel slecht is voor mezelf, omdat ik vreselijk down geweest ben na onze breuk. Ik weet dat ik sterk zou moeten zijn en een einde aan onze vriendschap maken, omdat hij niet te vertrouwen is en me gebruik. Ondanks dit alles wil ik niets liever dan in zijn armen liggen enzovoort. We spreken ook nog steeds af, zonder dat iemand het weet, omdat ik niet wil dat iedereen die het goed met me voor heeft me de les gaat lezen. Jullie artikel heeft me geholpen en ik weet dat ik echt hard moet zijn en een einde aan onze vriendschap moet maken, hoe moeilijk dit ook is.

reactie: Na enkele jaren en een scheiding kwam ik een ex-vriendje weer tegen. Het klikte onmiddelijk terug en was heel gezellig en vriendschappelijk. Hij zag er ook nog steeds zo aantrekkelijk uit! Toch heb ik een relatie die bij mij op de eerste plaats komt. Ik heb het tegen mijn liefde gezegd dat ik mijn ex-vriendje had terug gezien en dat we hebben afgesproken weer heel goede vrienden te zijn. Hij had het er eerst moeilijk bij maar hij weet dat ik bij hem blijf en mijn ex ook gelukkig zal worden bij zijn volgende liefde. Maar echte vrienden zijn dungezaaid en met wat uitleg en begrip kunnen er veel problemen van de baan af...

reactie: Hallo.. Tja ik heb het helemaal verkeerd gedaan, ik werd verliefd op hem en vertelde hem dat maar hij voelde hetzelfde niet voor mij. Ik wilde hem niet kwijt en zei dat ik wel gewoon vrienden met hem kon zijn...vrienden die sex met elkaar hebben dan. Na een half jaar kwam hij iemand anders tegen en toen barste voor mij de bom want dat trok ik niet. Hij was er kapot van want hij vond wel dat we altijd zulke goede vrienden waren; hij wist natuurlijk (dom) van mij niet dat ik alleen met hem sliep om maar dichtbij hem te kunnen zijn. Nu moet ik dus kiezen, platonische vrienden zijn en zijn nieuwe vriendin accepteren of helemaal niet meer. Maar ik kan en wil niet kiezen..
reactie: 1 jaar na een nare scheiding werd ik voorgesteld aan jay,mijn beste vriendin wist dat wij als een blok voor elkaar zouden gaan vallen.ZE HAD GELIJK...na die eerste ontmoeting met hem was ik smoorverliefd. Hij had het ook goed te pakken van mij alleen er waren 2 probleempjes.
1 hij was getrouwd met een Turkse maar zij woonde niet hier...en het ging waarschijnlijk ook nog wel even duren voor ze hier was
2 ik heb kids en hij kon wel voor mij gaan maar niet voor hun
Drie heerlijke maanden hebben we gehad samen,dolverlkiefd maar ik dwong hem te kiezen en hij kon het niet,liet alles op zijn beloop...totdat zijn maatje annex baas mij mee uit vroeg... Na een paar keer wat gedronken te hebben sloeg de vonk snel over...hij meende het serieus met mij en met mijn kids
Superverliefd en opeens was jay daar weer... Nu wilde hij wel voor mij en de kids gaan,ging hij wel scheiden van haar... Kon hij wel zeggen hoe dierbaar ik voor hem was... Hoe groot de wederzijdse aantrekkingskracht ook tussen ons is...ik weet dat het nooit wat zal worden tussen ons,daarvoor verschillen onze levens teveel van elkaar. Mijn nieuwe vriend is goud voor mij en voor de kids,het klikt op alle fronten...waarom zou ik voor lust gaan...het onbereikbare van hem was fde grootste aantrekkingskracht,nu dat weg is blijft het soms een paar momenten moeilijk als ik hem zie maar nee hij heeft zijn kans verspilt met mij!
reactie: ik was al jaren bevriend met m toen we een relatie kregen. Toen het uitging hebben we besloten onze vriendschap niet weg te gooien en elkaar te blijven zien. Dit ging lange tijd goed. Totdat hij een nieuwe vriendin kreeg en ze jaloers werd. Sinds zijn nieuwe vriendin deed hij anders en begon mij lullig te behandelen. Hierdoor heb ik uiteindelijk een in totaal 8 jaar lang durende vriendschap beeindigd.
reactie: Hallo... Ik heb 4 maanden met mn eerste echte vriend een relatie gehad! Nu denk je wel 4 maanden is niet lang maar, als je iedere dag vanaf het begin af aan bij elkaar bent! Kun je er van uitgaan dat het veel langer lijkt! Dat was ook de eerste fout die we maakte, en daarom had hij er geen zin meer in en stuurde mij een smsje met daarin de woorden sorry maar, ik hoop dat we vrienden kunnen blijven! Ik was er zo kapot van dat ik natuurlijk terug schreef we blijven zeker vrienden! Toen heb ik hem 1,5 maand niet meer gezien of gesproken en ik was er een beetje over heen aan t komen want, het was echt niet iets dat ik verwachten! Toen zag ik hem weer in het cafe waar we allebei regelmatig komen, en van het een komt t ander, en voor we t wisten zaten we weer samen. We hebben besloten dat we het nog eens gaan proberen maar, dan wel niet meer zo als de 1ste keer maar, met regelmaat de ene dag wel de andere dag weer niet. We gaan nu alweer de 3de week in en ik hoop natuurlijk dat gaat lukken op deze manier! Want hem nog een keer verliezen lijkt me echt verschrikkelijk maar, als dat gebeurt kan ik wel zeggen dat het aan mij ligt want, nu kijk ik er met andere ogen na! Want, je weet pas wat je had als het opeens weg is en dan is het heel moeilijk om iets terug te krijgen!
reactie: Ik was al jaren bevriend met mijn ex voordat we verliefd op elkaar werden. De relatie werkte niet - na minder dan een jaar was het al voorbij - maar we bleven vrienden en ik kan nu eigenlijk veel meer bij hem kwijt dan toen we nog een relatie hadden. Ik denk dat ik me nu minder probeer te bewijzen tegenover hem en daarom beter mezelf kan zijn. Ik vind hem nog steeds een leuke, aantrekkelijke jongen, maar ik voel me niet meer op díe manier aangetrokken tot hem. Mijn huidige vriend weet dat ook en hoeft dus ook niet jaloers te zijn. Mijn mening is dus dat vriendschap met je ex heel goed kan, als je duidelijk bent tegenover elkaar.
reactie: Ik zou het niet willen.... Ik heb nu 1,5 jaar een relatie,
Voor het eerst dat ik echt van iemand hou. Ik zie mezelf oud
Worden met hem. Ik denk niet dat ik het zou kunnen, want voor ik
Een relatie met deze man kreeg, was ik vrienden met hem. Maar
Als ik hem dan met een andere vrouw zag, brak mijn hart gewoon.

Ik hou van hem als partner niet als vriend,
Zelfs toen we vrienden waren, dus nee voor mij geen
Ex als gewoon een vriend....

GESPONSORDE LINKS