Jij, hij & je vriendinnen

Rozen verwelken, maar vriendschap blijft eeuwig bestaan...

Je bent een tijd single geweest maar nu heeft cupido ook jou met zijn pijlen geraakt. Je bent tot over je oren verliefd en denkt dit keer echt de ware te hebben gevonden. Zonder weemoed zeg je het singleleven vaarwel. Voortaan staat jouw leven in het teken van hem. En je vriendinnen dan? Zij die je avond na avond mee op sleeptouw namen zodat je niet bij de pakken neer kon gaan zitten? Zij die zondag na zondag met je doorbrachten (joggen door het park en daarna film, pizza en wijn)?

Opeens is het evenwicht verstoord. Onderschat de plotselinge verandering van single naar dolverliefd (en bijna verloofd) niet. Het is een overgang die - als je niet uitkijkt - wel eens kan leiden tot vervelende spanningen en botsingen met de vriendinnen waar je voorheen lief en leed mee deelde.

Waarschijnlijk heb je je wel eens in een dergelijke situatie bevonden. Als een jongen of man je leven binnenstapt wordt alle tijd en ruimte waar je voorheen vrij over beschikte opeens ter discussie gesteld. De relatie met je vriendinnen kan er door verstoord raken en jaloezieën kunnen de kop opsteken, zowel van zijn kant als van de kant van je vriendinnen.

Was je eerst altijd in voor een uitje, een bioscoopje pikken of een hapje eten, nu moet je rekening houden met hem, je nieuwe vriend. Vanzelfsprekend eist hij de nodige aandacht voor zich op. Misschien behoort hij zelfs tot dat slag mannen die - uit onzekerheid of om andere redenen - zo snel mogelijk helemaal deel wil uitmaken van jouw leven waarin - door zijn komst - voor vriendschappen nog maar weinig plaats is. En dan heb je daar het andere front: je vriendinnen. Het is heel goed mogelijk dat zij jouw nieuwe vriend zien als een 'indringer' die jullie vriendschap bedreigt.

Wat kun je doen om oude en nieuwe vrienden met elkaar te verenigen? Hoe kun je je nieuwe vriendje zo snel mogelijk laten integreren in jouw vriendenkring? Dit zijn vragen die wij vaak binnenkrijgen. Het lijkt wel of er geen nieuwe liefdesrelatie kan ontstaan zonder dat die gebeurtenis zijn weerslag op oude vriendschappen heeft. Alsof er een aardbeving heeft plaatsgevonden... Hier zijn een paar - naar we hopen: nuttige - adviezen. Neem ze zoals gewoonlijk met een korrel zout en beoordeel je eigen situatie zorgvuldig voordat je tot actie overgaat.

-Maak hem direct duidelijk dat hij de belangrijkste persoon in je leven is. Speel niet met hem, geef hem niet het idee dat hij ongewenst - een buitenstaander - is, als jullie jouw vriendinnen ontmoeten. Een onzekere man maakt spanningen met je vriendinnen alleen maar erger.

- Maak je vriendinnen direct duidelijk dat er tussen jullie niets verandert. Ze zijn en blijven wat ze altijd geweest zijn: je beste vriendinnen. Misschien heb je wat minder tijd dan voorheen voor ze, maar dat doet aan de vriendschap niets af. Als het goed is, begrijpen je vriendinnen dit. Daar zijn het toch immers vriendinnen voor?

- Probeer af en toe iets te organiseren waarbij zowel hij als je vriendinnen bij betrokken zijn. Je vriendje zal zo begrijpen dat hij van je vriendinnen niets te vrezen heeft. Hetzelfde geldt voor je vriendinnen. Hoe sneller je hem voorstelt en meeneemt, hij eerder hij zal zijn 'geïntegreerd'.

- Ga tijdens zijn aanwezigheid niet uitgebreid herinneringen met je vriendinnen ophalen. Rakel vooral geen oude avontuurtjes die je voor hem hebt gehad met ze op. Daarmee geef je hem het gevoel dat hij een indringer is en jaag je hem direct op de kast. En dat wil je nu juist niet.

- Probeer met je vriendinnen af te spreken op de avonden dat hij met zijn vrienden afspreekt of andere bezigheden heeft, zoals bijvoorbeeld sporten. Als het lukt om jullie uitjes te synchroniseren is dat perfect. Lukt het niet, jammer dan. Dan gaan eenmaal gemaakte afspraken met je vriendinnen (zoals elke zondag joggen) gewoon door. Zou je dat niet doen, dan zou je je een 'gevangene' van hem gaan voelen en dat is niet de bedoeling. Wees hierover tegenover hem duidelijk vanaf het allereerste begin.

Dat is het. Eigenlijk niets bijzonders. Het zijn gewoon regeltjes van 'gezond verstand'. Heb je lange tijd op de liefde gewacht en heeft die zich nu aangediend, geniet er dan van maar waak ervoor dat de liefde echte vriendschappen in gevaar brengt. Zoals men wel zegt: rozen verwelken, maar vriendschap blijft eeuwig bestaan... (als je er goed mee omgaat, tenminste)!

GESPONSORDE LINKS