Vijf tips voor een succesvolle relatie

Tijdens de beginperiode van hevige verliefdheid zouden we het liefst in de huid van die ander kruipen! Om altijd bij elkaar te zijn, alles samen te doen, alles samen te delen. Toch komt er een moment waarop het goed is om te beseffen dat jullie allebei twee aparte individuen zijn. Alleen dan zal de relatie verder kunnen uitgroeien en zich kunnen verdiepen.

Jij en ik. Twee personen!

Vooral aan het begin van een nieuwe relatie willen we nog wel eens de neiging hebben om onszelf als 'versmolten' met onze partner te zien. Het is dat moment van verliefdheid waarin je ontdekt wat je met elkaar gemeen hebt ('We passen zo goed bij elkaar want we houden allebei van pizza, skiën en de natuur.'). Pas in een later stadium zullen vooral ook de verschillen naar voren komen. En dat is helemaal niet erg. Het is een gezonde ontwikkeling in een relatie. Want niemand is gelijk aan de (een) ander en denken dat je met elkaar versmolten bent, werkt op den duur beperkend. Het gaat erom om elkaar te erkennen als een individu en om de ander te nemen zoals hij of zij is.

Jij en ik. Ieder zijn of haar eigen ruimte

Verder is het in een relatie heel belangrijk dat beide partners ruimte hebben. Een plekje voor jezelf in het huis, maar ook een plekje in het leven en een plekje voor je eigen gedachten en geheimen. Nog al te vaak wordt gedacht dat de 'eerlijkheid' in een relatie ook gebiedt om alles met elkaar te delen terwijl iedere mens toch echt behoefte heeft aan een beetje intimiteit. Ruimte om de eigen gedachten te ordenen en om bepaalde dingen voor zichzelf te houden.

Jij en ik. En jullie vrienden, jullie hobby's

Je eigen plekje, je eigen 'geheimpjes' maar ook je eigen vrienden en hobby's. Geef elkaar de ruimte om naast de relatie ook een eigen kringetje op te bouwen waar je alleen naar toe gaat en je eigen dingen doet. Zo heb je elkaar ook nog eens wat te vertellen!

Jij en ik. En die ander?

Het kan in elke relatie gebeuren, ook in de allerbeste. Een van de partners gaat vreemd. Dit hoeft niet per se het einde van de relatie te betekenen. Als de basis goed is, kun je een dergelijke episode samen overwinnen én er samen sterker uitkomen.

Jij en ik. Ieder verantwoordelijk voor zijn of haar eigen geluk

Het is natuurlijk heel eenvoudig om je geluk van je partner af te laten hangen, maar op den duur zul je het daar niet mee redden. Je eigen leven maak je zelf en als je partner je op je levensreis vergezelt dan mag je je gelukkig prijzen maar jij bent in de eerste plaats verantwoordelijk voor je eigen leven.

GESPONSORDE LINKS