Trouwen of niet?

Trouwen of niet? Vroeger was het geen vraag, maar een vanzelfsprekendheid. Je ontmoette de ware, de man van je leven, de prins op het witte paard, en stapte al snel in het huwelijksbootje. Dat het schip zou kunnen stranden, was een gedachte die snel werd weggestopt. Trouwen was de regel. Dat deed je gewoon. Trouwde je niet, dan was dat uitzonderlijk en soms zelfs erg vervelend omdat de naaste omgeving er alles aan deed om je zo snel mogelijk naar het altaar te helpen.

Of er vandaag de dag in feite veel veranderd is, valt nog te bezien. Er wordt nog steeds volop getrouwd. Maar feit is - en dat is wél een verandering - dat de vraag 'trouwen of niet?' steeds vaker gesteld wordt. Een vraag die wij ook eens aan jullie wilden voorleggen.

Maar eerst wilden we even ingaan op de redenen om te trouwen. En de redenen om niet te trouwen. We hebben onze gedachten er eens over laten gaan.

Redenen om te trouwen

Eeuwige liefde

Als de meest romantische reden om te trouwen wordt vaak de liefde met een hoofdletter genoemd, en de wens om voor je leven lang je partner aan je zij te hebben.

Droom wordt werkelijkheid

Bij het romantische idee van de liefde hoort een sprookjesachtige trouwdag. We zijn er als jonge meisjes mee opgegroeid. Het 'en ze leefden nog lang en gelukkig' hebben we als kind tijdens het voorlezen wel duizendmaal gehoord. Op de trouwdag wordt een droom werkelijkheid (toch?).

Zekerheid

Een andere reden om te trouwen, is zekerheid. Trouwen schept een band (en hoe! Niet alleen emotioneel maar ook administratief) en dat kan een veilig gevoel geven.

Maar er zijn ook andere redenen om te trouwen:

Kindje op komst

Zwangerschap kan een reden zijn om de vader van het kindje dat op komst is te trouwen. De traditionele stap in deze gevallen is nog altijd het huwelijk (ook al hoeft dat vandaag de dag niet meer). Deze reden sluit natuurlijk de andere redenen niet uit.

Trouwen om je familie of een situatie te ontvluchten

Trouwen kan ook een vlucht zijn. Een vlucht uit het uiterlijk huis, uit het vaderland, uit een bepaalde situatie.

Sociale druk

Soms is de druk van de omgeving om te trouwen zo groot, dat je vroeg of laat, misschien wel tegen je wil, toch in het huwelijksbootje stapt.

Omdat hij het wil...

Trouwen omdat hij het wil (en jij hem niet kwijt wilt), is een andere reden die niet vaak genoemd zal worden, maar die toch zeker voorkomt.

Redenen om niet (met de man van je leven) te trouwen

Je behoudt een zekere vrijheid

Trouwen bindt, zoals we al zeiden, in meerdere opzichten. Als je ongetrouwd bent, is de stap om een punt achter je relatie te zetten, kleiner. Niet trouwen kan daarom een bepaald gevoel van vrijheid geven.

Niet trouwen houdt de relatie spannend

Trouwen geeft zekerheid, niet trouwen kan ervoor zorgen dat een zekere positieve spanning in de relatie behouden blijft. De relatie wordt minder snel als vanzelfsprekend beschouwd.

Opties openhouden

Dit is misschien geen 'aardige' reden maar dat doet er niet aan af dat 'ie bestaat. Niet trouwen kan het gevoel geven dat er 'nog andere opties zijn'.

Er bestaan alternatieve regelingen voor samenwonen/kinderen krijgen

Tegenwoordig vallen situaties als samenwonen en kinderen krijgen ook prima via andere regelingen dan het huwelijk te regelen. Trouwen is vanuit dat oogpunt niet meer noodzakelijk.

Omdat je er niet aan hecht

Liefde is één ding, het huwelijk is iets heel anders. Niet iedereen heeft een ring nodig om liefde te bezegelen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer redenen te bedenken. Maar eigenlijk zijn we benieuwder naar jullie ervaringen. Waarom zijn jullie getrouwd of zouden jullie trouwen? Of waarom zijn jullie niet getrouwd of zouden jullie nooit willen trouwen? Mail ons je reacties. De interessantste zullen we hieronder publiceren.

Reacties van Trendystylers
Ik heb jaren een hele grote wens gehad om te trouwen, deze ook heel duidelijk laten blijken. Van ik wil graag een diamant was ik instaat om te "settelen" met des noods een plastic ring. Maar na jaren wachten, smachten en hopen wil ik niet meer. Oprecht niet meer, ik word niet meer warm of koud van trouwjurken en vind het zonde van het geld. Ik ben er van overtuigd dat het meespeelt dat ik me enorm afgewezen voel, maar oprecht zeg ik nee als hij me vraagt. Ik mag voor hem hopen dat hij er niet te veel moeite in steekt als het ooit zo ver komt..Ik heb het wel laten weten maar hij gelooft mij niet, dat gaat hard aan komen. Want wat is er mis met mijzelf blijven? Als ik er aan denk vind ik het overnemen van zijn naam alleen al een verschrikking, ik wil geen familie zijn van zijn familie. XXX
Ik ben nooit getrouwd geweest (43 jaar) heb 20 jaar samengewoond. Nu woon ik alweer tijd samen met mijn gescheiden vriend! Hij wil nooit meer trouwen, voor mij voelt het alsof er voor hem maar 1 vrouw was waar hij mee wilde trouwen en blijkbaar ben ik dat niet....voelt niet goed. Saskia
Zou echt niet willen trouwen. Ook wil ik geen kinderen. Ben heel gelukkig met mijn vriend en de LAT relatie die we hebben. Denk wel dat we ooit nog gaan samenwonen maar we vinden het zo nog prima te doen.
Ik geloof niet in het huwelijk. Voor mij zegt het huwelijk tegenwoordig niets meer. Eeuwige trouw bestaat al heel lang niet meer. 1 op de 3 getrouwde stellen gaan scheiden. Zoals mijn ouders en 9 andere familieleden.
Weet je wat het grappige is? De mensen die gescheiden zijn vertellen mij het vaakst dat ik moet gaan trouwen en veel kindjes moet baren. Terwijl zij ondertussen vechten met hun ex om de voogdij van hun kids. De kinderen helemaal getraumatiseerd. Ik ben van Turkse komaf en daar is het meer voor de buitenwereld. Toen ik nog vrijgezel was en werkte in de horeca leek het wel alsof meer aandacht van getrouwde mannen kreeg dan van de single mannen. Een keer zelfs dat een man graag met mij wou daten die thuis een hoogzwangere vrouw en nog twee kinderen had. Ik walg daar van! Eeuwige trouw? Laat me niet lachen.
Ik ben van mening dat je prima gelukkig kan zijn met je partner zonder te trouwen. Dat papiertje en een bruiloft voegt helemaal niets toe voor mij.
Het valt op dat van mening zijn dat de trouwring om moet gepaard gaat met meer spel- en grammaticafouten. Misschien is er een verband te leggen tussen vermogen tot ruimdenkendheid en wat men over dit onderwerp vindt.
Ik vind het eigenlijk wel prima hoe het nu is. We wonen samen, zijn toegewijd aan elkaar, maar hebben onze eigen rekeningen afgezien van een gezamenlijke rekening voor gezamenlijke activiteiten en huishoudelijke zaken. Eigenlijk zou ik alleen willen trouwen om de jurk en het feestje. Het uitspreken van dat je van elkaar houdt en serieus bent kan ook zonder dat je daarvoor moet trouwen. Daarnaast ben ik erg gesteld op mijn vrijheid. Niemand is elkaars bezit. Waarom zou ik mijn naam ook nog eens veranderen als ik de huidige al zo'n 35 jaar gebruik? En toch zou ik me lullig voelen als mijn vriend me zou vragen.... Wat is dat toch? Anoniempje uit Eindhoven
Ik ga trouwen!!!! Ik ben zo blij. Eerst vondt me ma het geen goed idee want hij is zo stoer en macho maar van binnen is hij zo LIEFF!! Ik ben de gelukkigste vrouw ter wereld NIEMAND IS ZO GELUKKIG ALS IK.:D:D:D:D:D:D
Waarom trouwen, ben een keer getrouwd in 2003, nadat we ons eerste dochtertje kregen, maar hij veranderde als een blad aan de boom, ik had een hoop eigen geld, alles heeft hij erdoorheen gejaagd. Eigen schuld, ik was naief en dacht dat we het samen wel zouden rooien, toen werd ik zwanger van een tweede en dat bleek ook een meid te zijn, blijkbaar had hij liever een zoon gehad .... liet blijken dat hij haar niet wou, begon in die tijd tegen mijn zin een eigen bedrijf en ik zat eraan vast als zwangere vrouw in een kwetsbare situatie, voor hem was ik zelfstandig en sterk en had een eigen huis, na hem had ik geen nagel meer om aan mijn reet te krabben, ik ben weggegaan omdat ik nog geen pampers kon kopen voor de kindjes en omdat hij door ijn bedrijf het huis en alles op het spel heeft gezet en uiteindelijk uit ons eigen huis moesten, en heb mijn leven opnieuw ingevuld, na een dik jaar na de scheiding kom ik mijn huidige vriend tegen, we zijn nu bijna 5 jaar bij elkaar !
en hebben ook samen een gezin, we hoeven niet te trouwen om gelukkig te zijn, trouwen geeft misschien het gevoel van zekerheid , maar het kan je gevangen houden en je zal de ander nooit bezitten of je trouwt of niet, dus ALS je trouwt denk goed na over de juiste reden, ook zonder trouwen kun je gezamelijke rekeningen hebben, afspraken maken etc, alles wat in het huwelijk ook gebeurd.Het is maar een boterbriefje verders niet. Dat heeft niets met de liefde voor mijn vriend te maken....
k weet sinds de lager school al dat ik niet wil trouwen en geen kinderen wil. 3 maal samengewoond en om nou te zeggen dat ik er blij van werd en er de goede vruchten van geplukt heb nee niet echt! (Misschien heb ik de pech gehad steeds de verkeerde te treffen. Het zou kunnen ik weet het niet.)Maar ik verdom het nog langer om de kar voor 2 te trekken in een relatie ik ben er ook nog! Ik ben 42 en 4 jaar alleen en gelukkig! Maar de druk om mij heen word van iedereen en de hele maatschappij steeds groter. Hoor steeds vaker de opmerking: Nog steeds alleen? Gaat het wel goed met je? Alleen is maar alleen!
Ja, dat klopt alleen is maar alleen, maar liever alleen en gelukkig als met zijn 2en en (diep)- ongelukkig! Ik weiger nog langer kostbare tijd te verspillen aan een relatie die niet deugd.
Dus beste maatschappij stop met pushen laat de singles in hun waarde! Kunnen prima voor ons zelf zorgen en een keuze maken wel of geen relatie.
We zijn geen dombo´s.
Leven en laten leven maak jullie maar druk om jullie eigen relatie want daar hebben jullie je handen vol aan dacht ik zo!
ik wilde trouwen omdat wij een kindje kregen. Wij waren nooit bezig met trouwen, maar toen dat nieuws kwam disten we dat dit een nieuwe stap was en dat daar trouwen een mooie bezegeling voor zou zijn. Ook was mijn vriend dan direct de vader van het kindje. Dus, uit praktisch oogpunt, maar wel met een mooie gedachte.
zoals in He's just not that into you zomooi gezegt wordt: "Je hebt zoveel goeie vrienden, heb moet je daarvoor een papiertje als vriendschaps bewijs hebben?
Nee... Waarom zou je dan een papiertje en een ring nodig hebben om te bewijzen dat je van elkaar houd?" Daarom vind ik trouwen zo ontzettend onnodig! En natuurlijk dat mij ouders en bijna iedere volwassene die ik ken gescheiden zijn... XX=> een meisje van 12 wat nu al precies weet wat ze later wel en niet wilXD
in de zomervakantie ga ik trouwen met de liefde van mijn leven. Ik ben pas 21 maar het voelt gewoon goed en wil niets liever dan voor altijd bij hem zijn. Dat kan ook zonder trouwen natuurlijk maar trouwen is voor ons allebei iets heel speciaals. De reden dat wij zo jong trouwen heeft ook met onze cultuur te maken. Het is een gevoel van zekerheid die de familie leden dan hebben. En als dat het gene is wat wij doen moeten omdat we bijelkaar willen zijn dan is dat zo. En we vinden het allebei ook heel erg leuk hoor daar niet van.

Door te trouwen bevestig je hoe zéér je van jouw partner houdt. Robin en ik zijn "maar" anderhalf jaar samen, maar vinden het belangrijk om te trouwen voor wij bij elkaar intrekken. Het is wel waar dat trouwen veel geld kost voor maar die één of twee dag(en), maar wij Robin(25) & Joyce(25) willen heel graag met elkaar trouwen voor God, onze familie en vrienden in september 2008. LIEFDE is: trouwen met degene met wie je zeker weet dat je er ALTIJD bij wil blijven in GOEDE en SLECHTE tijden. En als twee mensen ECHT VAN ELKAAR HOUDEN, zullen ze alles doen om de liefde te behouden die ze voor elkaar hebben en NIET scheiden als het even slecht gaat.
Nee ik hou ontzettend veel van mijn vriend , maar zou absoluut NIET willen trouwen, kost ontzettend veel geld voor 1 speciale dag , terwijl ik vind dat elke dag met je geliefde speciaal moet zijn, je weet bij jezelf ook goed genoeg of je bij die ander hoort of niet , houden van kan zo goed genoeg, heb je dat boterbriefje niet voor nodig en als je uit eindelijk getrouwd bent , en je wil uit eindelijk toch scheiden , dan kost het je weer ontzettend veel geld om van je geliefde "af" te komen
ik vind trouwen een bekrooning op de relatie
Wij zijn 7 jaar samen waarvan 2 jaar samenwonend en ik vind dat prima zo! Trouwen doen we niet ! Het is duur voor zo 1 dag even in de bloemen te staan!
Wij zien elkaar graag en hoeven dat niet nog eens te laten zien door te trouwen. Ik noem hem zo ook al mijn man !
Ik wil trouwen met mijn vriend. Niet omdat ik zekerheid wil (die heb ik ook wel zonder ring), niet omdat het er voor mij "bij hoort" (ik houd al ontzettend veel van mijn vriend, ook zonder officiele binding), gewoon omdat ik van hem houd en omdat ik bij hem wil horen. Waarom zou ik mijn opties openhouden? Al zijn er tientallen mannen leuker dan de mijne (wat ik ten zeerste betwijfel), wat zou dat? Ik ben gelukkig met mijn vriend en ik hoef niemand anders. Natuurlijk biedt trouwen ook voordelen met dingen regelen (geld, kinderen, etc) dus dat is een fijne bijkomstigheid :)
Nou, Ik zou niet willen trouwen, teveel gedoe voor maar 1 speciale dag. Liever samenwonen en kindjes dan trouwen en als je daarna toch wilt trouwen doe je dat. Trouwen is een big deal dus neem er tijd ervoor en doe het niet in 5 seconde

Het ligt hoelang je met je partner ben en hoe jij en hij erover denken het gaat over jullie verleden heden en toekomst dus je hoofd erbij houd en houd je ogen niet dicht ookal is het gezegde ''Liefde maakt blind!''
Ik ben er uit ervaring achter dat je er door te trouwen niet echt op vooruit gaat in deze maatschappij, je word direct gekort in veel financiele zaken, terwijl je het juist des te meer kan gebruiken. Dus waarom trouwen als je het nu samen veel beter hebt en ook de ruimte hebt om soms wat afstand te kunnen nemen als het even minder gaat omdat je beiden apart woont. Eigenlijk is het zo veel leuker als constant bij elkaar op de lip te zitten, trouwen hoeft van mij niet echt hoor, ik ben heel gelukkig nu.
Ik moet er niet aan denken om te trouwen, ondanks dat ik heel romatisch ben, samenwonen is al bindend en een man veranderd als je trouwt, spanning in een relatie is beter dan gewenning.
de'omdat hij het wil'-reden vind ik toch meer bij redenen om niet te trouwen neer te zetten...
Hoe sterk de vrouwelijke emancipatie tegenwoordig ook is.. Uiteindelijk willen vele van ons toch nog dat romantische plaatje van de prins op het witte paard die door de knieen gaat en eeuwige trouw beloofd. Een beetje ouderwetse romantiek kan nooit kwaad.
ik ben al 10 jaar samen met mijn vriend, we hebben net een kindje gekregen en we vinden het wel prima zo, als me vriend me zou vragen zou k wel ja zeggen maar het hoeft voor mij niet, ik hoef geen papiertje en een ring om iedereen te vertellen hoeveel ik van hem hou!!
mijn vriend en ik gaan over 2 jaar samenwonen, trouwen misschien ook nog. Ik vind trouwen echt bij onze relatie horen, dus ik hoop dat we dat over een paar jaar ook gaan doen!
Ik wil wel graag trouwen in de toekomst. Zoiezo omdat ik gewoon net als (bijna) alle meisjes een mooie bruiloft wil, haha. En vooral omdat ik nu een andere achternaam heb als mijn partner en bovenal een andere naam als mijn kinderen. Die hebben de achternaam van hun vader, omdat we toch ooit gaan trouwen.
als je ervan zeker bent en als er een lange relatie bestaat, waarom niet. Maar als je nog van je partner twijfelt kan je nog even wachten vind ik. Maar als er geen problemen zijn is trouwen wel leuk.
Ik was zwanger en van z'n ouders moesten we trouwen, we waren al een poos met elkaar, maar niet ready. Ik(20) wilde nog genieten en dat deed ik ook, hij meer tijd voor z'n vrienden(24) waren nog niet ready. Nu na 8 jaren getrouwd te zijn, na veel vallen proberen we nu weer op te staan. Ik ben van hem gaan leren houden en hij heeft gewoon altijd van me gehouden. Ik ben van plan opnieuw met hem te trouwen. Moet hem nog vragen, en alles informeren hoe dat moet.

trouw zijn kent men tegenwoordig steeds minder. Ja tegen iemand zeggen en dan ook je leven lang met diegene doorbrengen, een kostbaar goed.
wel trouwen voor God en je familie en dan pas samenwonen is pas speciaal!
maar trouwen maakt het wel af, je weet dan zeker dat het voorlopig niet over is, en dat heb je niet als je samen woont. Dan kan je zo 1 2 3 weggaan en bij trouwen niet
wij zijn druk bezig met de voorbereidingen van ons huwelijk op 4 juli... Dus: wel trouwen! Onze belangrijkste reden: liefde... Maar ook het stukje zekerheid voor de toekomst op financieel gebied speelt een rol. We gaan al 8 jaar met elkaar en wonen 2 jaar samen.. Trouwen heeft voornamelijk qua gevoel een meerwaarde voor ons!!
Tsja, heb je een ring nodig om je liefde voor elkaar te bezegelen? En als één van beide al een keer getrouwd is geweest, is het dan nog leuk voor de niet getrouwde partner?
Stomme reden misschien, maar als mijn partner eventueel zou overlijden heb ik altijd nog zijn achternaam en ben ik de vrouw/weduwe van... En niet gewoon de vriendin/levenspartner van...
ik wil trouwen omdat het me juist zekerheid geeft. Trouwen is elkaar trouw beloven. Hierdoor beloof je trouw te zijn aan de ander. Je kiest voor de ander als jou enige en de ander kiest jou als zijn enige. Het is een keuze om te trouwen maar bij de keuze om te trouwen geef je elkaar een kado

Elkaar als enige
wij gaan trouwen door de druk van de overheid. Alleenstaanden worden aan alle kanten uitgekleed tegenwoordig, dus moeten we wel. We wonen al 8 jaar samen en dat gaat prima. Geen van beiden heeft de behoefte om te trouwen, dus gaan we even gratis een handtekening zetten op het stadhuis en daarna gewoon door met leven. We houden alleen aanmerkelijk meer geld over elke maand. Het is dus een soort van bezuiniging.
Michael is van Schotland en ik van Nederland. Een paar jaar geleden hadden we plannen om naar Schotland te verhuizen (Michael heeft een tijdje in Nederland met mij samengewoond), maar inderdaad, administratief is het veiliger om als man en vrouw (getrouwd dus) door het leven te gaan. Nu is Schotland een land van de EU, dus zo erg is het nu ook weer niet. Maar voor ons gevoel wilde we als een team door het leven gezien worden. Michael heeft trouwens wel mij gevraagd om hem te trouwen. We wilde het eigenlijk al zo lang. En de prijs van een trouwdag kun je zo goedkoop of zo duur maken als je wilt. Wij gingen voor de goedkope versie (voor ongeveer 800 euro was iedereen gekleed, gevoed, 'watered', en vermaakt en natuurlijk getrouwd. (voor zo'n 30 gasten). Not to bad, eh?
Wij wonen twee jaar samen en gaan in mei trouwen. Niet omdat we een kindje krijgen, niet omdat één van ons "vlucht" etc. Onze reden is dat wij zielsveel van elkaar houden en alles met elkaar aan kunnen, dit willen wij graag in aanwezigheid van alle mensen waar wij om geven bevestigen en elkaar het ja-woord geven. Op het moment dat wij gaan trouwen zijn wij 22 en 23 jaar. Erg jong, horen wij veel mensen zeggen. Maar wat verandert leeftijd nu aan het feit dat je voor elkaar kiest en een toekomst wilt opbouwen met diegene. Natuurlijk weten wij ook dat het Huwelijk niet de zekerheid geeft dat het eeuwig blijft duren, maar dit neemt niet weg dat je er misschien meer voor vecht om bij elkaar te blijven.
wij wonen 7jaar samen hebben een huis gekocht en dat gaat prima zo .als je nu trouwt is de dag erop net alles hetzelfd als dat je samenwoont.dus waarom dan trouwen
Het kost veeeeeeeeeel geld en er is geen zekerheid dat het blijft duren
GESPONSORDE LINKS