Single again

Als je opeens weer single bent en je bepaald geen 18 lentes jong meer bent...

Het is een situatie die veel vrouwen bekend zal voorkomen. Wij ontvingen in ieder geval talloze mails over dit onderwerp. Alle reden dus om eens een artikel te wijden aan het fenomeen 'single again'.

Probeer je deze situatie eens voor te stellen. Je hebt een geregeld leventje, een stabiele relatie die al meerdere jaren duurt, een uitgebreid sociaal leven, vrienden en vriendinnen, je werk, vakantie, familie... En dan opeens ben je weer single. Je bent weer alleen. Waarom? Dat verschilt per geval. Misschien omdat hij er met een ander vandoor is gegaan (het kan gebeuren), of omdat hij heeft besloten zijn eigen weg te gaan. Of misschien ben jij degene die hals-over-de-kop verliefd is geworden op een ander (ook dat kan gebeuren) en kom je er te laat achter dat wat je met je vroegere partner had, eigenlijk heel waardevol was.

Wat de oorzaak ook is, het resultaat kan in één woord worden samengevat: single. Maar niet de trendy single die we in de reclames zien. En ook niet de achttienjarige single die de avonden in bars en discotheken doorbrengt, op zoek naar een nieuwe tweelingziel.

Maar 'single' in de ware zin van het woord: alleen. Je bent gewend om samen te leven, om andere mensen om je heen te hebben en nu woon je opeens weer op jezelf en deel je je dagelijkse leven niet meer met een ander. En om de eenzaamheid te verdrijven en de moed niet te laten zinken, ziet de 'single again', vaak over de dertig, zich genoodzaakt om de blind dates die behulpzame vrienden organiseren, te accepteren. Om weer aan de man te komen.

Single again. Het is geen nieuw fenomeen, we zeiden het al, maar wat wel nieuw is, zijn de dimensies van dit fenomeen. En misschien ook de onwennige manier waarop deze situatie ervaren wordt. En nieuw zijn verder de strategieën die gebruikt worden om uit deze situatie te komen.

Hoe reageert de 'single again' van de 21ste eeuw op deze situatie? Hoe gedraagt zij zich? Uit jullie mails blijkt dat zij vaak niet al te blij is met haar nieuwe status. De 'single again' voelt zich er meestal niet gemakkelijk bij omdat zij niet goed weet wat zij met de situatie aanmoet, omdat zij bang is dat haar vrienden en collega's haar erop zullen aankijken en omdat zij zich ervan bewust is dat het niet gemakkelijk zal zijn om, vooral als je al een zekere leeftijd hebt bereikt, een nieuwe levenspartner te vinden.

En met dit laatste punt raken we de kern van het probleem. Hoe vind je als 'single again' (opnieuw) een geschikte levenspartner? Dit is eigenlijk het grootste probleem waar de 'single again' mee worstelt. Waar vind je hem? En hoe? We noemden net al de blind dates die toegenegen vrienden van de 'single again' voor haar organiseren. Gewoonlijk met een man die zich in dezelfde situatie bevindt. Hij is ook een 'single again' of is nog single (en dan vraag je je natuurlijk af waarom). Meestal draaien blind dates op enorme teleurstellingen uit. Maar dan is daar internet, een medium dat 'singles again' de mogelijkheid biedt om andere mensen te leren kennen, om zich met anderen te meten, en om uiteindelijk ook daadwerkelijk andere mensen te ontmoeten. Wat de oorzaak van het hernieuwde single-zijn ook is, en wat de levensloop van de 'single again' ook mag zijn, uit jullie mails maken we op dat 'singles again' één ding gemeen hebben: ze zien internet als een ontmoetingsplaats.

Chatten, ontmoetingssites, newsgroups... De 'single again' van de 21ste eeuw mag het dan moeilijk hebben (misschien zelfs wel moeilijker dan haar voorgangers in de vorige eeuw) maar de moderne technologie komt haar in ieder geval tegemoet en biedt haar een nieuwe mogelijkheid om weer in het leven te stappen.

Misschien herken jij deze situatie? Misschien heeft internet jouw single-leven veranderd en heb je een nieuwe levenspartner gevonden dankzij de moderne technologie? Wat zijn jullie ervaringen? Vertel ons je verhaal (n.b. We vragen je niet om de namen te noemen van de sites die je hebt bezocht, maar het gaat ons om de grote lijnen van je verhaal). De meest interessante reacties zullen we - geheel anoniem - hieronder publiceren.

in samenwerking met adversus.nl

Reacties van Trendystylers
ben weer vrijgezel na 5 jaar ben 19 dus ik ga van me leven genieten lekker uit gaan met me vrienden heb al 5 jaar niet meer gedaan dus ja je kan gelukkig zijn zonder een partner mensen familie is belangrijk
single again,

We hebben elkaar ontmoet op internet/dating-site
Na ruim een jaar wilden we graag samen verder
Samen een huis kopen, samen met z'n zessen. We hebben allebei nog 2kids thuis. Huizen bekijken etc etc, beetje stress laatste
Mnd ivm ex of andere baan?? Bleek dat mijn vriend/maatje geliefde mij ontrouw
Was en na onderzoek het ook was in zijn vorig huwelijk. Gelukkig kwam ik daar op tijd achter hij had ons
Zeer ongelukkig gemaakt en onze kids. Mijn intuitie gaf aan er klopt iets niet. Dames goed om niet aan je zelf te twijfelen
Blijf altijd trouw aan jezelf.

even reageren op die meid van 20. Maak je niet ongerust meid er zijn mensen van 39 die nog maagd zijn...dus je hebt nog alle tijd... Internet daten is niet alles, je weet niet eerder waar je op gereageerd hebt als je ze in levende lijve hebt ontmoet. Dan kan het chatten en al het andere nog zo goed gaan. En waarom zou je mensen niet ergens anders tegen kunnen komen? Op een club, in een winkel, gewoon op een feest. Je moet natuurlijk niet thuis gaan zitten treuren dat je weer single bent, maar moet wel zeggen: happy singles zijn er volgens mij niet...er is altijd wel iets, een moment, of een gedachte dat het gaat knagen dat je alleen bent.
Hier een reactie van een vrouw die op dit gebied heel wat heeft
Meegemaakt.Heb jaren geinvesteerd in een uitzichtloze relatie met een man
Met de overbekende bindingsangst.Heb in 4 jaar al driemaal een eind gemaakt
Aan het contact,maar deze meneer bleef terugkomen en iedere keer trapte ik
Weer in zijn mooie praatjes. Bij het de eerste ontmoeting leek het een open, eerlijke en charmante
Man,die veel belangstelling toonde en heel veel vroeg over mijn leven,etc. Na drie maanden vol heerlijke spanning, avontuur en seks, draaide hij ineens
Om als een blad aan de boom. Hij vertelde niet verliefd te zijn op mij,maar nog wel vriendschap te
Willen.(maar ondertussen wilde hij wel doorgaan met vrijen, seks)Steeds meer
Begonnen bij mij de alarmbellen te rinkelen over zijn vreemde gedrag. Ik kwam erachter dat hij er meerdere vriendinnen op nahield,ook een
Getrouwde dame met kinderen.In mijn aanwezigheid flirtte hij regelmatig met
Andere vrouwen.Hij vond dat dat kon, want wij waren toch alleen maar
Vriendjes?! Diverse malen heb ik hem te kennen gegeven,dat ik dit gedrag van hem heel
Pijnlijk vond en respectloos. Toch hield ik tegen beter weten in van deze man en dacht door veel liefde te
Geven dat hij uiteindelijk toch voor mij zou kiezen.Stom, stom,stom !!!!!Na
Verloop van tijd begon ik mij heel naar te voelen in zijn gezelschap en
Hield na iedere ontmoeting aan kater over.Kortom, het leek wel een
Verslaving!! Na heel veel pijn en verdriet heb ik nu definitief een einde gemaakt aan
Deze heilloze relatie.De opluchting is groot en ik heb mijn zelfvertrouwen
Weer terug. Het enige wat ik mijzelf verwijt, is dat ik lange tijd niet naar mijn
Intuitie heb geluisterd en daarnaar heb gehandeld. Het is al met al een ervaring geweest,waar ik veel van heb geleerd.Ik
Onderken ook sneller de signalen van "foute mannen".

Ik ben nu al een tijd single en heel gelukkig. Heb een aantal goede vrienden. Eindelijk heb ik rust en vrede in mijzelf gevonden. Zoek je geluk niet perse
In een relatie, er is wel meer op de wereld dan dat.Groeten, "maria magdalena"

Ik ben sinds 3 maanden 'single again' na een relatie van 20 jaar. Aan daten ben ik nog niet toe maar eerlijk gezegd knaagt wel ergens de onrust dat misschien niemand op mij zit te wachten. Ik heb lieve vrienden die al af en toe een balletje opgooien over een 'leuke vrijgezel' maar voor ik ga blinddaten, internetdaten o.i.d. Moet ik er toch wel zeker van zijn dat het op eigen kracht niet lukt. Ik loop liever zelf iemand tegen het lijf dan dat het gekunsteld moet. Maar omdat ik niet de rest van mijn leven alleen wil zijn, sluit ik niet uit dat ik op termijn een profiel zou aanmaken op een datingsite. Je weet maar nooit!
Na anderhalf jaar singlehood heb ik ook het beruchte internetdaten geprobeerd. Ik heb gelachen en gehuild. Er zitten heel wat rare snuiters op die zich makkelijk kunnen verstoppen achter het "anoniem" zijn. Toch heb ik enorm veel geluk gehad en, net op de valreep (toen ik besloten had dat het echt geen oplossing bood) een leuke vent ontmoet. Inmiddels ben ik ruim een jaar getrouwd en nog steeds gelukkig. Ik besef, zeker na ervaringen van vele anderen, dat het bijzonder is, maar het kan dus wel!
Hij is de collega van mijn vriendin. Allebei zijn we single. Allebei staan we in haar vriendenlijst op Hyves, en zo hebben we elkaar 'ontdekt'. Sinds kort zijn we aan het daten. En hoe dit zich verder gaat ontwikkelen, who knows! Maar zonder internet hadden we elkaar nooit ontmoet!
Ik denk dat je als Single niet moet denken: ik ben iemand nodig om gelukkig te worden... Want dat is een illusie! Jij alleen kunt jezelf gelukkig maken.
he wat grappig ben net 50 geworden en single voor mij een nieuwe start en wie weet een nieuwe liefde. Zie wel wat er van kom en dan NO LIMITS een vrije en gelukkige vrouw.
Het klopt echt wat er allemaal wordt gezegd hierboven.. Ik ben zelf net 32 jaar geworden en zie er best goed uit, maar toch is het moeilijk om een leuke en normale man te ontmoeten.Ik wil zo graag trouwen en beginnen aan een gezinnetje, maar hoe?!?! Het lijkt net alsof je ook geen doel hebt. Het is niet zo dat ik wanhopig ben, want ik wil niet met minder genoegen nemen. Weet ook gewoon niet meer waar ik moet zijn of waar ik moet zoeken! Via internet is het vaak een teleurstelling, ook via datingsite's loopt er bijna niemand tussen waarmee het klikt. Iedereen of hoewel de meeste mannen doen zich toch anders voor en bij de eerste ontmoeting valt je droom in duigen. Een foto van een persoon zegt ook niks, laat staan webcam! Uitgaan is ook moeilijk, vaak kom je mensen tegen die te jong zijn of niet serieus. Ik vraag mezelf echt elke keer af; Waar ontmoet ik mijn prins op de witte paard, volgens mij is hij met de ezel waardoor het wat langer duurt. Er is echt bijna niks! Voor vrouwen boven de 30 jaar. Wordt daar soms wel heel erg down van.
Hallo,
Ik heb net het artikel gelezen over de 'single again'. Dat ben ik sinds anderhalf jaar. Maar ik zet toch kanttekeningen bij jullie 'oplossing': het internet. Ik heb een aantal sites bezocht en informatie daarover opgevraagd, maar 9 van de 10 keer kost het aardig wat geld en bovendien heel veel tijd voor je misschien een geslaagde date tegenkomt. Ik begin mij af te vragen of het dan inderdaad zo is dat je als dertigplusser het internet opmoet, omdat het op een andere manier absoluut niet meer gaat lukken? Of zijn er misschien mensen die een goede ervaring hebben buiten het internet?
Internet kan inderdaad heel handig zijn, maar ik wil er wel bij zeggen, dat er mensen zijn die zich anders voordoen. Waardoor er dus alsnog teleurstellingen ontstaan. En misschien kan je, op een ietwat hogere leeftijd neit in de disco gaan hangen, maar er zijn toch ook wel ontmoetingsplaatsen voor die leeftijd?
op 17 december 2007 kreeg ik een telefoontje van R. Vanaf zijn werk. Hij kwam nog wel even thuis maar zou dan weer bij zijn ouders gaan wonen. Het ging de laatste 6 maanden al niet zo lekker, maar dit zag ik niet aankomen. Hij wilde geen rekening meer houden met mij en de kids, geen verantwoording meer afleggen maar... Hij hield nog wel van me. Nooit geen ruzies, elkaars beste vriend en dan dit. Dat hij voor zichzelf kiest:dat heb ik te accepteren en ik verander dat toch niet maar dat hij me zo laat barsten en dan nog met een telefoontje... Nee, dat oik ik dus niet. Het is nu nieuwjaarsdag 2008 en h ij smsde dat hij even langskwam voor het nieuwe jaar... Nou maak je borst maar nat want ik ben er klaar voor... Dit wordt mijn jaar!
Ik ben zelfs slechts 19 jaar, maar voor de vijf tv-liefhebbers onder ons, kan je alweer misschien wat opgeluchter ademhalen als je denkt aan 'Sex in the city'. Zíj redden het wel! Én ze zijn nog eens ongelooflijk hip ook!
Ik weet niet wat je bedoelt. Ik bedoel ik heb nog nooit een vriendje gehad. Ik voel ik me soms wel eens rot over omdat ik dan denk ik ben al 20 maar nog nooit een vriendje gehad of een jongen gezoend. Soms ben ik wel eens jaloers als ik een jonger stel zie en dan denk hoe zou dat nou zijn. En dan denk ik toch wel raar dat ik nog nooit een vriendje heb gehad en dan voel ik me anders als anderen. En dan zie ik dit artikel en dan denk ik dit lijkt wel de gewoonste zaak. Maar ik als 20 jarige die nog nooit een vriendje heeft gehad of een jongen gezoend. Denk ik dat ik anders ben dan alle anderen meiden. En dan denk ik dat ik lelijk ben of raar doe ik weet gewoon niet waar het aan ligt. En dat vindt ik zo frustrerend. En dan hoor ik vriendinnen praten over hun vriendjes en zo en dan voel ik me zo dom. Maar be ik dan zo raar of zo??? Of zijn er meer meiden die dit hebben??? Want ik voel me zo anders als de rest.
GESPONSORDE LINKS