Relatie uitmaken

Wat als je bij hem weg wilt terwijl alles goed lijkt te gaan? Hoe vertel je iemand waarmee je een paar maanden of misschien wel een paar jaar samen bent geweest dat je niet meer met hem verder wilt?

Jullie zijn een paar jaar samen. Voor de wereld om jullie heen horen jullie bij elkaar. Jullie vormen een vast koppel. Trouwen en kinderen krijgen is nog ver weg maar ligt in de lijn van jullie relatie. Alles lijkt in kannen en kruiken. Hij heeft zelfs de goedkeuring van je ouders en het leven kabbelt verder.

Maar dan steken de twijfels de kop op. Langzaam maar zeker durf je aan jezelf te bekennen dat hij eigenlijk de man van je leven niet is. Je hebt steeds helderder voor ogen dat dit niet is wat je van de liefde en een relatie verwachtte. Hij mag dan nog zo lief zijn, hij is het gewoon niet. Maar hoe zeg je hem dat in hemelsnaam? Kun je het hem aandoen om bij hem weg te gaan? Je zult zijn hart breken...

Wat doe je?

Je komt er niet onder uit. Je zult een beslissing moeten nemen. Want ook als je je kop in het zand steekt en niets doet, is dat toch een beslissing. Namelijk de beslissing om bij deze man te blijven. En dat is - althans daar lijkt het op - nu juist wat je niet wilt.

Neem de tijd

Neem de tijd om je beslissing te nemen. Niemand zet het mes op je keel. Jij hoeft niet direct vandaag de beslissing te nemen. Een beslissing nemen is een proces van bewustwording. Daarvoor moet je door verschillende fases. Pas als je de dingen helder hebt, zul je in alle rust je beslissing kunnen nemen.

Praat er met anderen over

Het kan helpen om je dilemma met andere mensen te bespreken. Kies daarvoor mensen uit die je kunt vertrouwen, die goed luisteren en waarvan je erop aankunt dat ze het verhaal niet aan de grote klok zullen hangen.

Vertel het hem

Als je eenmaal zeker weet dat je je verdere leven niet met hem wilt doorbrengen, dan zit er maar een ding op en dat is het hem vertellen. Het heeft nu geen zin meer om er nog meer tijd overheen te laten gaan en erom heen te draaien.

Een vriendin vertelde dat zij haar vriend, toen ze eenmaal wist dat ze bij hem weg wilde, steeds heeft gewezen op dingen die ze niet leuk in hem vond en waarvan ze wilde dat hij ze niet meer zou doen. Daarna wachtte ze op een moment waarop hij toch weer iets zou doen waarvan ze gezegd had dat ze dat niet leuk vond en gaf ze hem de bons. In zekere zin legde ze de 'schuld' hiermee bij hem. Ze heeft als het ware een breuk uitgelokt.

Wij zijn meer voor een eerlijke en open aanpak. Vertel hem zonder hem te kwetsen dat je besloten hebt om bij hem weg te gaan. Bereid je erop voor dat het geen gemakkelijk gesprek zal zijn. Breng je verhaal rustig en beslist. Laat hem zien dat je besluit vast staat. En toon respect voor zijn reactie, ook al zal het misschien niet gemakkelijk zijn om daarmee om te gaan.

Respecteer zijn verdriet

Tijdens jouw bewustwordingsproces heb jij al alle tijd gehad om afscheid van hem te nemen. Veel dingen heb je al verwerkt en in gedachten ben je al bij hem weg. Alleen de fysieke scheiding ontbreekt er nog aan. Je vriend heeft echter een grote achterstand. Voor hem komt jouw beslissing om bij hem weg te gaan (misschien) als een donderslag bij heldere hemel. Hij staat pas aan het begin van het verwerkingsproces. Toon begrip en respecteer zijn verdriet.

Jullie ervaringen

Hebben jullie wel eens met pijn in je hart een ander moeten zeggen dat je een gezamenlijke toekomst niet (meer) zit zitten? Hoe hebben jullie het aangepakt?

Reacties van Trendystylers
 
GESPONSORDE LINKS