Zo bouw je je leven na een mislukte relatie weer op

Hij heeft het uitgemaakt. Een schokkende gebeurtenis. De eerste weken ga je op je in verdriet. Je mist hem, je voelt je afgewezen, soms zelfs verraden (hadden jullie niet al die toekomstplannen gemaakt?).

En dan, als je na verloop van tijd langzaam weer tot jezelf komt, dringt er plotseling iets anders tot je door: je zult weer op eigen benen moeten staan. Je zult helemaal alleen je eigen leven moeten opbouwen. Zeker kort na het verbreken van je relatie, als je nog bezig bent de scherven van je hart bijeen te rapen, lijkt dit een onmogelijke opgave.

Maar waarom zou je wachten tot de tijd de wonden heelt? Waarom zou je niet, ook al lijkt het onmogelijk, zelf het heft in eigen handen nemen? Waarom zou je jezelf niet een zetje in de goede richting geven? Waarom zou je moeten wachten tot een ander voor jou beslist?

Het einde van een liefdesrelatie - hoe pijnlijk ook - kan soms een goede gelegenheid zijn om je leven op orde te brengen. Het is als beginnen met een schone lei. Je begint opnieuw maar met een ervaring rijker. Je kijkt wel uit om terug te vallen in oude fouten. Vanaf nu wordt alles anders.

Hoeveel vrouwen bloeien niet op na het verbreken van een relatie? Opeens wordt duidelijk hoeveel ze vanwege de relatie hadden moeten inleveren. Hoeveel ze zichzelf te kort hebben gedaan. En hoeveel vrouwen zien er na het uitgaan van een relatie opeens zoveel beter uit? Het bewustzijn dat je aan het begin van een nieuw leven staat, kan je helpen om het einde van je relatie te verwerken.

Hier is een kleine gids om de periode kort na het uitgaan van een relatie door te komen. Het zijn maar een paar punten, maar ze zijn belangrijk omdat ze je helpen om een nieuw, eigen leven op te bouwen en je je zelfvertrouwen teruggeven. Door ze op te volgen bouw je aan een solide basis voor de toekomst (en voor toekomstige relaties).

Weg met schuldgevoelens. Weg met 'ja-maar'

Zet definitief een punt achter de relatie. Beschouw het als een afgedane zaak. Het is de eerste stap richting een nieuw, eigen leven.

Weg met wrok en wraakgevoelens

Wrok en wraakgevoelens staan een nieuw leven in de weg. Verspil je energie niet met wraakzuchtige gedachten. Als hij niet met jou door het leven wil, is hij het ook niet waard dat je je gedachten aan hem verspilt. Concentreer je liever op je eigen toekomst.

Pak oude vriendschappen op en houd ze aan

Maar al te vaak verwaarlozen we onze vrienden als we eenmaal een relatie hebben. We vergeten dat vrienden vaak voor het leven zijn, en partners... ach, dat valt nog te bezien. Pak daarom oude vriendschappen weer op en blijf erin investeren, ook als zich een nieuwe prins op het witte paard aandient.

Werk aan je zelfvertrouwen en eigenliefde

Het is niet waar dat alleen hij weet wat voor televisie er gekocht moet worden. Het is niet waar dat hij alleen de vakantie kan organiseren en een goede wijn kan uitzoeken. En het is zeker niet waar dat je een fout maakt als jij deze dingen zelf doet. Houd jezelf dat goed voor.

Werk aan je uiterlijk

Investeren in je uiterlijk helpt om je zelfvertrouwen terug te winnen. Je voelt je beter, je straalt het uit en ziet er - waarom niet - veel aantrekkelijker uit.

Zoek niet direct een 'vervanger'

Dit is je kans om te laten zien wat je waard bent. Probeer eerst zelf stevig op eigen benen te staan voordat je aan een nieuwe relatie begint. Ben je er nog niet klaar voor dan riskeer je dat je eenzelfde situatie creëert als voorheen. Bovendien is het beter om niet de indruk te wekken dat je hard op zoek bent. Potentiële kandidaten zullen al gauw de benen nemen als ze een hete adem in de nek voelen...

Alleen een eigen leven opbouwen is niet gemakkelijk, maar het is niet onmogelijk. Ga de hulp en steun van je beste vriendinnen en familie niet uit de weg, maar vertrouw vooral op jezelf. Je kunt het!

GESPONSORDE LINKS