Zij verliefd, jij je maatje kwijt

Mijn beste vriendin heeft de liefde van haar leven gevonden. En sindsdien ken ik haar niet meer terug

Wat de liefde niet allemaal met mensen kan doen. Mijn vriendin heeft het zwaar te pakken en sindsdien ben ik mijn maatje kwijt. Voordat cupido met zijn liefdespijl haar hart raakte, deelden we alles met elkaar. We konden uren aan de telefoon zitten. We zagen elkaar dagelijks. We hebben wat afgeshopt en kennen elkaars smaken en voorkeuren, ook wat mannen betreft. We hadden geen geheimen voor elkaar. Als een van ons tweeën een date had, dan analyseerden we de dag daarna alles tot in de details (ja, ook de seks!).

Maar nu... Zie ik haar bijna nooit meer. De reden? Ze is verliefd. Tot over haar oren. Natuurlijk ben blij voor haar. Ik gun het haar van harte. Tenminste, in het begin gunde ik het haar echt. Maar nu begint het toch wel te steken dat ze alleen nog maar oog heeft voor hem.

Als ik haar zie, is ze gehaast ('we moeten even naar zijn ouders'). Als ik haar bel, heeft ze geen tijd ('hij heeft net een glaasje wijn voor me ingeschonken. We spreken elkaar snel weer...'). Als ik voorstel samen te gaan shoppen, is ze net door haar maandsalaris heen ('groot nieuws, we hebben samen een reisje geboekt!'). Als we een paar woorden wisselen, gaan die steevast over... Haar mannetje ('hij is zo fantastisch!'). En als ik haar uitnodig voor een etentje bij mij thuis, dan... Neemt ze hem mee ('je vindt het toch niet erg, hè?').

Niet erg... Er is niets meer aan! Ik ken haar niet meer terug. Ze kijkt hem naar de ogen. Alles wat hij zegt, is te gek. Hij doet aan krachttraining, zij doet nu ook aan krachttraining. Ze dragen zelfs dezelfde zonnebrillen en hetzelfde merk sneakers (helemaal niet haar smaak!). Een 'onderonsje' is er al helemaal niet meer bij. Wat ik haar toevertrouw, gaat regelrecht naar hem. Als ik met haar praat, praat ik indirect ook met hem. Alles komt bij hem terecht en zijn mening is haar mening. Zij zijn twee handen op één buik, ik ben het derde wiel aan de wagen.

Een pijnlijke situatie waar niet veel aan te veranderen valt. Wat kun je doen als 'achtergebleven' vriendin?

- Er zit maar één ding op: het accepteren. Vroeg of laat dient de liefde zich aan. In dit geval heb je pech. Zij heeft haar liefde als eerste gevonden.

- Heb geen medelijden met jezelf. Zij mag de liefde gevonden hebben, jouw tijd komt nog wel. Geniet eerst nog maar van je 'single-zijn'. Verwen jezelf met een bos bloemen of een goed boek. Ga eens alleen naar de bioscoop (zo gek is dat helemaal nog niet), schrijf je in voor een cursus, laat je verwennen in de spa waar je gewoonlijk met haar naar toe ging.

- Voel je geen 'derde wiel' aan de wagen als je haar in het bijzijn van haar vriendje ziet. Zitten zij in het restaurant te zoenen, flirt er dan met de ober op los. Gaan zij na het etentje naar huis, wip dan nog even bij een andere vriendin of vriend langs, of pak nog even een kroegje (ze zal je op den duur om je vrijheid benijden!).

- Vertel haar niet meer alles. Houd er rekening mee dat de dingen die je tegen haar zegt, ook naar hem gaan. Vertrouw haar alleen die dingen toe die hij ook mag weten. Voel je je daar schuldig over? Bedenk je dan dat zij jou ook niet alles meer vertelt!

- Geef haar niet op. Als de eerste verliefdheid voorbij is, zal ze zeker weer meer tijd voor je hebben.

- Zeg haar hoeveel je haar gezelschap mist en plan samen een uitje om jullie oude, vertrouwde toon weer terug te vinden. Plan het op een dag dat haar vriendje er niet is, op reis is of moet overwerken zodat ze niet 'op hete kolen zit' en jullie weer eens helemaal kunnen bijpraten.

- Ga door met je eigen leven. 'panta rei'... Alles verandert. Zij is veranderd, maar jij kan ook veranderen. Breek met oude gewoontes, ga met andere mensen stappen, bouw een nieuwe vriendenkring op.

-Bekijk het van de positieve kant: misschien had je deze verandering gewoon even nodig om uit het kleine kringetje waar je samen met haar in vastgeroest zat, te komen. Ga nieuwe uitdagingen aan, verbeter jezelf, investeer in jezelf. Het kan je alleen maar ten goede komen!

GESPONSORDE LINKS