Ik hou van je

'Ik hou van je'… vier woorden. Vier simpele woorden die iedereen zo kan uitspreken. En toch zijn het de vier belangrijkste woorden in de liefde. Heerlijke woorden. Geruststellende en bevestigende woorden. Maar ook woorden die niet zelden problemen opleveren. Want wat is de reikwijdte ervan? Soms klinken ze akelig hol. En soms klinken ze vals. Soms klinken ze overdreven. Alles hangt af van het juiste moment, de juiste stemming, de juiste atmosfeer, de juiste mood...

'Mijn vriendje en ik zijn al vier maanden samen en hij zegt steeds tegen me dat hij van me houdt. Dan kijkt hij me vragend aan en verwacht hij dat ik hetzelfde zeg maar ik kan die woorden nog niet over mijn lippen krijgen...', schrijft Mandy. 'Wat moet ik doen?'

De eerste keer dat de woorden 'Ik houd van je' tegenover een nieuwe partner over je lippen komen, is voor veel mensen een belangrijk en emotioneel moment. Een moment dat eigenlijk niet te plannen valt, lijkt ons. Want daarmee zou je de betekenis ervan tekort doen. De woorden 'Ik houd van je' moeten uit je hart komen. En ze komen vanzelf als de tijd er rijp voor is... of niet. Toch?

'Mijn man denkt dat het voldoende is om me een 'ik houd van je' toe te fluisteren en dan is alles weer goed', mailt Tineke. 'Maar zo werkt het voor mij niet. Woorden zijn maar woorden. Hij moet eerst maar eens laten zien dat hij van mij houdt!'

En ja... Hoe leeg kunnen de woorden 'Ik houd van je' op sommige momenten klinken. 'Ik houd van je', 'I love you', 'Ich liebe dich'... Het zijn veel gehoorde kreten geworden die te kust en te keur worden gebruikt. Een beetje inhoud eraan geven, kan, zoals Tineke suggereert, dus helemaal geen kwaad. Een bloemetje, een aai, een troostend woord, een welgemeend complimentje of een liefdevolle blik kunnen soms veel en veel meer zeggen dan deze vier stereotype woorden.

'Ik vind dat je de woorden 'Ik houd van je' pas echt mag gebruiken als je zeker weet dat je van iemand houdt', schrijft Barbara. 'Ik heb ze in mijn leven nog maar tegen twee personen gezegd en toen wist ik zeker dat ik het meende'.

En de mannen? Mark springt heel anders met de woorden om dan Barbara. 'Aan het einde van elk telefoontje met mijn vriendin zeg ik 'ik hou van je' tegen d'r. Het is onze standaardgroet geworden.' en Gertjan draait de vraag om: 'Wat zegt iedere vrouw na geweldige seks tegen je? Natuurlijk: Ik hou van je.' Nou, wij weten het zo net nog niet!

Maar wat vinden jullie ervan? Hoe springen jullie met de woorden 'Ik hou van je' om. Hebben ze een diepe betekenis of hebben ze hun glans verloren? Gebruik je ze al snel in een nieuwe relatie of wacht je ermee totdat je het zeker weet? En wat zou jij doen als hij het tegen je zegt, maar jij zelf de woorden nog niet over je lippen krijgt? Mail ons je reactie via het venster hieronder. De leukste reacties zullen we hieronder publiceren.

Reacties van Trendystylers
ik leerde mijn huidige man 7 jaar geleden kennen, na een mislukt huwelijk van bijna 20 jaar. toen mijn huidige man na een poosje zei 'ik hou van jou' hoorde ik voor het eerst oprechte woorden. Houden van heeft idd een grote betekenis ! Ik hou van bloemen en zo veel meer maar van iemand houden betekent zoveel , en doordat ik in mijn relatie zoveel goeds merk hoef ik niet elke dag te horen 'ik hou van je ....' Ik hoef niet steeds die bevestiging 'ik hou van je' te horen want ik merk en voel het en dat terwijl ik niet eerder van houden van af wist! wat je niet kent kan je niet geven. persoonlijk heeft voor mij 'ik hou van jou' een zeer bijzondere betekenis en mag je dit pas echt zeggen als je ook doet wat je zegt. natascha
Het werd in mijn relatie 'heel snel' gezegd. Na 2 maanden denk ik. Hij zei het als eerst, maar op hetzelfde moment dacht ik eraan, dat ik van hem hield en hoe ik dat zou zeggen en toen deed hij het. Het voelt gewoon helemaal goed, heel oprecht en al vanaf de eerste minuut kan ik mezelf zijn, zonder dat ik hoef te twijfelen of af te vragen of ik dat beter wel had kunnen doen. I had dus ook helemaal geen moeite om het terug te zeggen en ik heb het daarvoor nooit zo gevoeld en dus nooit tegen iemand anders (op familieleden na) gezegd.
Zeggen dat je van iemand houdt. Of zeggen dat je iemand lief vindt. Twee zinnen met een zwaar emotioneel beladen inhoud. Wat antwoord je? Uhhhh...dank je? Nee. Als iemand zegt dat hij of zij van je houdt, deelt deze persoon zijn diepste gevoelens met jou. Antwoord je met de woorden: dank je wel? Dat is een messteek. Deze persoon is zijn diepste gevoelens op dat moment met je aan het delen. Dan kom je niet weg met een dank-je-wel. Ook niet met een grappig antwoord als: ik houd ook van mij. Grappige antwoorden kunnen natuurlijk wel als je elkaar heel goed kent natuurlijk.

Als jouw partner zegt dat hij of zij van je houdt, dan verwacht ik dat je in ieder geval iets aardigs terug zegt. Bijvoorbeeld: wat aardig van je. Wat lief dat je dat zegt. Ik vind jou ook aardig. Of ik houd ook van jou. Ik vind persoonlijk dat je niet hoeft te antwoorden: ik houd ook van jou!

Nu ken ik mensen die antwoorden met de woorden: dank je, bedankt, of dank-je-wel. Dat is een kil antwoord voor iemand die luttele seconden geleden zijn diepste gevoelens met je staat te delen. Iemand bedanken is een beleefdheidsvorm. Je bedank iemand voor een gedane dienst. Ik heb je band gelapt. Dank je! Ik heb de boodschappen opgeruimd. Dank je! Je ziet er goed uit. Dank je. Wat een mooie fiets heb je. Dank je. Wil je koffie? Graag, dank je. Ik vind je lief. Dank je. Ik houd van je. Dank je. Het kan wel toch...maar ik vind het kil klinken.

Maar wat wil je horen als je zegt dat je van iemand houdt. Je wilt bevestiging. Je wilt weten of jouw partner ook van jou houdt. Zou je dan niet beter een vraag kunnen stellen? Ik houd van je, houd jij van mij! Vind je me lief? Dan zijn er ook nog mensen die vinden dat je dan naar bevestiging zoekt. Dat je onzeker bent en naar bevestiging zoekt. En dat klopt. Je zoekt naar een bevestiging. Ben je dan onzeker? Nee. Je wilt iemands mening weten. Dan ben je niet onzeker. Ben je onzeker als je vraagt: vind je mijn nieuwe schoenen mooi? Vind je mijn huis mooi? Denk daar eens over na.

Het grootste probleem met 'houden van een persoon' is de emotionele lading van het woord. Het is een woord met een hele grote emotionele waarde. Het woord bevat heel veel 'gevoelens'. En daar zijn veel mensen bang voor. Ze weten niet goed hoe ze met iemand om moeten gaan die deze woorden tegen ze zegt. Misschien zijn zij juist 'onzeker'. Ik weet het niet. Wat ik wel weet is het volgende: gebruik de zin 'ik houd van je' niet te vaak of te snel. Daar is de inhoud te bijzonder voor. Als iemand zegt: ik houd van je...bedenk dan heel goed wat je terug gaat zeggen...maar bedank ze niet...
mijn vriendje kent me al heel lang en hij was mijn best friend for ever toen we iets kregen. hij is de enige die weet wat voor problemen ik heb en hij zegt, ook al hebben we pas een maand, wel ik hou van je tegen me.
Mijn vriendje zei het al na twee weken tegen me, terwijl ik veel betekenis leg in die woorden. Ik weet daarom niet of hij het ook echt meent.
Ik hou van je, dat zijn zulke mooie betekenisvolle woorden.
Alleen als je ze tegen de juiste persoon en op het juiste moment zegt blijven ze hun waarde behouden.

Ik heb 2 jaar een relatie, de 1e 3 maanden hadden we echt nodig om elkaar te leren kennen.. Toen was houden van nog niet aan de orde, tot dat moment dat je elkaar aankijkt en niets anders meer kan zeggen dan " ik hou van jou"

In mijn vorige relatie heb ik die woorden nooit tegen mijn ex gezegd, ik kon het niet. Ik wist dat ik dan tegen hem loog. Als hij dat tegen mij zei lachte ik altijd " lief" terug.

Maar nu kan ik soms wel 10 keer op een dag 'ik hou van jou' tegen mijn vriend zeggen. En elke keer als ik het zeg meen ik het!

Ik hou van hem, op het moment dat ik dit schrijf heb ik alweer zin om dat tegen hem te vertellen.

Ik hou van jou.
4 woorden alleen voor de juiste persoon en op het juiste moment
ik ben al sinds vrijdag 13 augustus 2010 samen met mijn man, en we zijn sinds 11-11-11 getrouwd.
We zijden eigenlijk al na de eerste paar dagen ik hou van je omdat we dat gewoon zo voelde.
En het voelt nog steeds zo voor ons allebei.
We zijn nog steeds even knuffelig en even zoenerig als in het begin. En ik denk dat dat eerlijk gezegt de komende 30 jaar nog lang niet overgaat!
Dus het zeggen ''ik hou van je'' zal nog een hele lange tijd zijn betekenis houden die het zelfde was als in het begin.
Ik ben Wesley. Heb sinds 2 dagen een vriendin en ik ben helemaal verliefd. Ik ben altijd te makkelijk om gegaan met die woorden. Maar tussen haar en mij voel ik iets bijzonders. En de woorden gebruiken we dan ook voorlopig nog niet. In plaats daarvan zeggen we liever ' ik vindt jou lief'. Gister had ze het wat moeilijk en was ze wat aangeschoten. Ze smste me ' Schat, was je maar bij me. Ik mis je en ik ben gek op je'. Dat hoor ik toch liever dan ik hou van je. Voor mij hebben ze hun glans verloren. Met haar wil ik er weer betekenis achter geven.

Gr. Wesley
Ik hou van jou heeft in ons huwelijk de glans verloren. Het is een soort van geruststelling geworden, vooral om het te zeggen. Het is gezegd en klaar. Houden van elkaar doen we nog wel, maar de betekenis ervan is "lauw" geworden :-(

Daarentegen hou ik ook echt van iemand die ik al een aantal maanden ken, die klik, die verbondenheid, als ik zeg dat ik van hem hou, meen ik dat ook, echter wordt deze niet met woorden beantwoord :-(
mijn vriend zei het meteen nadat we wat hadden.. toen had k wel zoiets van huh? maarja.. ik ben niet het type dat er meteen wat van zegt.. ik zeg dan ik hou van jou trug.

maar als je echt smoorverliefd bent zeg je dat heel snel als je jong bent he.
ik hou van je is een manier om aan te tonen dat diegene belangrijk voor je is en soms voelt het fijn om te horen. Ik zeg het ook tegen vriendinnen maar tegen iemand met wie ik een relatie heb zal ik het niet gelijk zeggen. Uberhaupt zal ik niet zomaar een tussenstoprelatie met iemand nemen, dan zijn relaties toch neit meer speciaal?!
reactie: Ik ben nu zo'n 10 maanden met mijn vriend samen. Hiervoor heb ik een relatie
Gehad van 3.5 jaar. In mijn vorige relatie kwam dit vrij snel "het houden
Van" gezegde. Mijn ex kwam er toendertijd mee, en ik was er een beetje door
Overrompeld, want het klonk in mijn ogen niet echt gemeend. Ik vind sowieso
Houden van een groot begrip. Ik vind het iets zéér intiems, en zeg het dan
Ook niet snel. Als mijn vriendinnen sturen aan het einde van elk smsje "ik
Hou van je, love you" denk ik.. Bah hou daar eens mee op. Ik vind, het
Houden van is iets wat je van elkaar weet, dat hoeft niet elke dag, elk uur
Gezegd te worden. Omdat het dan iets standaards word. Zoals iemand al eerder
Beschreef, "ik hou van je" momenten om het te zeggen, zijn momenten waarin
Je je goed voelt, je je partner aankijkt, en bij jezelf denkt "Wat ben ik
Gek op hem/haar, ik wil mijn hele leven met hem/haar delen" en jij aan je
Partner ziet dat hij dit gevoel ook met jou deelt. Of dit nu in bed is, op
Straat in een romantisch restaurantje. Je moet het voelen. In mijn huidige relatie, voel ik me heel anders als in mijn vorige relatie. Ik heb hier echt een rustig en vertrouwd gevoel. Ik denk dat we een maand
Geleden tegen elkaar hebben gezegd dat we van elkaar houden. We zeiden
Altijd wel "Ik ben gek op je" waarmee ik persoonlijk eigenlijk mee bedoelde,
Ik hou van je, je bent zo speciaal, zo lief, zo leuk, zo perfect. Maar ik
Vind het moeilijk die woorden in mijn mond te nemen. Mijn vriend daarin
Tegen ook, maar die probeert het dan op mij af te spelen. Een maand geleden
Lagen we lekker te kroelen in bed, en vroeg hij ineens aan mij "Hou je van
Mij"? Ik was helemaal overrompeld, en begon een beetje te stotteren, zoekend
Naar woorden. In mijn gedachten ging "Natuurlijk hou ik van je" maar ook
"Hoe staat hij daar tegenover"? Toen we nog niks hadden, vroeg hij ook
Altijd aan me "Ben je verliefd op me?" dan zei ik altijd "Nee" want ik word
Nooit snel verliefd. Toen ik dat eenmaal wel was, heb ik natuurlijk ook met
"ja" beantwoord. Later heb ik hem gevraagd waarom hij me dat steeds vroeg,
Toen zei hij "Ter bevestiging, ik wilde weten of je verliefd op me was,
Omdat ik dat wel was/ben..." Uiteindelijk toen ik uitgestotterd was, zei ik
Heel zachtjes "Ja" maar ik durfde hem niet aan te kijken, dus hij duwde
Zachtjes mijn kin omhoog, keek me diep in mijn ogen en zei "Ik hou van jou". En pakte me toen stevig beet. We zeggen het niet dagelijks tegen elkaar, dat
Vind ik niet nodig. We zeggen het alleen op de momenten dat we het weer goed
Beseffen.. Zucht.. Liefde, het maakt de mensen zwak en week.
reactie: de liefde is niet meer speciaal...
''ik hou van je'' zeggen ze tegenwoordig allemaal..
reactie: Ik weet nog heel goed dat ik voor het eerst 'Ik hou van je' tegen mn vriendin zei. Het gaf een heel warm gevoel, en ik voelde me er een beetje ongemakkelijk door. Het was erg emotioneel. Ik stond er echt achter. Het was slechts een beperkte uiting van wat ik voor haar voelde op dat moment. Ze vertelde me dat zij zelf ook moeite had om die 4 woordjes over haar lippen te krijgen. (vooral uit angst op een relatie die zou floppen)
Toen ze me voor het eerst zei dat ze van me hield, schoten de tranen in haar ogen. Dat raakte me zo erg, dat ik het zelf ook moeilijk kon drooghouden. We zijn nu ruim een jaar samen, en het gevoel van houden van is alleen maar sterker geworden. Het alleen maar zeggen is niet meer genoeg. Daardoor uiten we beide ons gevoel ook op andere manieren. Door leuke dingetjes aan elkaar te geven. Cadeautjes. Een lekkere knuffel, een intieme blik, een kus... Er zijn talloos veel mogelijkheden om te laten blijken dat je van iemand houdt. Ook al zeg je vaak dat je van hem/haar houdt, het gaat er niet om wat je zegt, maar wat je overbrengt. Het gevoel. En daar heb je als het goed is geen woorden voor nodig.
(ook al is het wel fijn om het te horen natuurlijk)
reactie: Ik hoorde altijd al redelijk snel in mijn relaties ik hou van je en besteede er eigenlijk niet veel aandacht meer aan totdat mijn man heel lang op zich liet wachten met het zeggen van die 4 woorden zijn verklaring zal ik nooit vergeten ik zeg het pas als ik zeker weet dat ik het meen en weet dat wij oud worden samen. Op een nacht lag ik in zijn armen en hij wilde me niet loslaten toen ik vroeg waarom niet zei hij omdat ik van je hou. We zijn nou een aantal jaren verder maar ik geloof de woorden nog steeds.
reactie: Hoi! Mijn vriend en ik hebben nu bijna 3 maanden met elkaar. Nog niet zo lang dus. Hiervoor heb ik nooit echt een serieuze relatie gehad. Ja, eentje niet heel lang hiervoor, maar die duurde maar 2 weekjes. Ik was helemaal blind, en zoende voor het eerst met die jongen, die nu gewoon een goede vriend van me is. Hij was niet verliefd op mij, en achteraf gezien had het nooit goed gewerkt tussen ons twee. Tegen hem heb ik al vrijwel meteen gezegt dat ik van hem houd. Ik hou nogsteeds wel van hem, maar op een vriendschappelijke manier. Het benauwde hem dat ik dat zei, omdat hij dat niet voor mij voelde. Ik ben blij dat hij zo snel heeft gezegt, "okee dit werkt niet, ik moet eerlijk tegen je zijn."
Mijn huidige vriend heeft mij versiert en ook ontmaagd. We zijn echt zo'n verliefd stelletje. Als we bij elkaar zijn, zitten we veel aan elkaar, ookal staan er allemaal mensen omheen. Soms vind ik dat een beetje moeilijk. Zoenen is voor mij toch nog iets heel intiems. Het voelt voor mij soms ook heel erotisch en ik weet ook dat het heel vervelend is voor de omgeving, als er 2 de heeeeele tijd staan te kleffen. Helaas zien we elkaar vrij weinig, en als we elkaar zien, is dat vaak waar heel veel mensen zijn. Ook tegen mijn huidige vriend heb ik gezegt dat ik van hem hou (idd, wel vaak ook na/tijdens de sex). Hij heeft het nog niet teruggezegt, wat mij beangstigde, maar na het lezen van jullie artikel zal ik er meer geduld mee hebben. Het is vaak wel heel duidelijk dat hij ook verliefd op mij is, dus die twijfels omdat hij niet "ik hou van je" terug zegt, zijn ondoorgrond. Ik voel echt dat ik van hem hou, maar dat had ik ook bij die vorige jongen. Ik vind het soms een beetje verwarrend. Was het dan niet waar, wat ik tegen mijn vorige vriendje zei? En hoe veel waarde heeft het dan nog, als ik het tegen mijn huidige vriend zeg? Ik had op het moment dat ik het tegen mijn huidige vriend zei, wel veel behoefte om het te zeggen. Ik heb wel het idee dat ik nu intense veel van hem hou. Soms twijfel ik: "is dat echt zo, of is het de aandacht waar ik zo van hou?", omdat ik dit zelfde idee ook bij mijn vorige vriendje had. Niet dat ik daar niet verschrikkelijk kapot van was. Om precies te zijn, was ik er na 3 maanden nog meebezig om het te verwerken voor mijn gevoel, toen ik mijn huidige vriend tegenkwam. Eigenlijk is het toen in sneltreinvaart ineens verwerkt geraakt. Ik had niet gelooft dat je zo snel kon wisselen in van wie je houd, als het me niet zelf was overkomen. Of het houden van die vorige jongen stelde niets voor, en dát was puur voor de aandacht. Ik weet het niet. Ik denk eigenlijk dat ik gewoon vrij snel van iemand hou. Ik heb ook nooit iemand echt gehaat. Op misschien wat politici, en skinheads na.... Zou dat kunnen? Betekend het dan minder? Zo voelt het voor mij niet. Groetjes,
Een 19-jarig anoniem meisje.
reactie: Ik vind de woorden ''ik hou van jou'' het zelfde betekenen als sex,
Ik vind dat je geen seks moet hebben zomaar met een persoon. Ik vind dat je van zo iemand moet houden,
Ik heb een vriend en het heeft 7 wekeng edeurd voordat ik seks met hem had,
En 4 weken voordat ik hou van je tegen hem zij. De woorden ''ik hou van je'' geven je een warm gevoel als je vriend/ vriendin het tegen je zegt. Het laat je weten dat zo'n persoon om je geeft,
En het laat je weten dat die van je houd. De woorden ''ik hou van jou'' is een liefdes symbool en dat symbool moet goed worden gebruikt. Ik vind dat de woorden ''ik hou van jou'' geweldige woorden zijn,
Maar je moet ze wel goed gebruiken en niet tegen iedereen zeggen die je ops traat tegen komt ofzo..
reactie: ..dat zeiden we na 6 maanden tegen elkaar! Heerlijk was dat moment :)
reactie: mijn vriend en ik waren een jaar lang uitelkaar gedreven door mijn vader. Daarvoor hadden we dan al 1jaar lang relatie. Na die jaar dat we elkaar niet meer hadden gezien, hadden we elkaar weer ontmoet bij onze vriend. Ik wist dat de gevoelens bij mij nog aanwezig was en hij had dat ook laten merken. Nu is het weer aan tussen ons, maar toen ik echt wist wat het is om van iemand te houden, had ik tegen hem de 4 woorden gezegd. Hij is iemand die bindingsangst heeft, maar nu lijkt het alsof ik hem door de 4 woorden te zeggen weer angst bij hem opzet. Wat moet ik doen. Moet ik dan niet van hem gaan houden?
reactie: Ik heb z,n pest aan de 4 woorden.. Ik haat ze echt ze hebben bij geen betekenis... Mijn ex vriend zei wel tegen mij..en was toen ook erg gecharmeerd daar door....maar het was meer "goed makertje". Vrouwen willen dat horen dus hij zei het gewoon.. Ons relatie is stuk gelopen door 1richtings verkeer..het kwam alleen van mijn kant af... Toen ik de relatie beëindig vond hij het heel erg jammer.. Maar bij mij was de koek echt is op... Sindsdien hebben die worden voor mij geen betekenis.. Een lieve kop trekken een aai vind ik meer waarde vol dan die 4 worden. Groetjes ME
reactie: Ik vind de woorden ik hou van jou, wel degelijk een diepe betekenis hebben. Ik heb ze nog nooit gezegd tegen een man, behalve mijn huidige vriend.

Ik weet nog dat hij voordat we wat met elkaar kregen, me vertelde dat hij er niet zo goed tegen kon dat mensen te gauw 'ik hou van jou' of 'I love you' zeiden tegen hun partner.

Ik kan me nog heel goed het moment herinneren dat hij ze voor het eerst tegen me zei. Ik was uit met een hele grote groep vrienden en hij kwam snel even langs om me gedag te zeggen bij de club waar ik was. Maar mijn vrienden wouden naar huis. Dus op een gegeven moment liepen hun naar de auto en stonden ze bij de auto. Ik stond met mijn vriend bij een lantaarnpaal, en net nadat we elkaar gedag hadden gezoent draaide ik me om, om weg te lopen, en hij pakte me bij de arm vast en draaide me om terwijl hij zei, met zo een liefdevolle blik in zijn ogen "Ik hou van je. Echt waar." Hij gaf me toen een kus en liet me naar mijn vrienden gaan. En ik had niet terug gereageerd, want mijn blik zei alles, dus hij verwachte ook geen antwoord terug. Ik werd er serieus emotioneel van. Ik wist niet dat een man het op zo een lieve manier kon zeggen, op een moment die eigenlijk absoluut alles behalve romantisch was. En toch maakte hij het romantisch.

De woorden I love you zijn wel vanzelfsprekend bij ons. Dat zeggen we elke keer als we elkaar zien of afscheid nemen. Maar nog steeds verrast hij me soms met een heel klein smsje waarin alleen de woorden "ik hou van jou" schrijft. En na al die maanden hebben ze in onze relatie wel degelijk een diepe betekenis gekregen.

reactie: “Ik hou van je” moet toch iets zijn wat je echt gemeend zegt. Dus niet na 2 weken samen al lopen neuzelen dat je van me houdt, want dan heb ik echt zoiets van “Ja, leuk die onzin!”.

Ik weet nog heel goed, dat mijn vriend na een redelijk lange tijd dat we samen waren.. Me zat te bestuderen terwijl ik al half sliep. En toen heel lief zei; “Slaap lekker schat, ik hou van je…”.

Krijg nog steeds de kriebels (op positieve manier!) als ik daar aan terug denk.

reactie: mijn ex vriend zei gelijk al in het begin..ik hou van jou.. Maar volgens mij weet ie helemaal niet wat dat betekend......................want hij had er meerderen ..achteraf!!
reactie: Ik heb het sterke vermoeden dat mijn laatste ex zo iemand was die veel te makkelijk zei "ik hou van je". Niet alleen verbaal, maar ook op kaartjes. Hij wilde in het begin van de relatie wel heel graag dat ik het ook tegen hem zei, maar ik heb hem toen uitgelegd dat ik dat alleen kan als ik het ook voel. Bij hem was achteraf gezien vaak zijn gedrag er niet naar. Ik hoorde de woorden wel, maar voelde ze niet. Ze kwamen dus ook niet/nauwelijks aan of bleven niet lang bij mij hangen. Vanwege wat ik later via anderen hoorde over wat hij soms tegen hen over mij had gezegd denk ik dat het voor hem meer wat was wat je standaard tegen je vriendin zegt. Of het dus waar is of niet. Het voelt daarom eigenlijk best als bedrog! Dan hoor ik het liever niet.

reactie: Ik hou van je;
Zijn inderdaad maar woorden,
Maar wel woorden die je gebruikt voor mensen waar je ook daad werkelijk om geeft,
Je kan het zeggen tegen je geliefde maar ook tegen je ouders en tegen je beste vrienden,
Want de woorden Ik hou van je zijn niet alleen maar voor je geliefde bedoel,
Voor mij is de zin; ik hou van je een blijk van waardering voor de mensen die veel voor me betekenen,
Maar ook betekend het voor mij respect voor de andere persoon. Maar gebruik de woorden wel op de juiste momenten.

reactie: Voor mij zijn de woorden ik hou van je van betekenis. Ik kan dan ook niet zomaar tegen iedereen zeggen dat ik van ze hou. Sterker nog ik kan niet eens tegen mensen waar ik echt om geef zeggen dat ik van ze hou. Door ervaringen in mijn jeugd geloofde ik niet dat mensen van mij zouden kunnen houden. Toen mijn vriend dan ook voor het eerst ik hou van je tegen me zei, wist ik totaal niet wat ik hiermee aanmoest..moest ik nou wat terugzeggen of niet? Ik kreeg de woorden gewoon niet over mijn lippen. Ik heb ik hou van je leren zeggen. Inmiddels 10 maanden verder kan ik hem wel zeggen dat ik van hem houd, en weet ik dat ik daar met heel mn hart achtersta. Juist omdat het me zoveel moeite koste om ze uit te spreken betekenen deze woorden nog meer voor mij :)
reactie: Mijn eigen (recente) ervaring is dat als er een bijzonder persoon in je leven is/komt dan komen de woorden ik hou van je vanzelf; ze komen dan rechtstreeks uit je hart, zonder dat je er bij nadenkt.

Ik was vroeger redelijk bevooroordeeld. Maar ik weet nu dat je hart en je gevoel je beste raadgevers zijn; je moet er echter wel voor open staan.

Als je bij de woorden ik hou van je eerst nadenkt dan zeg je het niet met je hart. Als dat het geval is dan zit je gevoel er niet in en zijn die vier woordjes inhoudloos.

GESPONSORDE LINKS