Hoeveel vertel jij over jouw relatie?

Hoeveel vertel jij je vriendinnen, je moeder, je zusjes (misschien wel broer) over jouw liefdesrelatie? Vertel je over jullie ruzies? Over jullie problemen? Het blijft altijd maar de vraag of het een goed idee is je hart uit te storten. En nog moeilijker is het om te bepalen hoeveel je kwijt kunt en wat je beter voor jezelf kunt houden...

Geschreeuw, een onstuitbare huilbui, gesnotter, je weet je geen raad... Jij en je vriendje hebben ruzie! Een knallende deur en hij is ervan door. Wat nu? Wanhopig bel je je vriendin en onder veel gesnik vertel je haar het hele verhaal. 's avonds maken jij en je vriendje het goed (met lieve kusjes en fantastische seks). Als je de volgende dag je vriendin ziet, is ze woedend op je vriendje... Totdat ze merkt dat jullie het hebben bijgelegd. Dan weet ze opeens niet meer hoe ze moet kijken.

Het is een situatie die we allemaal wel kennen. 'Ik heb er zo van geleerd', schrijft Maartje ons. 'In het begin van onze relatie vertelde ik alles aan mijn moeder. Ze had hem toen nog nooit gezien en trok natuurlijk altijd fel partij voor mij. Heerlijk! Totdat de relatie hechter werd. Ik merkte gewoon dat de ruzietjes waar ik mijn moeder over had verteld, bij haar waren blijven hangen en dat ze, toen ze hem eenmaal ontmoette, niet ongedwongen tegen hem kon zijn... Voortaan houd ik mijn mond gewoon stijf dicht.'

'Ik belde mijn beste vriendin na een verschrikkelijke ruzie met mijn vriendje. Ik dacht dat ik hem nooit meer wilde zien en pakte mijn spullen', vertelt Marijke. 'Zij bood me direct aan om bij haar te blijven slapen en ik was daar natuurlijk heel blij mee. We kletsten de hele nacht en ik vertelde haar alles over onze problemen. Na een week was het weer aan met mijn vriendje maar sindsdien blijft mijn vriendin doorzeuren dat hij mij niet waard is...'

Het is en blijft een gevoelige kwestie en we hebben geen pasklaar antwoord op de vraag of je je hart wel moet uitstorten, en bij wie. Maar we hebben er wel een paar 'gezond-verstand-gedachten' over. Jullie aanvullingen en reacties zijn natuurlijk weer van harte welkom.

In het begin van een relatie kan het goed zijn om anderen in vertrouwen te nemen

In het begin van een relatie komen ruzies veel voor omdat je elkaar nog moeten leren kennen. En juist omdat je hem nog niet goed kent, vind je na een ruzie bij hem vaak nog niet de steun en het begrip die je in een later stadium van een relatie - als het goed is - wel krijgt. In het begin is het daarom logisch dat je je hart bij iemand anders uitstort. Het helpt je om alles in het juiste perspectief te plaatsen, vooral ook omdat je in het begin nog erg verliefd bent (liefde maakt blind!) en je de toekomst van je relatie vaak (nog) niet goed kunt beoordelen.

Een hechte relatie? Kijk uit met wat je zegt!

Hebben jullie een hechte en langdurige relatie, dan ligt het allemaal iets gevoeliger. Jullie hebben veel steun aan elkaar en kunnen elkaar na een ruzie helpen om de dingen in het juiste perspectief te plaatsen en te accepteren. In dit geval is het vaak beter om 'de vuile was binnen te houden'

Hartsvriendin of moeder? Bij wie stort je je hart uit?

Als wij zouden moeten kiezen, zouden we voor de hartsvriendin kiezen. Moeders hebben de neiging om hun eigen telg te beschermen en te verdedigen terwijl je juist meer hebt aan iemand die een objectieve kijk op jullie relatie heeft. Een goede vriendin kan een troostende schouder en goede raad geven. Beter nog als ze hem niet kent (en het ook niet waarschijnlijk is dat ze hem ooit zal kennen : aan een vriendin die verliefd of opvallend gecharmeerd is van je vriendje vertel je natuurlijk alleen de mooie dingen uit je relatie (want haar advies zal niet meer zo onpartijdig zijn). Broertjes en zusjes willen nog wel eens tegen je ouders (het zijn ook hun ouders!) uit de school klappen (er zijn natuurlijk uitzonderingen!). Denk na voordat je ze alle 'ins en outs' over je relatie vertelt...

Is niets vertellen het veiligst?

Misschien wel, maar of het ook het verstandigst is, weten we niet. Iedereen heeft wel eens een uitlaatklep nodig. Een natuurlijke behoefte om met iemand anders over je eigen relatie te praten. Een luisterend oor kan voor heel wat opluchting zorgen en soms kan een gesprek met een 'onpartijdig' iemand heel verhelderend werken (misschien zat jij wel fout en gaf je hem daar ten onrechte de schuld van!). Dus als je het ons vraagt, zouden we zeggen: sluit je niet helemaal af maar kies de persoon die je in vertrouwen neemt, met zorg en geef niet al teveel informatie, als je tenminste niet definitief bij je vriendje wegbent... Want in dat geval is ons advies: stort je hart maar uit! Tot op de bodem!

Wil je op dit artikel reageren? Stuur je reactie dan via het venster hieronder naar ons toe. De meest interessante reacties zullen we hieronder - geheel anoniem - publiceren.

Reacties van Trendystylers
Ik kom wel eens bij iemand luchten als we ruzie hebben of een toffe dag hebben gehad.
Alles wat je verteld kan tegen je worden gebruikt zo kan je als singel er achterkomen dat je vriendin het aanlegt met de man die jij leuk vindt.Prive dingen vertellen(intieme dingen over hoe goed het met hem is) kan het jachtterrein van niet zo loyale vriendin vergroten.Ook al heb je dan geen vaste relatie met hem, wil je niet dat je hem met haar moet delen/aan haar kwijt raakt.

reactie: Ik (23) vertel mijn familie en vrienden best veel over mijn vriend (27) etc, maar weinig over mijn relatie. Ik vind dat ze daar niets mee nodig hebben, want dat is privé. Er wordt gevraagd of je je familie en vrienden over je ruzies en problemen verteld. Nou daar kan ik heel kort over zijn: Daar vertel ik ze niets over, want ik heb geen problemen met mijn vriend en we hebben eigenlijk ook nooit ruzie. Tuurlijk hebben we wel eens een meningsverschil, maar ruzie komt er niet zomaar. Ik denk dat dit komt omdat we over veel zaken hetzelfde denken en veelal dezelfde ideeen hebben. In het artikel werd gezegd dat er vaak aan het begin van een relatie ruzies ontstaan, omdat je elkaar nog moet leren kennen. Hier heb ik in mijn relatie ook weinig last van gehad. Toen een vriendin mij met hem probeerde te koppelen, heeft het nog ongeveer 3 maand geduurd voordat we echt een relatie zijn aangegaan. In die tijd hebben we elkaar denk ik goed genoeg leren kennen. Ook weten we van elkaar hoe de ander denkt, en respecteren we elkaar ook als iemand er een keer anders over denkt. Verder hebben we altijd lol samen en zijn we al meer dan 2 jaar een héél gelukkig stelletje. Verder wil ik nog reageren op de vraag: Is niets vertellen het veiligst? Nou, dat denk ik wel ja: Als je ergens mee zit, lucht je hart niet bij je moeder of je vriendin, maar bij je vriend zelf! Op die manier kan hij je toch veel beter leren begrijpen!! (als er een probleem is tussen jou en je vriend) Mijn TIP: Praten, praten, praten! Zo leer je elkaar het beste kennen. Ik wens iedereen veel geluk in de liefde.
reactie: Hallo,ik sinds kort een nieuwe vriend. En ben natuurlijk helemaal gek van hem, vandaar dat ik ook het liefst de hele dag over hem wil praten. Tegen mijn moeder zeg ik veel, maar als het om sex ofso gaat niet. Maar toch wil ik ook dát wel eens aan iemand kwijt, dus dan ga ik naar een vriendin. Maar ik heb laatst gemerkt dat dát ook niet altijd even geweldig is. Ik had mijn beste vriendin iets verteld over “de eerste keer met mijn nieuwe vriend”. Blablabla je weet wel, heel gesprek….. Ik heb haar MET NADRUK! Gevraagd dit natuurlijk niet door te vertellen. Maarja…..leer mij m’n vriendin kennen Ze ging dus op msn van die vragen stellen aan mijn vriend, waaraan hij meteen merkte dat ze er vanaf wist. Hij heeft het haar gevraagd maar haar reactie was: neeeeee ben je gek! Ik weet nérgens wat vanaf hoor jaja hij wist genoeg…..Hij natuurlijk een beetje pissig op mij: Hoe kun je dát nou vertellen!?! Dat is privé! Zoiets doe je toch niet?!?! Tja….mijn 1e reactie was: sgat stel je niet aan, vrouwen roddelen nu eenmaal. Maar toen ik eens wat beter nadacht, heb ik mijn vriendin opgebeld om te controleren of ze het ook nog aan andere mensen had verteld (dat was gelukkig niet zo) en haar ook meteen gezegd dat het NIET de bedoeling was, om mijn vriend helemaal uit te vragen. Ze heeft de boodschap begrepen. Maar ik ben tot de conclusie gekomen: PRIVÉ = PRIVE al is het nog zo leuk, lekker of gezellig wat je gedaan hebt….het is privé! Dat is tussen jou & je partner en niet tussen jou, je partner en de rest van je vriendenkring.

dus dames let goed op want: je eigen roddel, verspreid zich het snelst als jij het niemand vertelt, kan een ander het ook niet doorvertellen!

Groetjes ergens uit Limburg

reactie: mijn moeder zegt altyd wat je vertelt ben je kwijt en komt ook wel ns terug en dat is ook zo, maar toch heb ik zo mijn mensen waar ik alles tegen vertel.En gelukkig zijn dat mensen die mijn niet altyd naar de momd praten maar het ook wel eens niet met mij eens zijn.Mar het lucht op als je ns een hart kunt luchten.
reactie: ik kan zelf ook niet mijn mond houden tegen me beste vriendinnetje en mijn moeder. Het moeilijke is dan ook dat zij alleen de negatieve dingen horen en een fout beeld van hem krijgen. Gelukkig kennen ze hem persoonlijk (mag ook wel na 5 jaar samen te zijn) en weten ze dat ik alleen even mijn hart uit wil storten. Voor mijn moeder is dit heel belastend omdat zij zelf na een ongelukkig huwelijk van meer dan 30 jaar samen is weggegaan. Ze herkent veel dingen die mij dwars zitten over mijn vriend die zij zelf heeft meegemaakt. Nu is de relatie van mijn moeder niet te vergelijken omdat die extreem vele maten erger was (het bleef niet bij een woordenwisseling) dan die van mij. Maar het fijne van mijn moeder is dan wel dat ze normaal doet tegen mijn vriend als ze elkaar weer zien. Ze weet nu wel dat het vaak in the heat of the moment is en dat het na een uurtje al weer zonneschijn kan zijn. Toch denk ik dat het verstandig is om aan iemand je hart te luchten! Ik moet zeggen dat ik ontzettend heb geboft met mijn beste vriendinnetje. Die hoort mij aan geeft haar mening en bekijkt het van allebei de kanten, zowel van mijn vriend als van mij en kan dan een goede visie erop geven. Ze durft dan ook te zeggen als ik diegene was die fout zat bijvoorbeeld..een gezinslid zal dit vaak niet doen en jouw kant kiezen. Tuurlijk is het beste om het met de partner uit te praten, maar als dit even niet kan of lukt denk ik dat het goed is als je iemand in vertrouwen kan nemen waar je je hart bij uit kan storten. Ik heb er in ieder geval erg veel aan en wil deze speciale mensen in mijn leven daarvoor bedanken!
reactie: Ik ben een echte flapuit. Ik heb best hechte vriendinnen groep en als ik met iets zit dan merken zij dat meteen, zodra ze er dan naar vragen kan ik mijn mond niet meer houden. Vaak heb ik daarna spijt. Vooral als het weer eens uit is met mijn vriend en ik doe verhaal aan mijn vriendinnen, krijg ik ook vaak zat te horen 'wat moet je met die jongen?', 'dump die jongen toch!' enz. Paar dagen later als mijn vriend en ik het dan weer hebben goed gemaakt, rollen mijn vriendinnen met hun ogen en zuchten. Dit was vooral in de periode dat zij hem nog helemaal niet kende. Later hebben zij hem leren kennen en toen het weer uit was, waren ze veel minder negatief en zeiden zelfs 'het komt vast wel weer goed' en 'het is jammer van al jullie ruzies want het is een aardige jongen'. Stom genoeg vertel ik ook veel aan mijn moeder als het weer eens uit is of als ik ruzie heb. Zij ziet mij liever ook met een andere jongen. Ondanks de ruzies en alle adviezen van mijn moeder en vriendinnen blijft het nog altijd mijn eigen keuze wat ik met deze relatie wil en toch beloof ik mezellf elke keer na een volgende ruzie mijn mond te houden tegen iedereen, maar dat is moeilijk als je zo bent als ik.
reactie: Ik herken dit dilemma helemaal! Ik heb namelijk 2 jaar lang een vriend gehad. En wij hadden samen best wel veel ruzie waardoor mijn ouders ook een idee begonnen te vormen over hem. Uiteindelijk zijn wij na 2 jaar uit elkaar gegaan. Tijdens het uitgaan is er ontzettend veel gebeurd en gezegd. En dat praat ik over dingen die echt heel erg zijn. Waardoor mijn ouders hem echt zijn gaan haten. Inmiddels ben ik een jaar verder en mijn ouders herinneren mij er nog vaak aan dat hij zo`n eikel was. Maar wat ze niet weten is dat we, na een jaar uit elkaar te zijn geweest, inmiddels al weer 2 maand samen zijn, nadat we heeel erg goed samen hebben gepraat. Ik weet nog steeds niet hoe ik het hun moet vertellen. Want wat hij toen heeft gedaan zullen ze hem noooit vergeven.
GESPONSORDE LINKS