Als hij 'de ware' niet is...

Waarom vallen we op foute mannen? En hoe weet je of hij eigenlijk wel 'fout' is?

Ach... de liefde. Het romantische beeld waar wij vrouwen mee opgroeien moet helaas in de loop van het leven maar al te vaak worden bijgesteld. De liefde wordt bezongen, maar ook kan ook immens en diep leed veroorzaken. En vaak is daar geen schuldige voor aan te wijzen.

Waarom loopt niet altijd alles van een leien dakje? Waarom zijn er vrouwen die steeds maar weer voor de verkeerde man door de knieën gaan en waarom zijn er vrouwen die bij de verkeerde man blijven? En hoe weet je òf je een verkeerde man hebt of dat jullie relatie slechts een moeilijke periode doormaakt? Vragen waarop het antwoord goud waard is...

Volgens Freud is het vinden van een liefdespartner niets anders dan het 'terugvinden' ervan. De kiem voor een relatie met een levenspartner wordt volgens deze geleerde man al vroeg gelegd. Freud voert de keuze die wij maken terug naar onze jeugd en vooral naar de relatie met onze ouders. Verliefdheid kan de relatie met de ouders weer in volle omvang bovenbrengen. We neigen er dan toe om eenzelfde relatie met de liefdespartner op te bouwen of juist om een soortgelijke relatie als met de ouders te vermijden.

Als je van Freuds theorie uitgaat, dan is het gemakkelijk te begrijpen dat een kille of gebrekkige relatie met de ouders kan leiden tot een moeilijke of zelfs onmogelijke relatie in de liefde. Voorbeelden zijn: verliefd worden op de man van je beste vriendin of op een getrouwde man. Door voor een onmogelijke liefde te kiezen, wordt een 'echte', diepgaande relatie vermeden en daarmee ook het risico om 'echt' in de steek gelaten te worden.

Ook kunnen er relatie ontstaan die geen solide basis hebben en die voor een constant en diep leed zorgen. Zo zijn er vrouwen die zich in de relatie geheel aan hun partner onderwerpen en hem altijd lopen te verzorgen en te bemoederen. Dit kan komen door weinig zelfliefde en zelfvertrouwen. Men is het niet waard om geliefd te worden maar moet zich door constante zorg voor hem steeds weer waar maken. Dat dit diep liefdesleed met zich brengt, spreekt voor zich.

Niet altijd betekent echter een crisisperiode met veel leed dat je 'de verkeerde man' hebt. Een relatie maakt veel fases door. Volgens psychologen zouden wij vrouwen eens van ons roze wolkje moeten komen. We zouden teveel vastzitten aan het romantische idee van de ongeconditioneerde liefde (zoals die in de Hollywood films zullen we maar zeggen) waarin de beide partners helemaal op een lijn zitten en overal precies hetzelfde over denken. We zouden onze man als een droomprins op het witte paard zien en denken dat we, net zoals Assepoester en Sneeuwwitje, nog lang en gelukkig met hem zullen leven. Hoe anders is het in het echte leven!

Er komt een fase waarin de partners zich ervan bewust worden dat ze verschillend zijn. In deze fase is er vaak een moment van verwijdering (en dat doet pijn!) waarin men zich - wellicht onterecht - kan afvragen of de man waar we een relatie mee hebben wel 'de ware' is. Wil de liefde voortduren, dan zullen de beide partners echter ook elkaars negatieve kanten onder ogen moeten zien en moeten inzien dat ze niet aan alle verwachtingen van de ander kunnen voldoen. Dit kan tot een crisis leiden. Wil de liefde voortduren dan is het belangrijk om met elkaar te blijven praten zodat de beide partners elkaar behoeften en verwachtingen kennen en elkaar niet voortdurend teleurstellen. Ben je niet voortdurend bereid om te praten en je met jezelf en de ander te confronteren, dan blijf je met een 'lege relatie', zonder dialoog en intimiteit, achter. Een relatie zonder toekomst.

Het is vaak niet gemakkelijk om de relatie te beëindigen. In dat geval zullen we ons immers moeten afvragen wat we zelf willen. Kortom, we komen onszelf, met als onze wensen maar ook beperkingen, tegen. Toch kan het einde van een relatie zonder toekomst uiteindelijk een nieuw begin betekenen. Een ontdekking van zichzelf waarmee de basis voor 'echte' contacten en 'echte' relaties met anderen kan worden gelegd.

GESPONSORDE LINKS