Verliefd op de ex van je vriendin

Sommige relaties kunnen een vriendschap of je verstandhouding met familieleden lelijk in gevaar brengen. We hebben het over die situaties waarin je verliefd wordt op - zucht! - de ex van een vriendin of een familielid (wat te denken van de ex van je zus?!).

Je kent hem al jaren. Je vindt hem leuk, interessant, spontaan, een lekker stuk. Maar hij is 'off limits' want hij is het vriendje van je vriendin (of van een familielid). En dan gaat het uit tussen die twee en jij... Begint er serieus over te denken. Je denkt aan een relatie met hem omdat je hem leuk vindt, maar je denkt er vooral ook over na omdat je je ervan bewust bent dat je, als je een balletje bij hem opgooit, je relatie met je vriendin (of familielid) ernstig op het spel zou kunnen zetten. Bovendien zou je wel eens door kunnen gaan voor iemand die er genoegen in schept om stelletjes uit elkaar te drijven (ook al was het al uit). En verder wil je je vriendin (of familielid) natuurlijk geen verdriet doen. Al deze gedachten spoken door je hoofd en houden je 's nachts uit je slaap.

Wat kun doen in deze situatie? Laten we voorop stellen dat het geen gemakkelijke situatie is. Maar toch moet het lukken om tot een voor iedereen aanvaardbare oplossing te komen. Uit de emails die we ontvangen, blijkt dat er wel iets op te vinden is. We hebben ons, zoals altijd door jullie mails laten inspireren, en de mogelijkheden die jullie aandragen, op een rijtje gezet. Uiteindelijk is het een kleine 'handleiding' geworden voor die gevallen waarin je een relatie wilt beginnen met een ex van iemand uit je vrienden- of familiekring. Want het mag doen moeilijk zijn, onmogelijk is het niet.

Spreek erover met je vriendin/zus

Stort je nooit hals-over-de-kop in een liefdesavontuur met de ex in kwestie, maar heb het er eerst over je met je vriendin of zus. Breng het onderwerp voorzichtig ter sprake, tast het terrein eerst af en kijk hoe ze reageert. Wees geduldig en bereid je voor op een onaangename reactie van haar kant en pas op dat je haar niet op het idee brengt dat jij de oorzaak ervan bent dat haar relatie met hem gestrand is (want dat is niet waar). Als ze zich hevig verzet tegen het feit dat je een relatie met hem wilt beginnen, dan is het tijd om de balans op te maken. Misschien is het beter om hem maar uit je hoofd te zetten...

Heeft ze je haar 'toestemming' gegeven?

Ongelooflijk, maar het komt voor. Let in dit geval wel goed op hoe je met je nieuwe relatie omgaat. Kies de omgeving waar je je met hem laat zien met zorg (en respect voor haar) en gedraag je 'netjes' (geen gezoen of gekleef) als je vriendin/zus, maar ook bekenden van haar, in de buurt zijn. Moeilijk? Misschien, maar besef je wel dat jij een relatie bent begonnen in een nogal ongewone situatie en daar zul je rekening mee moeten houden. Vooral in het begin.

Vertel je vriendin/zus niet over problemen met nieuwe vriendje alias haar ex
Ook al zijn jullie gewend elkaar over jullie relatieproblemen te vertellen, in dit geval is het beter dat je ze voor je houdt. Het zou ronduit wreed zijn om haar als ex van jouw vriendje met jullie problemen op te zadelen.

Praat er met je andere vriendinnen over

Leg je andere vriendinnen uit hoe het komt dat jij nu gearmd met het (ex)vriendje van je vriendin/zus over straat gaat. En wees voorbereid op kritiek van hun kant. Echte vriendinnen zullen het begrijpen maar er zullen er zijn die het verkeerd uit (willen) leggen. Ze zullen het opvatten als 'verraad'. Trek je er niets van aan. Jij weet immers voor jezelf dat je je tegenover je vriendin/zus correct hebt gedragen.

Praat er met hem over

Ook hij is er uiteindelijk bij betrokken (toch?). Bespreek de situatie met elkaar en overleg hoe jullie je het beste kunnen gedragen totdat de storm rond jullie relatie is gaan liggen. Want uiteindelijk zal alles wel vergeten en vergeven worden... Maar daar zal wel de nodige tijd overheen gaan. En die moeten jullie zo goed mogelijk zien door te komen. En met respect voor haar, zijn ex, jouw vriendin/zus...

Wil je op dit artikel reageren? Heb jij zoiets meegemaakt? Of heb jij een tip? Mail ons via het venster hieronder. De meest interessante mails zullen we hieronder - geheel anoniem - publiceren.

Reacties van Trendystylers
Ik ben dus ook verliefd op de ex van mijn beste vriendin.
het is pas een maand uit en zij heeft het uitgemaakt omdat ze geen vriendje wou.
ze haat hem nu echt ook al heeft ze daar geen reden voor. ik vond hem toen ook al het einde maar sinds het uit is praat hij nogal vaak met mij via whatsapp, facebook enzo.
Daar is zij dus achter gekomen maar ze zei dat ik wel met hem mocht praten en dat ze het niet erg vindt. hij vindt mij dus wel leuk en ik hem ook!

ik wil best wel wat gaan afspreken alleen ik ben bang dat mijn vriendin boos wordt omdat zo'n situatie al een keer is voorgekomen. Uiteindelijk moesten we er wel om lachen maar ik denk toch dat ze boos wordt deze keer.

ik vind hem echt heel leuk en ik wil hem niet zomaar uit mijn gedachte zetten hij is echt het perfecte vriendje.
Wat moet ik doen?
Zo herkenbaar...
Mijn zusje en haar ex hebben 6 jaar een relatie gehad. Eigenlijk hadden haar ex en ik altijd al een onwijze klik met elkaar. Daarentegen de band die mijn zusje en ik hebben is helaas altijd al stukken minder geweest... Van jongs af aan eigenlijk...
Het is nu een paar maanden uit.
In ieder geval heb ik met haar ex afgesproken omdat we altijd zo lekker met elkaar konden kletsen en het altijd gezellig was. Zo hebben we dus 4 avonden lang hele nachten met elkaar gepraat totdat hij ermee kwam dat hij gevoelens voor mij heeft. Ik was echt flabbergasted. Ik vond het altijd een leuke, gezellige jongen maar had hem nooit op die manier bekeken natuurlijk. Qua karakter zouden we zeker goed bij elkaar passen. Hij is lief, grappig en heeft humor, maar wanneer het moet is hij ook serieus. De ideale combi dus.
Daarnaast heeft hij een diep respect voor me, behalve dat hij dat zegt voel ik dat ook. Ondanks alle "slechte dingen" die mn zusje indertijd over mij verteld heeft, want wij konden bijna nooit rustig praten met z'n 2en omdat zij ons nooit vertrouwde:S (blijkbaar was het al eerder gezien dat we een onwijze klik hadden).
Alleen de grote vraag wat nu? Ik heb nog niet heel erg diepe gevoelens voor hem omdat ik dat gevoel wat ik gehad zou kunnen hebben denk ik altijd geblokt heb. Hij is echt m'n soulmate en we hebben altijd lol, maar kunnen ook over serieuze zaken praten. We denken over veel dingen hetzelfde.
Mijn zusje weet dat dit speelt en wil me sowieso het eerste half jaar niet meer zien, dit hoorde ik van onze moeder. Daarnaast had hij ook een superband met mijn moeder en weet dat dit niet het grootste probleem zou zijn. Hooguit dat zij het idee heeft dat zij dadelijk tussen beide dochters moet kiezen... Hiertoe zou zij nl. best gedwongen kunnen worden door m'n zusje maar dat heb ik mijn moeder al verteld. Wat nu?
Verliefd op de zus van je ex
7 jaar geleden gescheiden op aandringen van ex vrouw. Zij is inmiddels alweer 5 jaar getrouwd en ik(57) was "op zoek". 2 Korte relaties gehad waar geen klik in zat en toen ......... verscheen het jongere zusje van mijn ex vrouw. En we vinden elkaar leuk, heel leuk. Zij(51) is net gescheiden, we wonen zelfstandig. Niemand die het weet, rustig aan opbouwen. Ik weet zeker dat mijn (ex)schoonmoeder(87) het geweldig zal vinden. Maar mijn ex zou wel eens vreemd uit de hoek kunnen komen. Toch denk en zeg ik, als ze echt van je houden gunnen ze je dit geluk ook.
PS. Alle betrokkenen hebben een zeer goede band met elkaar
Tja, zelf maak ik dat momenteel ook mee.. maar dit gaat over de ex van mijn tante..

Ik ken hem al 17jaar ( net zo lang als dat zij een relatie hebben gehad). Ik heb momenteel zelf een vriend, maar voel me niet echt gelukkig bij hem. Heb het idee dat ik alleen maar uit eenzaamheid bij hem ben gekomen.

maar goed, vorig jaar oktober is mijn tante vreemdgegaan en heeft dat afgelopen januari tegen hem gezegd, waarbij het uitmaakte, zij is nog steeds met diezelfde persoon.

Maar op de een of andere manier zijn hij en ik weer in contact met elkaar gekomen ( zag mijn tante niet vaak, laatste keer was zeker 6jaar geleden)en toen gaf hij aan wat er gebeurt was tussen hem en mijn tante.. Dit was iets wat ik nooit had verwacht van haar, zeker niet als ik dacht aan hoe knap en lief hij is.. Toen ik heel jong was (8jaar of zo) vond ik hem geweldig...

Maar goed, we hadden eerst gewoon contact met elkaar, tot ik hem mijn nummer mailde, omdat het contact zo traag ging via internet.. en toen gingen we smsen en bellen.. En zijn we elkaar leuker gaan vinden.. Maar om eerst uit te vinden of het alleen een kriebel der spanning was, hebben we afgesproken en bij het zien van elkaar kwamen we erachter dat het veel meer is. Maar wat moest ik nu, want hij gaf aan dat hetgeen hij voor mij voelt, zelfs niet voor mijn tante heeft gevoeld...

Maar ja.. ik heb nog een relatie wat ik binnen de kortste keren ook uit ga/moet maken, omdat ik hem anders aan het lijntje houd.

Dit alles knaagde zo aan mij, dat ik hierover met mijn moeder sprak ( het is trouwens haar ene jongste zusje). zij stond eerst perplext, maar gaf aan dat ik moest doen wat voor mij goed voelt en dat ik niet moet luisteren naar anderen. Want als ik het idee heb dat hij goed is voor mij, ik daarvoor moest gaan en gelukkig moest worden, want dat is alles wat ze voor me wilt!! Toestemming van mijn moeder!! Heerlijk voelde dat aan!!

Wat ik hem (de ex van mijn tante) wel al vertelde, was ( zonder dit artikel eerst te hebben gelezen) was dat ik het wel samen met hem, aan mijn tante wilde vertellen, want vond dat ik haar dat wel verschuldigd ben. Het is tenslotte mijn tante, wil ook niet dat zij het van een ander moet horen..

Maar kun je het je voorstellen? Dat ik stiefmoeder zal worden van mijn achternichtje en neefje? En dat als wij ooit kinderen zullen krijgen, dat onze kinderen broers en of zussen zullen zijn van hun achterachternicht en neef??
Ik breng volgens mij echt de soapdrama in onze familie..

Maar het idee dat ik dat zou moeten doen...
Het aan mijn tante vertellen bedoel ik dan. bezorgt me nog steeds paniekaanvallen!! Ben dan ook erg benieuwd hoe dat in zijn werk zal gaan.. Hart klopt al 300 hartslagen per minuut, terwijl ik dit schrijf..

Het enige wat ik hoop is dat zij het mij kan vergeven en ons alle geluk toewenst..

Hoop dan ook dat God deze relatie zal zegenen..
nou het is mij overkomen,mijn beste vriendin is verlieft geworden op mijn ex de vader van mijn kind,hij was een keer bij mij thuis (we hebben nog steeds goed contact) en me vriendin was er ook hij had wat gedronken toen hij wegging gaf hij mij en haar een zoen op de wang niks aan de hand,maar ze liep mee met hem naar de deur ik zat op de bank,toen ze terugkwam vertelde ze me gelijk dat ze met hem had gezoend,ik werd erg boos,heb gezegt dat ze me zoiets niet nog een keer moet flikken,heb ik hem ook gezegt,maar wat blijkt ze is verlieft op hem,ik heb haar gezegt bel hem maar op te kijken wat hij voor je voelt,zijn antwoord was ik vind je leuk,maar wil m (mij dus) niet kwetsen,toen ik hem er naar vroeg zij hij ik vindt haar leuk maar wil je niet kwetsen en je weet wat ik nog voor jou voel,wat moet ik hier nou mee.... Ik ben er erg boos over maar is dat wel terecht,of ben ik jaloers en hou ik nog van hem?
reactie: Hoi een reactie op jullie artikel: ik vindt dat er normen en waardes zijn waar iedereen aan moet voldoen. Het is de oete niet waard om een geliefde kwijt te raken door een ingewikkelde relatie te beginnen. We kunnen niet alles krijgen in het leven “Waarom moeilijk doen”? Je kwetst altijd mensen in zo,n relatie. We leven helaas in een tijd waar alles moet kunnen en gedaan wordt, heel egoistisch.
reactie: ik ben een paar weken geleden met mijn beste vriendin en haar vriend en mijn man uit geweest. Dat was heel gezellig tot op het einde. Haar vriend en ik hadden het beregezellig en was echt super. Hij kwam een paar dagen de later de buggy van mijn dochter terug brengen want die stond nog bij hun en we hebben koffie gedronken en heel veel gepraat wij kwamen er achter dat wij in het zelfde schuitje zitten hij had genoeg van zijn vriendin en ik had genoeg van mijn man ik ben smiddags bij hem langs geweest om er nog weer verder over te praten. Dat had ik niet moeten doen. Een uur later waren we aan het zoenen een week later waren we verliefd op elkaar en nu heeft hij de verkering uit en ik ga scheiden van mijn man ik wil mijn man geen pijn doen maar hou al heel lang niet meer van hem en ik kan het hem ook niet zeggen dus hou ik mijn mond en ga bij hem weg want ik wil rust en als er dan nog gevoelens zijn tussen ons dan gaan we nog wel verder x
reactie: Het begon vorig jaar toen het uitging tussen mij en mijn vriend. Mijn zusje was toen ook net vrijgezel en kon het goed vinden met
Een jongen die we beide als goede vriend beschouwden en al een
Aantal jaar kenden. Tussen hun 'bloeide' er wat op, ze zagen elkaar
Zo af en toe en deden wat als ze er zin in hadden. Het vervelende
Was echter dat ik deze jongen al vanaf het eerste moment dat ik
Hem leerde kennen 'adoreerde'. Helemaal mijn type, en in vlagen
Was ik ook echt verliefd op hem. Ondertussen ging ik veel met mijn zusje stappen en zij zocht deze
Jongen 's nachts nog vaak even op wat IK dus totaal niet leuk vond. Ik heb dit echter nooit durven vertellen, bang dat ik haar zou kwetsen. Ik wist dat hij niet verliefd op haar was maar gewoon haar gezelschap
Leuk vond als hij even niets te doen had, maar ook dat heb ik haar
Nooit durven zeggen. Tot begin dit jaar is dit zo'n beetje doorgegaan. Ik was ondertussen
Hevig verliefd op hem geworden maar kon dat niet openlijk laten
Merken. Ook hij gaf nu duidelijke (voorheen vage) signalen dat hij
Mij zeker zag zitten. Ondertussen zag hij mijn zusje niet zo veel
Meer trouwens. Uiteindelijk is het zover gekomen dat ik een relatie
Kreeg met die jongen, maar dat moesten we dus 'geheim' houden
Omdat ik wist dat ik mijn zusje enorm zou kwetsen. Dit is dus ook
Gebeurd, want een relatie waarin je ontzettend verliefd en gelukkig
Met elkaar bent kun je gewoonweg niet geheimhouden. Mijn zusje
Sprak ik zo'n 2 weken niet, terwijl we elkaar eerst iedere dag zagen
Of spraken. Uiteindelijk is mijn zusje zelf naar me toe gekomen om te zeggen
Dat als wij elkaar echt zo leuk vinden we het niet meer geheim
Moesten houden, want ze werd gek van de 'roddels' die dat opleverde. Ze gaf ook toe dat ze wist dat het tussen hem en haar nooit wat
Zou worden en dat er ook nooit echt wat geweest was. Het is even moeilijk geweest, maar uiteindelijk is het toch goed
Gekomen en heb ik nu de man van mijn dromen maar gelukkig ook
Nog de goede band met mijn zus. Het blijft natuurlijk altijd een beetje
Vreemd, maar het hoeft niet altijd verkeerd af te lopen
reactie: Hallo,
Ik las net het stuk verliefd op de ex van je vriendin, ik heb het nu zelf ook dat me beste vriendin iets met me ex is begonnen.. Ze had het er nooit eerder over gehad, pas toen we in de trein zaten om ergens heen te gaan zei ze dat ze die avond een date met hem had. Ik schrok me rot, Mijn ex? Ze had geen rekening gehouden dat ik nog goed bevriend was met hem.. Ze vertelde na de date ook nog is alle details, wat ik absoluut niet wilde weten. Afgelopen vrijdag ging ik uit, ze had me mee gevraagd en ik wist dat hij ook mee zou gaan. Ik had gevraagd of ze niet klef wilde doen in mijn bijzijn, en ik was bang dat ze me op deze manier die avond mij in steek zou laten, dus voor zekerheid een andere vriendin mee genomen. Het geklef van die 2 begon al toen ik ze zag. Mijn ex keek wel naar mij, en hield haar uit respect voor mij klein beetje op afstand. Ik ben nu pissed off, en ik ben ook gewoon boos op haar.. Kan inderdaad een relatie van vriendinnen of familie verpesten! Hebben jullie tips over wat ik nu moet doen?
reactie: een relatie met de ex van je zus,kan erg vervelend zijn. Ik heb dit onlangs meegemaakt,ik was al 9 jaar weg bij de vader van mijn 3 kinderen. En kwam er vorig jaar door toeval achter dat mijn ex en mijn zus wat hadden met elkaar. Ik was wel wat geschokt en keerde huiswaarts,maar begon het toch te relativeren. Wij konden niet gelukkig zijn,maar als hun dat wel kunnen!! Dan moet ik ze dat gunnen,want ik zou hem nooit meer willen. Ik gaf ze na nog geen 2dagen mijn zegen en zei dat ik ze echt alle geluk gunde. Maar het liep allemaal anders,ik verloor een zus. Zij had er zo een enorme moeite mee dat ik ooit een relatie van 12 jaar had gehad(met wat voor haar nu de grootste liefde)van haar leven was. Dat ze mijn kinderen ging minachten en hun bestaan zowat vervloekte. Mijn kinderen een tante kwijt waar ze stapeldol op waren en ik een geliefde zus. Omdat ze zulke gemene spelletjes ging spelen,mijn ex opstoken dat ik dingen zei die totaal niet waar waren. Maar ze wilde ruzie,zodat alle contact verbroken zou worden. Ze heeft gekregen wat ze wilde uiteindelijk. Mijn ex en ik spreken niet meer terwijl we altijd een goede band hadden,met de kinderen praat hij alleen nog in het geniep als zij het niet weet. Wat ik weet voor mezelf,op haar relatie kan nooit een zegen meer rusten,God ziet alles.
GESPONSORDE LINKS