Van chat… tot ontmoeting? Twijfels, angst, misschien wel gevaar

Wie regelmatig chat om contacten te onderhouden met vrienden, familieleden en - waarom ook niet? - om nieuwe virtuele vriendschappen op te doen, zal vast wel eens met dit dilemma te maken hebben gehad. Is een ontmoeting in levende lijve wel verstandig? Wat is wijsheid? Is het beter om virtuele vrienden te blijven en de relatie te beperken tot 'cyberspace', of kan je toegeven aan je nieuwsgierigheid (en misschien ook wel aan de druk die de persoon aan de andere kant van de 'lijn' uitoefent) en een uitnodiging accepteren om elkaar in levende lijve te ontmoeten? Een uitnodiging die een periode van intens chatten bijna altijd standaard volgt...

Of je de uitnodiging accepteert, verschilt van persoon tot persoon. Er zijn er die - uit voorzichtigheid - zich verre houden van potentiële gevaren. Er zijn er ook die niet aarzelen en er grif op ingaan. De ervaringen met dit soort ontmoetingen, verschillen ook weer per persoon. Er zijn mensen die over het algemeen positieve ervaringen hebben en hun vriendenkring in vlees en bloed hebben aangevuld met vrienden die eens puur virtueel waren. Maar er zijn er ook die negatieve, zelfs gevaarlijke dingen hebben meegemaakt.

We hebben het hier niet over de risico om teleurgesteld te worden. Zoiets van: je verwacht brad pitt en krijgt danny de vito. Waar het ons in dit artikel om gaat, zijn de serieuze risico's die je kunt lopen als je een afspraak maakt met een persoon waar je in het dagelijkse leven nog geen woord mee zou wisselen. Want niet iedereen is zo knap, lief en betrouwbaar als hij zich via chat voordoet. Er zitten echte professionals tussen die 'gespecialiseerd' zijn in het 'ronselen' van mensen online. Het zijn ware 'experts in de menselijke psychologie' die verschillende identiteiten aannemen en feilloos aanvoelen waar de zwakke plekken van hun vrouwelijke chat-maatjes zitten om er vervolgens op in te spelen totdat ze je vertrouwen geheel gewonnen hebben.

Soms doorzie je hun trucjes en kun je op tijd maatregelen nemen. Maar het kan ook gebeuren dat zo'n persoon kans ziet om je virtuele vriendenkring onder valse identiteit binnen te komen. Om je een voorbeeld te geven: weet je eigenlijk wel zeker dat die persoon die je geblokkeerd of verwijderd hebt, zich niet meer in jouw lijst met virtuele vrienden bevindt? Misschien onder een andere naam, en misschien van de andere sekse.

In elk geval is (veel) voorzichtigheid geboden, vooral als je van een onschuldige, telematische relatie de stap zet naar een ontmoeting in real life. En omdat je nooit voorzichtig genoeg kunt zijn, hebben we een aantal regeltjes opgesteld die je wellicht kunnen helpen. Het zijn regels die zijn ontleend aan ervaringen in de praktijk en verder zijn ingegeven door het gezonde verstand. Ze kunnen je helpen om je virtuele relaties te bestieren, om tijdig te begrijpen of het wel verstandig is om een chat-vriend(in) in persoon te leren kennen en om de potentiële gevaren zo veel mogelijk te beperken.

-Geef nooit persoonlijke gegevens. Geef je adres niet prijs, vertel niet waar je regelmatig te vinden bent (school, clubs e.d.) en geef geen andere informatie die iemand kunnen helpen om je in het echte leven op te sporen. Als je als nickname 'darklady' kiest, zorg er dan voor dat deze nickname niet in verband met je echte gegevens kan worden gebracht. Pas op voor andere online vrienden. Mensen - vrienden, kennis, klasgenoten, collega's - die jou in het echte leven kennen en zich ook online begeven, kunnen, als ze eenmaal met jou in verband worden gebracht, je zwakke punt worden. Zij kunnen, ook zonder dat ze zich het beseffen of daar slechte bedoelingen mee hebben, informatie over jou aan derden geven. Als de persoon die je uitnodigt om elkaar persoonlijk te ontmoeten, blijft aandringen, vraag je dan af wat hij (of zij) van je wil. Alleen een drankje aanbieden of iets anders? En wat verwacht jij van de ontmoeting? Want niet altijd zitten jij en je chat-maatje qua verwachtingen op één lijn en in dat geval kun je er maar beter direct van afzien. Als je desondanks toch een virtuele vriend in persoon wilt ontmoeten, speel dan eerst even voor detective. Leg de informatie die je van hem (of haar) hebt, bij elkaar om te zien of het allemaal wel klopt. Kijk wie zijn andere chat-friends zijn en wissel zo mogelijk een paar woordjes met ze om meer te weten te komen over de persoon in kwestie. Misschien heeft iemand hem al eens ontmoet en kunnen ze je meer vertellen. Als je na je speurwerk besluit om hem te ontmoeten, zoek dan zorgvuldig de plaats en het tijdstip van ontmoeting uit. Kies bij voorkeur voor spitsuren en voor druk bezochte locaties. Voelt hij er niets voor of stelt hij een andere locatie voor, jammer dan. Dan gaat het gewoon niet door. Zeg hem al op voorhand dat je een vriendin (of beter nog: een vriend) meeneemt. Heeft hij er iets op tegen, dan is het... Bye bye! Geef je hem je mobiele nummer niet. Wil hij het toch hebben, omdat hij je dan kan bellen als hij je je in de mensenmassa zo snel niet kan vinden, vraag hem dan zijn nummer, zodat jij hem kunt bellen. Natuurlijk zorg je ervoor dat hij, als je hem belt, jouw nummer niet op zijn display te zien krijgt. Ga op je gevoel af. Als je op het moment van de ontmoeting het idee hebt, dat er iets niet klopt, wees dan beleefd maar beslist. Laat je niet overhalen om persoonlijke gegevens aan hem te geven, en wees niet bang om te zeggen: 'deze ontmoeting is niet wat ik ervan verwacht had. Tot ziens.'

Nu is het niet de bedoeling van dit artikel om je bang te maken, maar wel om je te laten zien hoe belangrijk het is om voorzichtig te werk te gaan. En omdat je je altijd nog alle tijd hebt, om, als je een 'goede persoon' op de afgesproken plek aantreft, je minder argwanend op te stellen.

Internet is niet zo'n jungle als er wel gezegd wordt, maar het is wel een spiegel van onze maatschappij, met aardige en minder aardige mensen en met minder of meer gevaarlijke personen. Ons advies is altijd: heb plezier, maar houd je ogen altijd goed open! Zeker als vrouw...

Wil jij op dit artikel reageren, mail ons dan via het venster hieronder om je ervaringen en adviezen, misschien zelfs wel vragen, aan de andere lezers voor te leggen. De meest interessante reacties zullen we hieronder publiceren.

Reacties van Trendystylers
reactie: Ook ik heb ervaringen met chatten. Ongeveer 5 jaar geleden was ik proeflid bij een “contactensite”. Ik ben hier maar 10 dagen lid geweest, maar had hier wel 1 MSN-vriend (S) aan overgehouden. Ik praatte veel en vaak met hem. Op een gegeven moment ging hij stagelopen samen met een jongen (die hij niet kende -van een andere school) en praatte ik nog steeds vaak met hem. Op een gegeven moment vroeg die jongen (H) wie ik was omdat hij (S) zoveel met me praatte. Toen heeft H mij ook toegevoegd. Gevolg: Leuke chatpartijen met zowel S als H.

Ik had eerst een vriend, maar toen dit uit was sprak ik een paar maand daarna aan de andere kant van NL af met een vakantievriend. H woonde daar vlakbij en vroeg mij of ik hem in real-life wou ontmoeten. En natuurlijk twijfelde ik! Iedereen kent die verhalen van die enge mannetjes. Toch leek het me leuk hem te ontmoeten, na ongeveer 2 jaar met hem gechat te hebben. Ook hadden we elkaar al een paar keer via de webcam ‘gesproken’, dit voelt toch wat veiliger. Ik sprak af met beide jongens, op één dag. Leuk!

Ik vond het erg spannend om H te ontmoeten. We liepen wat rond door het centrum, gingen wat eten en vonden het gewoon erg leuk om elkaar te ontmoeten. Het klikte goed. Na dat ene afspraakje, volgden er meer…. Het werd steeds leuker tussen ons en na 2 of 3 afspraakjes hebben we gezoend en heel veel geknuffeld. Deze afspraken waren overigens allemaal in centra of uitgaansgelegenheden. In een jaar tijd spraken we ongeveer 1x per maand af; dit was altijd héél gezellig. We voelden wel wat voor elkaar, maar hadden allebei niet echt het idee om een relatie te beginnen.

Maar na 3 jaar gechat te hebben en ongeveer 1 jaar veel afspreken….. Werd ik ongeveer 2 jaar geleden verliefd op A en een paar maandjes daarna werd dit mijn vriend. Ik had hem wel verteld over mijn “chatvriend”. Ik heb H toen ik ongeveer 2 maand verkering had, nog één keer gezien. Dit wist mijn vriend, en achteraf vond hij het toch niet zo prettig. Hij weet er verder alles van en vindt het niet leuk dat ik deze jongen nog ontmoet. En nu… heb ik mijn “chatvriend” al 2 jaar niet meer gezien. Dit vinden wij beide wel erg jammer, maar accepteren het. Ik spreek hem nog wel veel op MSN, maar dat is toch anders.

Ik wil hiermee laten weten dat er echt leuke mensen op internet zijn die wel te vertrouwen zijn. En heus hoeft dit niet altijd een relatie te worden, maar een soort van online-vriendschap kan ook erg leuk zijn! En je kent elkaar toch wat beter doordat je elkaar wel hebt gezien en heel veel “gepraat”.

Afzender: IKKE

reactie: Ook ik heb mijn ervaringen met chat. Ik chatte op chatrooms. Ik was gescheiden met kinderen, leerde een aantal jaren geleden een man kennen op een chatroom. Na een tijdje chatten wilde hij mij graag ontmoeten. Toen het moment daar was, twijfelde ik en zegde ik toch de afspraak af. Hierna werd ik op de chatrooms steeds (agressief) achtervolgd door hem, tot ik bezweek en weer afsprak met hem, dit keer ben ik naar een afgesproken plek gegaan, waar ik hem ontmoette. Dit groeide uit tot een relatie. Tijdens deze relatie kwam zijn ware aard boven en die was niet bepaald prettig te noemen. Na 1 jaar beeindigde ik de relatie, wat daarna weer 1 jaar lang een knipperlichtenrelatie werd, tot ik deze definitief beeindigde. Met gestalk, scheldmailtjes, scheld smsjes, politiebezoekjes en nog veel meer tot gevolg. Toen heb ik de trein gepakt en ben ik naar Oostenrijk gevlucht. Aldaar waar ik bij vrienden zat ging ik online op msn, werd ik geroepen door een kennis, die zei dat ze een leuke man voor mij wist, waarna ze hem pardoes in ons gesprek gooide. Het werd een gesprek met zijn drieeen. Ik beet die man gelijk toe of hij er ook zo eentje was die zonodig op zoek moest naar een vrouw. Hij reageerde heel rustig, zei dat hij hoopte dat ik hem op mijn msn toe wilde voegen als ik weer terug thuis was. Dat heb ik uiteindelijk gedaan (vraag me niet waarom) en na een paar maanden chatten hebben we elkaar ontmoet. Mijn gevoel zat goed bij deze man, waardoor ik het met hem aandurfde. Nu 2 jaar na deze ontmoeting zijn we in juni jl. Getrouwd. We zijn dolgelukkig samen ! Soms ga je eerst op je bek, maar je ware tegenkomen kan dus wel ! ) Laat je door je gevoel leiden. Mijn gevoel bij de eerste zei al: niet gaan, ik zegde af, maar liet me toch weer overhalen. Terwijl mijn huidige man heel rustig bleef en alles op mijn tempo liet gebeuren.
reactie: hoi, ik moet zeggen dat ik vrij wel ook positieve evaringen heb met chatcommunity's, profielensite's en msn en cker met afspreken... Je kan al heel veel problemen voorkomen om te webcammen met elkaar, iedereen heeft tegenwoordig wel een webcam zo niet dan heb je voor 20 a 25 euro wel een webcam bij een pc zaak of een mediamarkt
Maar iidd voorzichtigheid blijft geboden, maar als je btje ervaren bent met internet en zo, zie je vrij makkelijk welke profielen of mensen zich aan het faken zijn...
reactie: Via internet een leuke vrouw ontmoeten..........?? Ik heb haar via een datingsite ontmoet en we zijn daarna virtueel verder gegaan via het chatten. We weten nu al dat we voor elkaar de ware zijn en wij zijn vijftigers. Dus als het ons lukt om gelukkig te zijn moet het de jongeren zeker aanspreken en lukken. Wij chatten nog een paar weken verder en ergens in augustus is een ontmoeting gepland. Dus mensen uit Veenendaal e.o. Hou je deuren dicht en hoor je van de knal dan hoef je de brandweer niet te bellen.
reactie: Het is inderdaad waar dat er een hoop gekken "rond lopen" op het Internet. Enige nadeel is dat je ze niet meteen kunt zien en dat eventuele foto's fake kunnen zijn. Daar komt een webcam natuurlijk weer goed van pas! Maar ook in heb een leuke man leren kennen via een dating site en heb met hem gewoon thuis afgesproken. Je gaat op je gevoel af denk ik en als het goed voelt moet je het doen. Daarmee bedoel ik zeker niet dat je niet voorzichtig moet zijn absoluut niet!! Maar volg je gevoel en dan komt het meestal wel goed.
reactie: Hallo allemaal! Ik wil graag reageren op het artikel over die virtuele vriendschappen. Ik ben een man, maar ik vind dat mannen OOK gewaarschuwd moeten worden. Ik dacht een keer dat ik een heel leuk contact had gevonden. Maar opeens zag ik haar op de site met een echt hele andere foto, maar die herkende ik toch, en andere nickname. En het profiel, de basis ervan, was helemaal anders, maar iets van de favorieten herkende ik toch. Ik heb hier een heel naar gevoel aan over gehouden, en ik hoefde echt niks meer met haar te maken te hebben. Ik kan best begrijpen dat iemand een leuk contact zoekt. Maar als je veel energie in een vriendschap steekt, en dit gebeurt, voelde ik mij niet goed. Want het lijkt dat je chat-afspraken hebt, en je denkt iemand is er dan voor jou, maar verwacht er niet te veel van, als iemand laat merken dat je helemaal haar vriend bent. Want dat kan iemand zo tegen iedereen zeggen. En: ik ben toch iemand geweest, die het aan niemand doorvertelt, dus ik geef ook mijn echte nickname hier maar niet. Groetjes van nickname
reactie: Hoi, Ik heb mijn vriend via internet ontmoet. De eerste keer dat wij elkaar voor het eerst zagen was tijdens een chat meeting met meerdere chatters van de site. Wij kenden elkaar toen via de chat al zo'n 2 jaar. Helaas hadden wij niet de mogelijkheid om elkaar in 'het echt' te spreken. We hebben daarna besloten om met zn tweeen alsnog af te spreken. Na een aantal afspraakjes kwam ik tot de conclusie dat hij toch wel heel lief en leuk was. Nu bijna 3 jaar later zijn wij nog steeds heel gelukkig en wonen we inmiddels samen. Groetjes,
reactie: Hallo ik heb ook de ware gevonden via de chat , en oke er zitten heel veel gekken tussen . En ik was niet echt op zoek voor liefde maar aanspraak . En zoals het loop , loop het .Was liefde op het eerste gezicht en we zijn heel gelukkig had nooit verwacht dat het me zou overkomen , we krijgen over 7 weken een kindje .
reactie: heb mijn vriend leren kennen via een dating-site en zelfs alleen na het lezen van het profiel voelde het goed.... We woonden nogal veruit elkaar dus dat werd chatten. Dat hebben we 3 maanden volgehouden tot hij voor zijn vakantie graag langs wilde komen. Dat gebeurde en tot 4 uur de volgende ochtend zitten praten over van alles en nog wat. Na de vakantie direct weer bij mij langsgekomen en elk weekend toerde 1 van ons op en neer. Mijn jongste is 6 en zou gauw weer naar school; in het dorp waar ik woonde of toch dichterbij elkaar?
3 dagen voor aanvang van school, 1 september, verhuist en we zijn dolgelukkig. Volgend jaar juni gaan we trouwen en dat her kan weet ik nu wel zeker
reactie: JE WARE ONTMOETEN VIA INTERNET.........HET KAN !!!!! Ook ik heb mijn ware ontmoet via internet. Dus het kan zeer zeker, maar ik ben er mee eens dat voorzichtigheid geboden is. Er lopen (ook in de "echte" wereld trouwens) vele losers rond. Maar goed, mijn verhaal : ik ben de 40 gepasseerd, kinderen, gescheiden en niet ieder weekend meer in de kroeg te vinden, dus via het internet maar eens een stapje gezet. Na veel aandringen van zijn kant, gaan chatten met een heerlijke vent. Wij hebben elkaar ontmoet op een terras en vanaf de eerste oogopslag vlogen de vlinders heen en weer. We zijn echt super verliefd, hebben een heerlijke tijd nu samen en met de kinderen. Hebben het regelmatig over samenwonen en zelfs over trouwen. Dus het kan zeer zeker wel hoor, je ware ontmoeten via het internet. Wij zijn het levende bewijs ervan................ Liefs M
reactie: hi,
Mijn ervaringen: plenty, ook afgesproken, wat ik eruit geleerd heb, laat je niet leiden door geilheid, te veel alcohol of de grote zoektocht naar de ware... Als iemand 'normaal' overkomt is dat al heel wat, ga onder een schuilnaam evt. Op msn en vraag om foto's en als je afspreekt op een veilige plek. Ik heb onlangs na vele don'ts mijn DO ontmoet.. Duss het is nog mogelijk.. Greetz, roxanne
reactie: Hoi,
Ik heb mijn vriend ook via het internet leren kennen. Op het moment dat ik hem op het internet tegen kwam had ik nog
Een relatie met een jongen. Maar ik kreeg steeds meer interesse in deze jongen in mijn msn
Hij vroeg mij om af te spreken we kenden elkaar op dat moment al wel
Een half jaar ik ging er mee in ik wou wel met hem afspreken ik heb het
De eerste paar keren toch weer afgezegt omdat ik eerst totaal niet durfde want
Ik wist niet zo goed wat ik er van moest verwachten
Maar toen heb ik de stap genomen ben toch naar het afspraakje gegaan en hebben toen
Een onwijs leuke avond gehad en een vervolg afspraakje
En we zijn intussen nu al weer langer dan een jaar bij elkaar
Trouwens toen ik met deze jongen af ging spreken had ik de relatie met me ex al verbroken
Want ik kon mijn gevoelens voor die ander niet meer verbergen. Dus er zijn wel eerlijke mensen op het internet soms wel moeilijk te vinden maar
Ze zijn er wel ik heb mijn vriend er door gevonden. Groetjesss L
reactie: hoi
Ik heb me vriend ook toevallig ontmoet via de chat was der niet op uit ofzo maar het voelde goed heb eerst een half jaar contact gehouden via msn en toen was ik toch wel erg nieuwschierig hoe die in het echt was
Dus hebben we afgesproken en nu wonen we al weer 2.5 jaar samen
Je moet gewoon op je gevoel af gaan hoe die gene tegen je doet en niet aan dringt. En spreek af op een openbaren plek dan zijn der altijd andere bij
Groetjes s
GESPONSORDE LINKS