Als de baas een oogje op je heeft

Overdreven en ongewenste aandacht van een manspersoon op het werk is, om het zacht uit te drukken, een moeilijk onderwerp. Nog moeilijker is het om er in de praktijk mee om te gaan. Er zitten zoveel facetten aan deze situatie. Er komen persoonlijke gevoelens bij kijken, er zit een professionele kant aan en als je er eenmaal over begint, kan dat serieuze consequenties hebben.

Als de aandacht van de kant van een collega op gelijk, of lager, komt is het nog daaraan toe. Het geflirt van zijn kant behoort tot de gebruikelijke avances die een vrouw nu eenmaal ontvangt (en dat kan ook heel vleiend zijn), maar moeilijker wordt het als de avances 'van hogerop' komen. Je kunt dan als vrouw in een kwetsbare situatie verzeild raken. Je vraagt je verschrikt af welke consequenties dit voor je werk zal hebben. Zal iemand je ooit geloven als je het vertelt? Misschien zullen ze je ervan beschuldigen dat je het er zelf op aangestuurd hebt.... Het zijn allemaal vragen die je in deze benarde situatie door je hoofd spoken.

Wat te doen? Een moeilijke en delicate vraag. Allereerst is het belangrijk om te begrijpen of er echt sprake is van 'sexual harassment', om de Engelse term maar eens te gebruiken. Maakt hij je de gebruikelijke complimenten die iedere man wel eens aan een mooie vrouw maakt of gaat dit verder? Flirt hij slechts oppervlakkig met je of heb je het idee dat hij echt bedoelingen heeft? En voel je je erdoor in je werk belemmerd? In verlegenheid gebracht? Ga serieus bij jezelf te rade hoe ernstig (of niet-ernstig) de situatie is.

Wees niet bang om er met anderen over te praten, maar kies daarvoor wel de juiste personen uit, bij voorkeur mensen die niets met je werkplek te maken hebben. Zij kunnen je helpen om de situatie nader te analyseren.

Het probleem is vaak dat de kwestie voor meerdere uitleg vastbaar is. Zoals een bos bloemen na een 'overwinning' op het werk, of een uitnodiging om samen een drankje te drinken om de agenda voor de komende week rustig door te spreken, of misschien een omarming tijdens het uitwisselen van gelukwensen op het kantoor... De ambiguïteit van de situatie maakt het niet alleen moeilijk om te begrijpen wat er nu echt gaande is, maar ook om te begrijpen hoe je hierop moet reageren.

Het kan een idee zijn om er eens met betrouwbaarste collega's op het werk over te praten. Misschien heeft een dergelijke situatie in het verleden zich al eerder voorgedaan, of misschien gedraagt hij zich ook met je collega's op dezelfde manier.

Als hij blijft volharden in zijn complimenten en je serieus avances maakt, dan is het advies van sommige experts om aantekeningen van elke discutabele gedraging en het tijdstip daarvan te noteren. Dit met het oog op een eventuele meer formele actie die je zult kunnen ondernemen als de situatie niet verbetert.

Soms kan het ook helpen om je baas er direct en open over aan te spreken. Een paar - we geven het toe: onaangename - minuten kunnen de zaak soms voorgoed oplossen. Maar het zal geen gemakkelijk gesprek worden. Durf je het aan, bereid je dan goed voor en leg hem dan duidelijk en beslist uit dat hij je met zijn complimenten in verlegenheid brengt.

Maar wees erop bedacht dat een dergelijk gesprek ook averechts kan werken en dat de situatie erdoor kan verslechteren. Zorg ervoor dat je voor dat geval al de volgende stappen in je hoofd hebt (en met andere mensen hebt doorgesproken).

Het is duidelijk: je bevindt je in een mijnenveld en elke stap die je neemt, kan een explosieve reactie tot gevolg hebben. Het is dan ook niet gemakkelijk om een algemeen advies voor dit soort situaties te formuleren.

Daarom laten we ook dit keer het woord aan jullie. Wat vinden jullie ervan? Hebben jullie zoiets wel eens meegemaakt? Hoe hebben jullie het probleem opgelost. Stuur ons je reactie, maar zorg er wel voor dat je niet al te diep op de details ingaat. Het gaat ons meer om algemene adviezen en tips. De meest interessante reacties zullen we hieronder - natuurlijk weer geheel anoniem - publiceren. Mail ons je reactie via het venster hieronder.

Reacties van Trendystylers
Hai Bij mij op het werk merk ik dat mijn baas zwaar hard met mij flirt. Maar ik vind het wel leuk. Omdat ik die aantrekkingskracht bij hem heb. Ik moet er eigenlijk wel om lachen maar ik weet zeker als wij alleen op kantoor zouden zitten dat het verkeerd zou gaan. Hij maakt complimenten over mijn werk, terwijl mijn collega's zeggen; hoe dan? Hij maakt nooit complimenten.. Maar goed.. En nu?? Meisje.
Ik heb helaas het probleem niet goed opgelost. Ik ben door onzekerheid en behoefte aan bevestiging op de avances ingegaan, waardoor schuldgevoelens, schaamte en angst de gevolgen waren. Verwarrende emoties aangezien de verliefdheid niet wederzijds was en mij werd verzocht mijn mond te houden om zo geen geliefden pijn te doen. Door op te groeien bij een narcistische ouder ben ik er nu achter dat ik een negatief zelfbeeld heb en daardoor mijn eigen grenzen niet altijd aangeef en ik vooral mijzelf de schuld heb gegeven van de situatie waar ik in beland ben. De liefde van mijn leven heeft mij niet kunnen vergeven dat ik de situatie alleen probeerde te verwerken en ben ik daardoor kwijtgeraakt, nadat hij er achter was gekomen en 5 maanden knokken. Nu kan ik dit allemaal helder vertellen, door de vele professionele gesprekken die ik gevoerd heb.
Mijn advies; inderdaad bij verwarring praat met iemand met ervaring; een psycholoog, een vertrouwenspersoon. Ik heb gemerkt dat vrienden wel adviezen geven en steun kunnen bieden, maar het moeilijk vinden om de oplossing aan te dragen hoe hier mee om te gaan, zeker als je al in een relatie zit.
Dat de baas geen gezichtsverlies lijdt, lijkt mij ook het belangrijkste. Mijn baas vroeg mij mee uit, maar ik weigerde toen. Toch bleef hij hoop houden en daardoor stelde ik mij zakelijk op. Dit beviel hem niet en hij vroeg recht op de man af of er iets was. Ik zei eerlijk dat ik er niet van gediend was dat hij mij mee had uitgevraagd. Vervolgens gebeurde er iets wat ik niet had verwacht: hij ontkende het hele voorval, hij verklaarde mij voor gek en beledigde mij persoonlijk. Nu maakt hij telkens kleinerende opmerkingen, luistert niet naar mijn advies, laat mij rotklusjes doen, ik mag geen vrij nemen en hij praat niet met mij als we alleen op kantoor zijn. Kinderachtig? Ja! Maar ik ga nu met buikpijn naar mijn werk. Ik heb nu juridisch advies ingewonnen om dit op te lossen en ben hard op zoek naar een nieuwe baan. Mijn tip: laat hem geen gezichtsverlies lijden en wees duidelijk dat je geen interesse hebt. Een leugentje om bestwil dat je een leuke man hebt leren ken!
nen is prima. Had ik dat maar gedaan....
Ik begrijp hoe lastig verliefd worden op je werkplek kan zijn.Ik heb ook dat probleem,ik ben namelijk verliefd op mijn bazin,heb in iedergeval hele warme gevoelens voor haar.Ik weet eigenlijk ook vrij zeker dat zij dat ook heeft voor mij,als we in elkaars omgeving zijn hebben we vaak contact en geeft ze lichaamsdelen signalen af die duidelijk flirtgedrag zijn.Maar hoe ga je daar nu mee om.Hoe vertel je je bazin dat je verliefd bent op haarZelf is vrijgezel dat wel maar dan nog hoe doe je dat.Ik zou het haar willen vertellen maar wat zijn de gevolgen daarvan .Zijn mijn vermoedens juist dat zij ook echt flirt met mij en zou ze ook meer willen of kloppen vermoedens niet.Dat is erg lastig ik zou het graag zeker weten maar hoe kom ik daarachter?wie zet dan ook de eerste stap dat is ook lastig zowel voor haar als voor mij.Wat kan ik doen in deze situatie?
Ik zou zeggen, zet het uit je hoofd, want na die ene leuke avond en die leuke nacht, word je leven een hel op de zaak, of in ieder geval voor jezelf. Vol onzekerheden en je eigen domme fout onder ogen komen (dag in dag uit), ik zit zo'n beetje dagelijks met hem op kantoor (voor zaken) Wat de situatie niet bevordert ik ben nu druk opzoek naar een andere baan,.... en bij tekenen vergeet het maar...! Graag Hoe een leuk avontuurtje kan uitlopen tot een serieus probleem. Getrouwd, je leidinggevende (directeur) en heeft kids. En is het niet zo dat elke man in scheiding ligt als dat hun even beter uitkomt? :-) Precies Naiviteit op en top! Maar met grote gevolgen die ik zelf nu dagelijks onder ogen moet komen, je vast niet de enige bijzondere vrouw in hun leven.
Zelf heb ik dit ook meegemaakt. Eerst merkte ik de avances in mijn nieuwe baan van mijn baas niet, heel naief. Tot er opmerkingen kwamen en opeens zag ik het..Ik schaamde me dood en was echt bang dat ik niet meer goed bij mijn collegas zou liggen. Toen hij nog een stap verder ging en op een volle afdeling iets raars deed in een gesprek heb ik hem apart geroepen en gevraagd of ik hem even apart kon spreken. Dit hoorde ieder. Hij ging beetje stotteren en nerveus vragen waar ik hem wilde spreken. Ik voelde me (gelukkig) zelfverzekerd en heb hem duidelijk verteld dat ik hem helemaal niet prive of iets wilde zien of tegenkomen. Ik wilde niets. Waarom had hij dat gedrag naar mij toe??
Hij werd enorm rood en ging stotteren en hakkelen en erna was het gelukkig voorbij!! En ook lag ik gewoon goed in de groep en konden we erom lachen! Deze baas wäs geen dominant type want die trekt dit denk ik niet.
Dit is een lastig probleem omdat er een emotionele rode draad doorheen loopt. Ik ben zelf jaren verliefd op mijn ex-baas. Omdat de emoties te hoog werden heb ik besloten om te stoppen met werken. Met een smoesje natuurlijk. De echte reden kon niet geopenbaard worden omdat hij een gebonden man is. Hij weet wel wat de echte reden van mijn ontslag is. Hoe dan ook, we hadden geen van beide rust bij dit besluit. Tot op heden verziekt hij mijn carriere door geen of slechte referenties uit te delen aan andere werkgevers. Na hem kon ik nooit meer aan de slag in het vak waarvoor ik keihard heb gestudeerd. Uiteraard, de bekende machtmisbruik. Het lijkt alsof hij mij een eeuwig lesje wil leren... Ondanks alles, hoe dom dan ook blijf ik zielsveel naar hem velangen. Misschien omdat ik nergens zo een baan meer kan vinden of juist omdat hij zo machtig is, en alhoewel wij geen contact met elkaar meer hebben, mij toch indirect in zijn greep houd.
reactie: Mijn TIP: Ga er weg!!! Toevallig kreeg ik gisteren te horen dat ik niet meer MAG komen werken omdat HIJ er niet mee om kan gaan! Helaas zat ik in mijn laatste week van 2 maanden proeftijd. Mijn baas is vanaf dag 1 zwaar geosedeerd en kan het niet uitstaan dat het niet wederzijds is. Hij is rijk en heeft behoorlijk wat "status" en is waarschijnlijk niet gewend afgewezen te worden. Ik moet verdwijnen uit zijn leven maar hij heeft me gisteravond al weer 2x gebeld.Dit is misschien een extreem geval maar ik zit zonder baan!
reactie: Als dat zo is is je baas onprofessioneel bezig! Hij heeft die knop dan om te schakelen en er is verder geen enkel excuus voor te geven.
reactie: Wat we niet moeten vergeten, is dat ook een baas gevoelens heeft. Hij is geen robot. Je zult goed op je eigen gevoel moeten afgaan. Is het liefde? Is het lust? Reageert hij ook verlegen en bescheiden naar je toe in verhouding tot zijn andere collega's? Dan zou het toch echt kunnen zijn dat ie sterke gevoelens voor je koestert. Dit kan met iedereen gebeuren. Dus ook bij een baas. En tja, als hij een gezin heeft, zul je hem eerst moeten laten praten over zijn thuissituaties, alvorens je jezelf in het diepe gooit. Het is een kwestie van een afwachtende houding aannemen. Als je voor elkaar bent bestemd dan voel je dat wel. Al vanaf de eerste dag. Je herkent het en voelt dat door je hele lichaam. Zo van: 'Ja, dit is het'. Wat je ermee doet, is een tweede vraag. Als het een vriendelijke man is, zonder bijbedoelingen, dan zou ik hem als ieder ander mens behandelen. Niet gelijk oordelen, maar wel uitgaan van feiten en niet van suggesties. Zo kan je er iets van maken. En wordt het geen relatie, dan kan je er altijd een goede vriendschap of collegialiteit aan overhouden. Dat zal hij waarderen. Waardeert hij dit niet en is hij een egotripper dan zou ik stilletjesaan op zoek gaan naar een nieuwe baan. No hard feelings!
reactie: Nou ja de baas had inderdaad een oogje op me..... En een tijdje later ik ook op hem.... Helaas waren we (hoe cliché) allebei getrouwd.... Alleen ben ik sinds een half jaar (gelukkig) gescheiden en hij weer op zoek naar een nieuw minnaresje...... Want tja....toch een opgave he
Om elke ochtend naast zo'n vrouw wakker te moeten worden...... In totaal heeft onze verhouding 4½ jaar geduurd waarvan 1½ in het bedrijf
Waar hij technisch directeur was en ik zijn secretaresse. Zakelijk en privé kon hij zo goed van elkaar scheiden zodat niemand in het bedrijf
Ook maar het flauwste vermoeden heeft gehad..... Ik deed alles voor hem, tot aan bedrijfsspionage toe..... Heb zielsveel van hem gehouden... Hij waarschijnlijk niet van mij, anders had hij na al die jaren echt wel voor me gekozen; het was gewoon en de geit en de kool.... Tot de bekende druppel de emmer deed overlopen en ik besefte dat ik niet gelukkig zou worden als eeuwig minnaresje..... Toen hij een nieuw
Bedrijf ging opzetten en me daar een baan aanbood die ik gewoon niet KON weigeren wist ik dat het zijn bedoeling was me op die manier weer
Aan zich te binden.... Pure emotionele chantage dus waar ik niet op in ben gegaan. Ik weet dat ik nooit meer een baan zal krijgen met
Zulke goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden..... Maar ik ben blij dat ik het geweigerd heb. Ik zal nooit meer van hem afhankelijk
Zijn. Heb per slot van rekening ook nog zoiets als trots........
reactie: Ik heb het onlangs nog meegemaakt met de interim-baas. De uitnodiging om een vergadering samen voor te bespreken bij een dinertje, vond ik een beetje vreemd. Het is totaal niet gebruikelijk in ons bedrijf en eigenlijk leende het onderwerp zich er ook niet voor. Deze uitnodiging kwam redelijk snel nadat de baas vernomen had dat ik single ben. Hij, braaf getrouwd en kinderen, was daardoor misschien getriggerd. Ik merk wel vaker dat (gebonden) mannen vrijgezelle vrouwen als loslopend wild zien. Alsof we elke mogelijkheid aangrijpen om een affaire te beginnen. Ik heb de situatie inderdaad met iemand van buiten de organisatie besproken en toen besloten om te antwoorden dat ik helaas geen tijd had, omdat ik met mijn nieuwe vriend had afgesproken. Beetje een leugentje om bestwil, maar daarna hoefde het diner plotseling ook niet meer op een andere datum door te gaan, vond de baas. Dit kán dus een effectieve methode zijn. Het belangrijkste is denk ik altijd dat de baas geen gezichtsverlies lijdt. Als je door subtiele hints kunt laten doorschemeren dat hij geen verwachtingen hoeft te koesteren, heeft dat wat mij betreft altijd de voorkeur. Als je hem dan toch aan moet spreken, omdat alle hints niet aankomen, probeer dan zo luchtig mogelijk te doen of het inderdaad op jezelf te betrekken door te zeggen dat je er verlegen van wordt en je er onprettig bij voelt. Zo kun je ook ná dat gesprek nog samen door één deur en dat is wel de bedoeling natuurlijk! Vooral met het oog op je eigen gemoedsrust en carrière.
GESPONSORDE LINKS