Heb jij ooit van sexsomnia gehoord? Hoe slaapseks je leven kan beïnvloeden

Relatie
Ooit van slaapseks gehoord?

Pas las ik een artikel over ‘sexsomnia’ (slaapseks), een slaapaandoening waar ik het bestaan niet van kende en wat behoorlijk taboe blijkt te zijn. En omdat taboes er zijn om doorbroken te worden, vertellen we je graag wat meer over dit verschijnsel.

Er is sprake van slaapseks als iemand in zijn slaap seksuele handelingen verricht. Vergelijk het met slaapwandelen. Mensen die aan slaapseks lijden zijn zich, net zoals slaapwandelaars, niet bewust van wat ze doen en eenmaal wakker kunnen ze zich vaak niet meer herinneren wat er gebeurd is.

Slaapseks kan zich op verschillende manieren manifesteren. Het kan zich beperken tot seksueel gekreun en gehijg, maar het kan ook voorkomen dat personen die eraan lijden zich masturberen of seks hebben met andere personen (meestal de partner waarmee ze het bed delen). Opvallend is dat mannen en vrouwen zich verschillend gedragen. Mannen die aan slaapseks lijden, betrekken daar vaker hun partner bij terwijl vrouwen vaker masturberen. Slaapseks heeft niets met erotische dromen te maken en het is opvallend dat de seksuele gedragingen tijdens slaapseks vaak anders zijn dan die in het dagelijks leven. Niet altijd is de partner er even blij mee.

Er is nog maar weinig over slaapseks bekend, alleen al omdat lang niet alle gevallen bekend zijn bij artsen en onderzoekers. Dit komt doordat de personen die ermee te maken krijgen er vaak niet graag over praten en natuurlijk ook omdat niet iedereen die ermee te maken krijgt dat ook daadwerkelijk weet. Vooral bij singles kan het nog wel eens verborgen blijven. Verder ervaart niet iedereen het als een probleem en ook deze gevallen blijven aan het zicht van hulpverleners en onderzoekers onttrokken.

Overigens lijkt slaapseks vaker bij mannen dan bij vrouwen voor te komen. Vaak ook schijnen diegenen die aan slaapseks lijden ook andere slaapstoornissen te hebben. Als oorzaken wordt er gedacht aan een samenstel van factoren zoals jeugdtrauma’s, andere psychologische stoornissen (depressie, obsessief gedrag) en ook stress, slaapgebrek, alcoholmisbruik, drugs en medicijnen.

Slaapseks kan op verschillende vlakken ernstige gevolgen hebben: lichamelijk, juridisch, psychologisch, relationeel en seksueel. Lichamelijk omdat de persoon die er aan lijdt zich kan bezeren. Het kan ook voorkomen dat de persoon in zijn staat van niet-bewustzijn lichamelijk letsel toebrengt aan anderen in het huis. Op dat punt kan het een juridische kwestie worden. Het is daarom heel belangrijk om criteria te formuleren die het onderscheid maken tussen echte slaapseks en mensen die doen alsof (want die schijnen er helaas ook te zijn). Ook kan slaapseks psychologische en relationele consequenties hebben. Slaapseks gaat vaak gepaard met schaamte en schuldgevoelens en soms zelfs met depressie. De partners van deze personen vinden het bovendien meestal beangstigend en storend. Verder gaat slaapseks vaak gepaard met een minder bevredigend seksleven in het dagelijks leven.

Er is geen speciale behandeling voor slaapseks. Gewoonlijk past men de behandeling voor andere slaapstoornissen toe: zorgen voor een beter slaapmilieu, omgaan met stress, psychotherapie en eventueel medicijnen. En verder is er aandacht voor de relatie met de partner. Ook voor singles is er een dergelijke opvang omdat slaapseks een probleem kan zijn bij het aangaan van een nieuwe relatie.

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man 2022. De nieuwste mannenmode trends 2022 op ADVERSUS. KLIK HIER!

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten. Druk op CRTL en D op je toetsenbord. We hopen je snel weer terug te zien! :-)

 
MEER OP TRENDYSTYLE