Fotomodel of mannequin?

Fotomodel of mannequin? Poseren voor de camera of heupwiegen over de catwalk? Zijn alle fotomodellen mannequins en zijn alle mannequins fotomodellen? Een intelligente (en interessante) vraag die een lezeres die ervan droomt om mannequin te worden ons stelde. Dit artikel mag niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Trendystyle worden gebruikt.

Fotomodellen en mannequins in het verleden

Toen ik zelf als model werkte (en dat is jaren geleden), werd er een strikt onderscheid gemaakt tussen fotomodellen en mannequins. Ik herinner me nog dat er in Milaan zelfs een apart bureau voor mannequins was (het modellenbureau 'Lanzotti & Cleveland' dat was opgericht door de bekende mannequin Pat Cleveland). Fotomodel en mannequin waren twee vakken, twee carrières apart. Je kon beide tegelijk doen maar niet iedereen was daar geschikt voor.

Het fotomodel moest vooral fotogeniek zijn (logisch) en zich op haar gemak voor de camera voelen. Aan de mannequin werden strengere vereisten voor wat betreft de lichaamsmaten gesteld. Ze moest slank en vooral heel lang zijn. Ze moest goed kunnen lopen en zich gracieus bewegen. En flair hebben. Dit gold vooral voor het tijdperk toen de mannequins nog tussen het publiek doorliepen. De fotomodellen showden tijdens castings hun book (portofolio), aan de mannequins werd tijdens castings vooral gevraagd om een creatie uit de collectie te passen en om het even te showen.

De fotomodellen en mannequins van nu

Inmiddels is het verschil tussen fotomodellen en mannequins vervaagd. Je kiest er niet meer voor om mannequin te worden. De modellen die je nu op de catwalk ziet, zijn dezelfde modellen die je in de tijdschriften tegenkomt. Het zijn de modellen van de reclamecampagnes en de billboards.

Hoe meer een meisje als fotomodel naam maakt, hoe groter de kans dat je haar op de catwalk zult terugzien (tenzij ze superberoemd is, want dan showt ze óf helemaal niet óf exclusief voor een bepaald modehuis en voor een heel hoog budget :-). Je moet dus al als fotomodel gewerkt hebben voordat je een voet op de internationale catwalks mag zetten. Zo is het tenminste in 90% van de gevallen, vertelt een insider die als booker van de meest bekende modellen werkt mij. Tijdens castings voor de shows worden de modellen dus steeds meer op hun book beoordeeld. Hoe meer ze voor grote namen (Vogue, beroemde fotografen, beroemde modehuizen) gewerkt hebben, hoe gemakkelijker het zal zijn om geboekt te worden voor een show.

Waarom? Waarschijnlijk omdat de modeontwerpers hun collectie graag met bekende gezichten uit de modewereld associëren. Ze willen dat de modellen op hun catwalk door het publiek herkend worden. En dan hebben we het niet over het grote publiek dat overigens geen toegang tot de internationale shows heeft, maar over de modewereld waarin vooral de modejournalisten een belangrijke rol spelen. Een show met twintig bekende gezichten maakt veel meer indruk dan een show met één topmodel en negentien beginnende modellen.

Lengte niet meer zo belangrijk

Dit is ook de reden waarom de lengte voor mannequins niet zo heel belangrijk meer is. Dat zie je vooral aan het einde van de show als alle modellen tegelijk de catwalk opkomen om de show af te sluiten. Vroeger waren de meisjes allemaal ongeveer even lang, nu variëren de lengtes onderling soms wel 10 centimeter. Als je een schitterend book hebt, kan het je lukken om de show voor - laten we zeggen - Dolce & Gabbana te lopen, ook al ben je maar 1.74m lang bent. Het book is je tegenwoordig je binnenkomer, als model én als mannequin. Wie ervan droomt om mannequin te worden, ontkomt er niet aan en zal als fotomodel moeten beginnen. Daarnaast kun je natuurlijk als beginnend model ook kleinere shows lopen.

De internationale catwalks vormen de poort naar nog meer opdrachten
Je zou je afvragen wat nu belangrijker is - het fotowerk of shows lopen - en het antwoord is: allebei. De catwalk is een perfecte etalage voor een fotomodel. Een ideale manier om zichzelf bij het modepubliek te promoten. Veel modellen worden voor campagnes bevestigd omdat ze gespot zijn in de show van belangrijke designers als Dior of Prada. Sommige meisjes lopen exclusief voor één enkel modehuis en worden daardoor nog gewilder. Show lopen is dus een belangrijk onderdeel van het modellenwerk op topniveau. Het is de poort naar nog meer publicaties in de tijdschriften en naar internationale reclamecampagnes. Vooral opdrachten voor reclamecampagnes gaan gepaard met grote budgetten.

De vergoedingen voor mannequins lopen uiteen van 500 tot 100.000 euro

Hiermee komen we gelijk op een andere vraag die ons vaak gesteld wordt: hoeveel krijgt een model voor een modeshow betaald? We hebben het hier steeds over de grote internationale modeshows. De vergoeding kan van 500 euro tot 100.000 euro lopen. In werkelijkheid ligt de vergoeding meestal in de range van 500 euro tot 20.000 euro. Maar het verhaal gaat dat tijdens de laatste modeweek in Milaan een model 100.000 euro voor één enkele show heeft gekregen. Ze staat aan de top, vindt het niet meer belangrijk om te showen en om haar toch daartoe over te halen, zou een designer 100.000 euro hebben neergeteld. En dat in crisistijd waarin ook de budgetten voor de modellen onder druk staan...

Charlotte Mesman

GESPONSORDE LINKS