Modetrend: Mannen in rok of mantelpak
Gepubliceerd op 20 januari 2010

De modeontwerpers blijven proberen om de man aan de rok (of beter: in de rok) te krijgen. Maar of het gaat lukken? Op de catwalks voor herfst/winter 2010-2011 zagen we korte, knielange en lange plooienrokken voor hem. We geven de stoere, korte rokken (bij de jongeren) van Frankie Morello een kans. In de mantelpakken met plooienrok waarin Vivienne Westwood 'haar' mannen ziet, hebben wij een harder hoofd.

Man in rok bij Frankie Morello
Man in rok bij Giuliano Fujiwara
Foto's van links naar rechts: modeshow Frankie Morello herfst/winter 2010-2011, modeshow Giuliano Fujiwara herfst/winter 2010-2011

Man in rok. Modeontwerpers maar ook grote winkelketens als H&M introduceren de rok voor hem. Het is niet de eerste keer dat de modewereld de man in rok wil zien. Vele merken en grote modehuizen het al geprobeerd maar tot nu toe hebben wij nog geen man in rok gezien. Niet op straat maar zelfs niet bij de modeshows waar het publiek - en zeker het mannelijke deel bij de presentatie van de herencollecties - toch altijd erg vooruitstrevend is.

Of het dit seizoen gaat lukken om hem ertoe te bewegen zijn broek in te wisselen voor een rok, is voor ons nog een grote vraag.

Toch zijn sommige voorstellen op de catwalks zo gek nog niet. De afgelopen week showden de Italiaanse ontwerpers hun collecties voor winter 2010-2011 en de korte rokjes die we op de catwalk van Frankie Morello zagen was eigenlijk best heel stoer. Dat komt vooral omdat ze over strakke (versleten) grijszwarte spijkerbroeken werden geshowd. De show was verder opgetuigd met kettingen en leer. De uitstraling was die van een rebelse street gang die van voetbal houdt.

De 'mantelpakjes' met plooienrok tot op de knie in paars of grote tartanruiten die we bij Vivienne Westwood zagen, zijn ongetwijfeld minder draagbaar (ook al passen ze wel in het straatje van de provocerende Britse ontwerpster). De blazers hebben een mannelijke snit maar de rokken - van voren recht en van achteren geplooid - zijn gewoon een beetje té. De lange plooienrokken bij Giuliano Fujiwara hadden wel iets mannelijks, niet in het minst vanwege de kleur (zwart) en de combinatie met zwart leer en grote sneakers.

Man in rok bij Vivienne Westwood
Man in rok bij Vivienne Westwood
Man in mantelpak bij Vivienne Westwood herfst/winter 2010-2011

Voor de mannen die zich niet geheel aan de rok dragen, maar het wel aandurven om zich met 'meer volume tussen de benen' te vertonen, is er altijd nog de broek met verlaagd kruis (zozeer dat het bijna een harembroek wordt). En verder zagen we in verschillende collecties - Vivienne Westwood, Gazzarrini, Frankie Morello - panelen die aan de broek of het jasje bevestigd waren en wel iets van een rokje weg hadden.

Een ander kledingstuk dat aan de damesgarderobe ontleend lijkt te zijn, zijn de lange truien voor hem. Zo lang dat je ze, als ze deel hadden uitgemaakt van een damescollectie, als 'jurk' zou bestempelen.

Man in rok, mantelpakje, harembroek of lange trui (lees: jurk). We zagen ze op de catwalk, maar zijn benieuwd wat we ervan op straat gaan terugzien.

GESPONSORDE LINKS