5 Do's & 5 don'ts voor zonnige lentedagen

Het is heerlijk om na een lange, donkere winter de zon weer te begroeten. Het liefst zou je direct alles uitgooien en je helemaal overgeven aan de warme zonnestralen. Dat verklaart ook waarom het, als het zonnetje even schijnt, in Nederland wemelt van de korte broeken en hemden. Begrijpelijk, maar niet altijd even stijlvol. Vandaar dit stijlgids voor de eerste zonnige dagen.

5 DON'TS

Niet té zomers

Ook al schijnt de zon volop, toch is het in het voorjaar in de schaduw vaak nog frisjes. Ga voor zomerse materialen - katoen, linnen - en lichte kleuren, maar kleed je vooral niet te bloot. Het staat echt armoedig als je te koud (of te schaars) bent gekleed.

Geen blote tenen als...

...als je voeten en nagels (nog) niet perfect in orde zijn. Als de lucht nog frisjes is, kun je bovendien beter voor dichte (maar zomerse) schoenen kiezen (sneakers, lichtgekleurde schoenen met een gesloten ronde neus, zomerlaarzen, ballerina's). Blauwe tenen van de kou zijn zò lelijk!

Oppassen met 'total white'

Total white mag en kan tegenwoordig het hele jaar door, maar in de lente is het toch altijd even extra oppassen want juist dan kan deze look vaak snel té zomers overkomen. Ga je voor total white verzeker je er dan van dat je de juiste materialen te pakken hebt. Niet te zomers dus. Wit leer, witte denim en witte wol zijn bijvoorbeeld prima, maar hul je niet van top tot teen in witte dunne katoenen dingetjes.

Verbrand niet!

Natuurlijk wil je de zon in! Genieten van het licht en de warmte. En vooral ook een gezond kleurtje opdoen. Maar kijk uit. Voor je het weet, ben je verbrand. En een rode en geïrriteerde huid flatteert niemand. Om het nog maar niet te hebben over de schade die zon aan de huid kan aanrichten. Houd daarom ook in het voorjaar de antizonnebrandcrème altijd bij de hand en stel je huid nooit zonder bescherming aan de zon bloot!

Géén zwarte nylonkousen

Combineer je nieuwe zomerjurkje niet met zwarte of donkere nylonkousen. Dat is zo passé. Ga liever voor een wat langere rok en blote benen. Kuitlange rokken zijn weer in de mode. Ze zijn vooral in het overgangsseizoen reuze handig om je geen kousen hoeft te dragen maar tegelijkertijd ook niet teveel huid laat zien. Een ander alternatief zijn wollen maillots in lichte kleuren.

5 DO'S

Blote benen

Eén van de eerste lichaamsdelen die je in het voorjaar (met goed fatsoen) kunt ontbloten (je begreep het al), zijn je benen. Dit is dé periode voor de sexy combinatie van blote benen plus (over knee!) laarzen.

Laag over laag

Dit is ook het moment voor sexy zomertopjes, bloesjes en kleine vestjes. Draag ze laag over laag zodat je zowel op de schaduw als op de zon gekleed bent, en je ook 's avonds als je na je werk nog een terrasje pikt, er niet met zwaar kippenvel bij zit. Speel met verschillende lengtes en volumes. Zo stylish!

Steek jezelf in de nieuwste lentekleuren

Ga voor lila, voor bleekroze. Of waag je aan het citroengeel of lime. Sorbetkleurtjes zijn weer helemaal in en staan zonnig en trendy. Ze accentueren het amberkleurige voorjaarstintje dat je tijdens het weekend hebt opgedaan. Ben je een behoudend typetje, begin dan met een geel bloesje of shirtje dat je met een rok of broek in een naturel tint combineert. 'Fanatieke' fashionista's durven een knalgeel jurkje vast al wel aan!

Trek al je nieuwe accessoires uit de kast

Het fijne van accessoires is dat je er gelijk mee voor de dag kunt komen. Tassen, zonnebrillen, ceintuurs, bijous. Laat ze niet in de kast liggen maar draag ze meteen. Ze maken van iedere outfit direct iets bijzonders en je ziet er onmiddellijk up-to-date mee uit.

Something old, something new

De meeste stijliconen hebben één ding gemeen: nonchalance. Ze zien er niet uit alsof ze zich net helemaal in het nieuw gestoken hebben. De truc van een stijlvol uiterlijk is juist dat het eruit alsof je een perfecte combinatie bijna 'per ongeluk' bij elkaar hebt gehaald. Wacht daarom niet tot de eerste mooie dag met het dragen van je nieuwe zomerkleren, maar combineer ze alvast met dingen die je al hebt zodat het er allemaal net weer anders maar toch nonchalant uitziet. Tip: maak eens een paar uurtjes voor jezelf vrij, neem een grote spiegel en probeer alle mogelijke combinaties met wat je nog van vorig jaar zomer hebt hangen en met wat je nieuw hebt gekocht.

GESPONSORDE LINKS