Dit is dé zonnebril voor jouw vorm gezicht!

Een trendy zonnebril kan je look maken... of breken. Zonnebrillen mogen dan een belangrijke functie hebben (je ogen en de tere huid in de oogzone beschermen), ze geven je ook een bepaalde uitstraling. Dat geldt zeker voor de modellen die deze zomer in de mode zijn. Ze zijn supermodieus en er is een overvloed aan keuze, niet in alleen in kleur maar vooral juist qua vorm. Zet het juiste model op je neus en je bent in één keer bijzonder, opvallend, trendy, excentriek of sexy. Filmsterren en celebrities zullen een accessoire als een zonnebril dan ook altijd met uiterst veel zorg - en met de kundigheid van hun kledingadviseurs - uitkiezen.

Maar hoe vind jij de zonnebril die bij jou past? Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Don't try too hard!

Volg niet zomaar blindelings de trends. Een model kan supertrendy zijn, maar je niet goed staan. Of een té modieuze boodschap afgeven, waardoor het lijkt alsof je er koste wat het kost cool voor de dag wilt komen (en daarmee bereik je het tegengestelde effect). De zonnebril die je kiest, moet niet alleen bij je uiterlijk maar ook bij je persoonlijkheid passen. Wees je bewust van de boodschap die je met een bepaald model zonnebril afgeeft.

Een basisregel

Eigenlijk heb je nooit genoeg zonnebrillen. Voor elke mood een bril! Jammer genoeg is dat niet mogelijk. Als basisregel kun je daarom het beste aanhouden: een kwalitatief goed en meer klassiek model voor elke dag en een 'funky' zonnebril (mag goedkoop zijn! Volgend jaar koop je weer een ander) voor 'coole' momenten en een funny mood. Een voorbeeld van een stijlvolle klassieker waar je altijd goed mee zit, is de aviator-bril die zich met iedere outfit - casual of formeel - laat combineren.

Ons advies om de juiste zonnebril te vinden, is: passen, passen en nog eens passen...

Eigenlijk zou je wanden vol brillen moeten doorpassen om de voor jou perfecte zonnebril te vinden. Als je het goede montuur te pakken hebt, zie en voel je het meteen. Helaas zijn we meestal beperkt in de keuze (en in de tijd). We moeten dus doelbewust zoeken naar de juiste bril. De volgende regels kunnen je daarbij helpen:

a. Let op de vorm van je gezicht. Een algemene leidraad is: kies een bril met lijnen die tegenovergesteld zijn aan de lijnen van jouw gezicht. Dus: heb je een rond gezicht, kies dan een 'hoekig' montuur, heb je een hoekig gezicht, kies dan een ronder montuur.

Maar er zijn meer gedetailleerde regels. Kenners verdelen de gezichtsvormen over het algemeen in zeven categorieën en adviseren op basis daarvan het ideale montuur:
(1) ovaal: ofwel de perfecte gezichtsvorm met hoge jukbeenderen en een smal toelopende kin, dat ongeveer elk model kan hebben
(2) hoekig en vierkant: voorhoofd en kaaklijn zijn ongeveer even wijd. De ideale brilvorm: ronde lijnen en monturen die je gezicht eerder lang dan breed maken (geen te brede monturen dus)
(3) hoekig en lang: het gezicht is langer dan het breed is. Ga voor een groot montuur dat het centrale deel van je gezicht bedekt. Grote, ronde glazen bijvoorbeeld maken je gezicht optisch gezien minder lang.
(4) rond: het gezicht is ongeveer even lang als breed en vertoont geen 'hoeken'. Het ideale montuur is recht of hoekig en donker van kleur, zodat het gezicht smaller en langer lijkt.
(5) diamantvormig: een smal voorhoofd, brede(re) jukbeenderen en een smalle kin. De ideale brilvorm maakt het voorhoofd optisch gezien wijder. Ga dus voor een bril die van boven recht is en glazen met van onderen een ronde vorm heeft (veel aviator-brillen beantwoorden aan deze criteria)
(6) hartvormig: de jukbeenderen en het voorhoofd zijn breed, de kin en mond zijn smal. Hier is het zaak om de jukbeenderen en het voorhoofd minder breed te laten lijken. Kies daarom voor niet al te brede of grote modellen. Een montuurloos of lichtgekleurd model, of een montuur dat van onderen breder is dan van boven kan goed werken.
(7) de omgekeerde hartvorm: de kaaklijn is breder dan jukbeenderen en voorhoofd. Ga voor een 'breed' montuur dat je jukbeenderen meer 'gewicht' geeft.

b. Let op de kleuren
Gewoonlijk maakt men onderscheid tussen 'warme' en 'koude' types (heeft niets met je persoonlijkheid te maken!). Of je een 'warm' of 'koud' type bent, wordt bepaald door je huidskleur, je kleur ogen (hoewel in mindere mate) en je haarkleur. Warme types hebben meestal een gelige of perzikachtige huidskleur, koude types hebben een huidskleur met een blauwige, roze of roodachtige ondertoon. Warme haartinten zijn goudblond, goudbruin, kastanje of bruinzwart; koude haartinten zijn asblond, zilvergrijs, blauwzwart. In het algemeen geldt dat je het beste een montuur kunt kiezen dat aansluit bij je 'kleurtype'. Dus warme types kunnen goed 'warm' gekleurde monturen als goud, koper en goudbruin hebben, koude types staan koele kleuren als zwart, zilvergrijs, blauwgrijs, blauw en roze beter.

C. Let ook op de afmetingen van je neus
Een grote neus vraagt om een grote zonnebril, een kleine neus vraagt om een bril die je wat hoger op je neusbrug draagt en bij voorkeur in een lichte kleur waardoor de neus langer lijkt.

D. Let op de grootte van je gezicht (ook in verhouding met je lichaam)
Heb je een relatief groot gezicht, dan kun je heel goed een supersize bril hebben (het maakt je gezicht kleiner), heb je een klein gezichtje pas dan op voor te grote brillen (alhoewel... We zien tegenwoordig heel wat 'kleine' meisjes met supersize brillen: denk aan Victoria Beckham die zich maar al te graag achter een supersize bril verschuilt, denk ook aan Nicole Ritchie, en aan de zusjes Olson - Mary-Kate en Ashley - met hun opvallende 'soopadoopa'-brillen)

Neem een vriend(in) mee

Nog een laatste tip: neem een vriend of vriendin, misschien wel je zus of broer, mee om je te adviseren. Het is het heel moeilijk om zelf te beoordelen of een zonnebril je goed staat, juist omdat je erdoorheen kijkt. Een welgemeend advies van iemand die jou goed kent, zal je voor miskopen behoeden.

GESPONSORDE LINKS