Say cheese! De mooiste vakantiefoto's van jezelf

De zomer is waarschijnlijk het seizoen waarin we het meest worden gefotografeerd. Tijdens de vakantie, tijdens een middagje aan zee, een uitstapje, een wandeling over de boulevard, een tuinfeest, een barbecue, een picknick. Gelegenheden die allemaal moeten worden vereeuwigd.

Natuurlijk wil je er op de foto op je voordeligst uitzien (en dan hebben we het vandaag even niet over selfies maar over die klassieke momenten waarop iemand anders je fotografeert - ja, dat bestaat ook nog!). We verzamelden een aantal nuttige tips om ervoor te zorgen dat je straks met plezier en trots naar je eigen foto's kijkt.

Oefening baart kunst

Er zijn mensen die enorm fotogeniek zijn. Ze hoeven er niets voor te doen om mooi op de foto te staan. Maar helaas geldt dat niet voor iedereen. Maar wie niet fotogeniek is, moet slim zijn. Met een beetje oefenen kom je heel ver.

Oefen gezichtsuitdrukkingen en posities voor de spiegel zodat je zelf goed weet wat 'mooi staat' en wat niet. Of beter nog, oefen voor de camera of een mobieltje met een zelfontspanner (selfies maken is net weer even iets anders). Fotografeer jezelf en bekijk het resultaat dan kritisch. Of vraag een vriendin of ze zin heeft om een middagje foto's van je te maken.

Het zijn uiterst handige 'lessen' die je deze zomer goed van pas kunnen komen. Tijdens het poseren kan het helpen om spiegels zo te plaatsen, dat je jezelf erin kunt zien. Je ziet dan meteen of de posities en uitdrukking die je aanneemt, mooi zijn of niet. Prent ze goed in je geheugen, zodat je ze herinnert als het moment dat je op het strand gefotografeerd wordt daar is.

Flatterende posities

Houd je hoofd lichtjes omhoog
Komt het licht van boven (zonlicht bijvoorbeeld), houd je hoofd dan lichtjes omhoog (niet teveel anders kijk je in de neusgaten). Je nek lijkt hierdoor langer, onderkinnen verdwijnen als sneeuw voor de zon, en kringen en wallen zie je minder omdat het licht erop valt.

Red carpet trucjes
Voor celebs zijn goede foto's van 'levensbelang'. Geen celeb wil een lelijke foto van zichzelf in de glossy's zien staan. Logisch dat ze de trucjes van het poseren kennen. Een bekend trucje om dunner te lijken, is het volgende: draai voor driekwart met je lichaam naar de camera, een schouder wijst iets meer naar de fotograaf dan de ander, zet een voet voor de ander en plaats je gewicht op je achterste been (omdat je voorste been zich niet aanspant, lijkt het dunner).

Te ingewikkeld om deze pose snel aan te nemen? Onthoud dan deze truc: draai je benen 45 graden naar de camera en draai je heupen recht (en nu maar goed oefenen!).

Say cheese! Smile :-)

Lachende foto's spreken nog altijd het meeste aan (zeker als het om vakantiefoto's gaat). Lach daarom, maar probeer het er niet al te gemaakt te laten uitzien. Het mooiste is als je lacht met je ogen. Laat ze stralen als sterren (oefen dit voor de spiegel of met selfies).

Moeilijk? Probeer dan eens het trucje dat voormalig topmodel Elle McPherson voor de camera schijnt toe te passen. Draai weg van de camera, creëer een mood (denk aan iets moois, doe alsof je naar je vriendje lacht) en draai dan terug met een stralende lach op het moment dat de camera klikt.

Probeer te vergeten dat je voor de camera staat (beschouw 'm als een mens waarmee je communiceert - weer een tip van Elle McPherson) en neem jezelf en het resultaat niet al te serieus. Relax!

Denk vooruit aan kleding en make-up

In jeans en T-shirt lijk je jonger dan in een 'opgeprikte' jurk. Warme kleuren doen het in de regel beter dan koude kleuren. Let ook op je make-up. Donkere kleuren (donkere lippenstift bijvoorbeeld) lijken op de foto vaak nog donkerder. Vooral op het strand kun je beter zo min mogelijk make-up gebruiken.

Kies je foundation met zorg. Foto's zijn genadeloos. Een te bruine basis steekt lelijk af tegen een lichtere nek. Gebruik een correctiestift om pukkeltjes en rode vlekjes te corrigeren. En wapen je met poeder of blot powder papiertjes om glim tegen te gaan. Ga bij voorkeur voor een natuurlijk kapsel (een kappershoofd vol lak staat op de foto niet echt fris, dynamisch en jong).

Zoek voordelige situaties op

Anders dan je misschien zou denken, zijn bewolkte dagen bij uitstek geschikt voor mooie plaatjes, omdat het licht zachter is en de schaduwen minder hard. Is het echter een stralende dag, maak dan bij voorkeur vroeg in de morgen of tegen schemering foto's. Het licht flatteert dan meer. Foto's op het strand pakken in de regel mooier uit, omdat de weerspiegeling van water en zand de foto's verzachten. Laat je, als het even kan, liever zonder flash fotograferen. De resultaten zijn dan aanmerkelijk beter.

Met je vriendinnen op de foto?

In het midden lijk je groter. Zijn je vriendinnen kleiner van stuk, of dunner, zorg er dan voor dat je aan de zijkant staat. Aan de andere kant vang je in het midden ook het meeste licht (zeker als er flashlicht wordt gebruikt). Overbelichting kan soms heel voordelig uitpakken. Zijn je vriendinnen veel langer dan jij, klim dan ergens op of manoeuvreer het stel naar een stoepje (jij staat op de stoep, zij op de straat). Ben jij veel langer dan de anderen en zijn er geen stoepjes of kistjes waar je je vriendinnen op kunt zetten (niet lachen!), zak dan lichtjes door je benen (draai ze zijwaarts maar houd je heupen recht) en vraag de fotograaf of hij (of zij) alleen gezichten en romp fotografeert.

Delete!

Het voordeel van de digitale camera of mobieltje is dat je gelijk kunt deleten. Vind je een foto niet mooi, delete dan direct of vraag de maker van de foto om het plaatje te verwijderen. Niemand staat altijd mooi op de foto. Er zitten altijd wel minder geslaagde plaatjes bij. Ook celebs kennen het probleem en het verhaal gaat zelfs dat Gisele Bundchen tijdens fotoshoots direct de resultaten op het schermpje van de camera wil zien en de foto's die niet naar haar zin zijn, onmiddellijk laat verwijderen. Zorg er net zoals zij voor dat er zo min mogelijk niet-flatteuze foto's van jezelf in omloop zijn!

GESPONSORDE LINKS