Voorkom miskopen

We hebben allemaal wel iets in de kast hangen dat we nooit hebben gedragen en nooit zullen dragen ook. Een jurk die we in een opwelling hebben gekocht (ook al dragen we gewoonlijk geen jurken), een paar schoenen dat in de uitverkoop was maar eigenlijk niet paste... Het zijn dingen waar je liever met een grote boog omheen loopt omdat ze je een fortuin hebben gekocht en je alleen al bij de aanblik een schuldgevoel bezorgen.

Miskopen maken deel uit van het (shopping)leven van de vrouw en uit statistieken blijkt dat er ongelooflijk grote bedragen mee gemoeid zijn. Wat je daar allemaal niet mee zou kunnen doen! we gingen eens bij onszelf te rade en ontdekten bepaalde 'gevaarsituaties', situaties waarin een miskoop op de loer ligt. We zetten deze situaties voor je op een rijtje. Misschien helpt het je om de volgende keer een miskoop te voorkomen.

Een moment van koopziekte

Er zijn van die momenten waarop je koste wat het kost iets moet kopen. Het maakt niet uit wat. Het kan je op elk moment van de dag overkomen. Een bekend voorbeeld is op weg naar je werk: je hebt eigenlijk geen zin in weer een werkdag en voelt een onweerstaanbare behoefte om geld uit te geven. En dus schiet je de parfumerie of lingeriewinkel op het station binnen, geef je in vijf minuten een smak geld uit en kom je - nog net op tijd - met een tas vol dingen die je nooit zult gebruiken op je werk aan. De schade kan nog groter zijn als je een middagje gaat shoppen, niets ziet dat je echt leuk vindt en dan toch tot aankopen overgaat omdat je niet met lege handen wilt thuiskomen. Dit soort aankopen blijven gewoonlijk ongedragen in de kast hangen.

De uitverkoop en de outlet-store

Andere 'gevaarlijke' momenten zijn de uitverkoop of een bezoekje aan een outlet-store. In de uitverkoop laten we ons door de prijskaartjes gemakkelijk verleiden tot het kopen van kleding en schoenen die we nooit zullen dragen. Een outlet-store, vooral als er merken met klinkende namen worden verkocht, heeft vaak hetzelfde effect. Dure merken komen opeens binnen handbereik en je zwicht al gauw voor kledingstukken waarvan je eigenlijk al weet dat je die nooit zult dragen. Iedereen wil toch wel iets van een topmerk in zijn (pardon: haar) kast hebben hangen!

Winkelen in gezelschap

Het is natuurlijk heel gezellig om met een vriendin of met je moeder te gaan winkelen maar het verhoogt ook het risico op een miskoop. Je wordt beïnvloed door de smaak van je gezelschap, misschien voel je zelfs wel een zekere druk om tot bepaalde aankopen over te gaan. Kies je shopping-gezelschap daarom zorgvuldig uit.

De overtuigingskracht van een verleidelijke reclame

O wee, die reclames! Ze zijn ervoor gemaakt om ons te verleiden tot de aankoop van bepaalde producten. En soms trappen we er met open ogen en een zeker genoegen in. In onze verbeelding zien we er met het kledingstuk dat het model draagt precies zo uit als zij. Maar in werkelijkheid ligt dat vaak toch een beetje anders... En zodra we met het kledingstuk thuiskomen, vertelt de spiegel ons genadeloos de waarheid. Einde verhaal... :-)

Kopen omdat 'zij' er zo fantastisch in uitzag

Je zou geen vrouw zijn, als dit je niet tenminste één keer in je leven overkomt. Je ziet een meisje of vrouw op straat, op je werk of op een party die er fantastisch uitziet. Laten we zeggen dat je vooral kickt op haar schoenen. En dus ga je op zoek naar precies eenzelfde paar. Maar als je ze eenmaal hebt, draag je ze niet omdat ze bij jou niet hetzelfde effect hebben.

Kopen onder invloed van een bepaalde sfeer

Aankopen tijdens de vakantie of tijdens een dagje uit, kunnen ook funest zijn. Het is ook wel logisch dat je outfits die je tijdens een strandvakantie - onder invloed van de zon en een wel heel alcoholische cocktail - hebt gekocht, niet snel meer zult dragen. En toch...

Iets kopen dat niet bij je (levens)stijl past

Je bent geen jurkentype en koopt een jurk. Je draagt nooit hoge hakken, maar komt met een paar torenhoge sandaaltjes thuis. Je koopt een lange avondjurk al heb je helemaal geen gala in het vooruitzicht. Dit zijn de typische 'droomaankopen'. In je achterhoofd weet je al dat je ze nooit zult dragen, maar deze kledingstukken of accessoires roepen bepaalde droombeelden in je op en daarom koop je ze tegen beter weten in.

Iets kopen dat op voorhand al niet goed past

Dit is iets dat wij op de redactie uit ervaring weten. Koop alleen iets dat nog vermaakt moet worden als het direct in de boetiek wordt gedaan of als je direct na aankoop doorgaat naar de kleermaker. Is dat niet het geval, koop het kledingstuk dan liever niet, want de kans is groot dat het 'onvermaakt' in de kast blijft hangen. Koop ook nooit dingen die je maat niet zijn. Denk niet: 'ik ben toch bezig met afvallen' (tegen de tijd dat je bent afgevallen - als dat al gaat lukken - wil je al weer heel iets anders). Te grote en te kleine schoenen blijven te groot of te klein! Daar valt - helaas - niets aan te veranderen.

Iets kopen dat je eigenlijk te duur vindt

In de praktijk blijkt vaak dat we kleding of schoenen die erg duur (boven ons budget) waren, niet dragen. We wachten op een speciale gelegenheid waarop we het kledingstuk aankunnen. Of we durven het niet aan uit angst dat we er een vlek op maken, dat we het vuil maken of dat we - in geval van schoenen - de hak beschadigen. In deze gevallen is er maar één remedie: trek het toch aan, want anders komt het er nooit van en maak je van een geslaagde aankoop een miskoop.

Remedies bij miskopen

En wat als je ondanks alles toch een miskoop hebt gedaan? Stap één op weg naar een oplossing is: het erkennen. En liefst zo snel mogelijk zodat je nog op tijd bent om je miskoop terug te brengen of te ruilen voor iets anders.

Is dat niet meer mogelijk, dan er zijn er nog enkele andere mogelijkheden om de schade - gedeeltelijk - te herstellen. Zo kun je je miskoop in de tweedehandswinkel verkopen (hoe sneller, hoe beter omdat je er meer voor krijgt als je kledingstuk nog in de mode is). Of via internet. Of misschien heb je wel een vriendin die er heel blij mee zou zijn (het wordt dan in ieder geval gedragen en zij is je er eeuwig dankbaar voor)...

Er zijn manieren genoeg om van een miskoop toch nog een (bescheiden) succes te maken. En soms hoef je er zelfs helemaal niets mee te doen. Want niet altijd hoeft iets dat we niet dragen een miskoop te zijn. Als jij bij de aanblik van een sexy paar schoenen of een schitterende jurk al blij wordt of wegdroomt, waarom zou je die dan weg moeten doen...? Geef ze een ereplaatsje in je kast of slaapkamer en geniet ervan!

GESPONSORDE LINKS