Vind jouw droomjeans

Een van de moeilijkste kledingstukken? Een kledingstuk waar je stad en land voor af kunt lopen zonder dat je hét model vindt? De spijkerbroek natuurlijk. Spijkerbroeken kunnen je figuur maken of breken. Het stugge materiaal maakt dat de pasvorm perfect moet zijn, wil je er goed in uitzien. Want de spijkerbroek is genadeloos. De verkeerde jeans kan je billen dikker of langer maken, je heupen breder doen lijken en je taille ronder... Zaak dus om een goed model te kopen.

Wij hebben een paar adviezen voor je die je er hopelijk voor behoeden dat je met het verkeerde model thuiskomt.

Bezint eer ge begint... Ofwel: informeer je voordat je aan het kopen slaat. Blader modetijdschriften door (of raadpleeg internet) om je een beeld te vormen van de laatste mode en trends. Niet dat je die blindelings moet volgen, maar het helpt je een idee te vormen van het model dat jij wilt. Want zonder een vastomlijnd idee heeft het geen zin om te winkelen. Vraag je dus of wat voor jeans je wilt hebben: donker of licht, met lage of hoge taille, voor de winter of voor de zomer, met of zonder vlekken of strepen. Een bijkomend voordeel van een vastomlijnd idee is dat de verkoopsters je beter kunnen helpen. Je verdoet dan minder tijd met het uit de rekken trekken van alle (on)mogelijke modellen.
  • Haast is uit den boze. Neem alle tijd voor de aankoop van een spijkerbroek. Beperk je niet tot één winkel, maar pas spijkerbroeken van verschillende merken. Als je het goede model te pakken hebt, weet je het meteen! Slaat de vonk niet over, koop dan niets en kom een andere keer - met frisse ideeën en frisse moed - weer terug.

  • We weten het: zaterdag is winkeldag, maar eigenlijk zou je nu juist de zaterdag moeten vermijden om een spijkerbroek te kopen. Kies een rustig tijdstip waarop het in de winkels nog niet druk is. Ideaal is een morgen door de week. De verkoopsters zijn dan nog vol goede wil en zullen je niet kwaad aankijken als je het ' tigste' model past.

  • Het is heel moeilijk om zelf te beoordelen hoe een spijkerbroek je staat en een verkoper/verkoopster is nu niet de meest onpartijdige persoon ter wereld. Neem daarom een geduldige en toegewijde vriendin mee die je op ' moeilijke momenten' met raad en daad kan bijstaan.

  • Wees jezelf bewust van je 'schoonheidsfoutjes'. Heb je een uitpuilend buikje dan kun je spijkerbroeken met een lage taille beter laten voor wat ze zijn (tenzij je buikje je niet stoort tenminste). Heb je nogal korte benen kies dan een niet al te wijde spijkerbroek die je met een hakje kunt dragen. Ben je behept met een stevig achterwerk, kies de taille dan niet te laag. Ben je klein, ga dan voor rechte of strakke modellen.

  • Houd er rekening mee dat jeans tijdens het dragen wijder worden. Het gaat meestal om een halve maat. Koop je spijkerbroek dus niet te groot.

  • En lukt het nu echt niet met die spijkerbroek, kijk dan ook eens bij de spijkerrokjes en spijkerjurkjes. Een rokje is ideaal voor wie slanke benen heeft maar stevige heupen of billen. Een jurkje, recht en tot op de knie, is 'allesverhullend' en corrigeert benen, heupen en billen.
GESPONSORDE LINKS