Dossier zon & zee: zelfbruiners

De eerste zelfbruinende crèmes wilden nog wel eens een vlekkerig effect hebben of oranje uitslaan, maar de self tanners zijn tegenwoordig perfect en zorgen binnen een paar uur voor een mooi en zonnig goudbruin tintje.

In Hollywood wordt er dan ook op grote schaal gebruik van gemaakt. Jennifer Lopez bijvoorbeeld, en actrice Jennifer Aniston, zouden er helemaal weg van zijn.

Selftanners zijn een goed alternatief voor de zonnebank, want ze zijn ongevaarlijk voor de huid (er bestaat wel enige discussie over zelfbruiners die parabenen bevatten maar in de regel worden zelfbruinende crèmes als onschadelijk beschouwd). De werkzame stoffen in de zelfbruiners gaan een reactie aan met de oppervlakkige huidcellen. De bruine tint verdwijnt dan ook binnen enkele dagen, namelijk als de huid zich ontdoet van de dode huidcellen die plaatsmaken voor nieuwe.

Zelfbruinende crèmes verouderen je huid niet (zoals de uv-straling) en zijn ook veilig als je de pil gebruikt of andere medicijnen die gevaarlijk zijn in de zon, zoals antibiotica. Je kunt ook een zonnebadje (of zonnebankje) nemen nadat je een zelfbruinende crème hebt aangebracht al kan dat wel tot een vlekkerig resultaat leiden. En let op! Een kunstmatig tintje beschermt - anders dan een 'echt' bruin tintje - niet tegen de schadelijke invloeden van de zon. Gebruik daarom in de zon altijd een zonnebrand-crème met een hoge beschermingsfactor.

Het mooiste resultaat krijg je als je een selftanner op een gladde huid aanbrengt. Behandel je huid daarom voordat je de zelfbruinende crème aanbrengt met een peeling of scrub. Zorg ervoor dat je de crème gelijkmatig over je huid verdeelt. En vergeet niet om direct na het insmeren je handen te wassen om te voorkomen dat je handpalmen onnatuurlijk bruin kleuren.

GESPONSORDE LINKS