Tips voor een mooie haardos, ook op het strand!

Zomer. Een zongekust huidje. Zongebleekte lokken voltooien je summerlook. Zorg er alleen wel voor dat je van de winter de rekening niet gepresenteerd krijgt. Want de zon, hoe heerlijk ook, droogt je haar uit. Als je even niet oplet, verandert je glanzende haardos in een - oneerbiedig gezegd - bos touw. Hier zijn onze tips om je kostbare haardos veilig te stellen:

Beschermen
Je haar heeft, net zoals je huid, bescherming tegen de invloeden van zon, zee en hitte nodig. Breng daarom voordat je naar het strand gaat een beschermend product met een spf filter aan (de producten van de kapper zijn het meest effectief). Heb je geen speciaal haarproduct bij de hand, gebruik dan een anti-zonnebrandcrème. Alles is beter dan je haar onbeschermd aan de zon blootstellen. Voor extra bescherming draag je een hoedje, ook in zee of op je luchtbed!

Zeewater
Als het even kan, zorg er dan voor dat je haar niet aan het zeewater blootgesteld wordt. Maak een hoge knot en houdt het droog. Ben je een echte waterrat, dan is er maar één oplossing: direct douchen na ieder bad in de zee. Spoel je haar grondig uit zodat alle resten zout en zandkorreltjes verdwenen zijn.

Kammen
Nat haar is poreus. Neem daarom geen fijne kam of borstel mee naar het strand, maar gebruik bij voorkeur een houten kam met brede tanden om je haar weer in model te brengen.

Iedere dag wassen met weinig shampoo
Hoe goed je ook op het strand gedoucht hebt, eenmaal thuis was je je haar met een milde en vooral vochtinbrengende shampoo. Ook hier is het weer van belang dat je een product van goede kwaliteit kiest. Gebruik maar weinig shampoo en leng het product, voordat je het op je haar aanbrengt, aan met water. Verwen je haar na het wassen met een goede, vochtinbrengende conditioner. Op vakantie is een 'leave in' conditioner wel zo makkelijk. Je hebt er minder werk aan. Controleer goed of de producten die je gebruikt geen alcohol bevatten. Pas op met 'shining products'. Vaak zijn deze producten meer gericht op het resultaat dan op de gezondheid van je haar. Een probaat middel om je haar meer te laten glanzen, is het na het wassen naspoelen met koud water.

Extra aandacht voor de punten en voor krullend haar
Besteed tijdens een zeevakantie extra aandacht aan de punten van je haar om te voorkomen dat ze splijten. Hiertoe kun je na het wassen op handdoekdroog haar een voedend serum op de punten aanbrengen. Blijven de punten droog, breng dan meerdere malen per dag het serum aan. Je haar hoeft daarvoor echt niet net gewassen te zijn.

Geef je haar rust
Gewoonlijk droog je je haar waarschijnlijk met de föhn (ook zo'n boosdoener). Maak van de zomer gebruik om het even rust te gunnen. Laat je haar, als het maar even kan, aan de lucht drogen. Krullend haar breng je in toom met een verzorgend serum (liever geen gel, zeker niet als deze alcohol bevat). Voor mooi golvend haar laat je je haar in vlechten opdrogen.

Nazorg
Eenmaal thuis verzorg je je haar tenminste één keer per week met een voedend masker. Olijfolie alleen al doet wonderen (uitkijken met lichte haarkleuren). Breng de olie met een watje op je haar aan, wikkel er een handdoek om en laat de olie de hele nacht intrekken

Nog een laatste tip
Kleur, spoel of permanent je haar niet vlak voordat je op vakantie gaat (de verleiding is groot want tijdens de vakantie wil je natuurlijk dat het er mooi uitziet), maar houd deze behandelingen voor na de vakantie. De combinatie van chemische behandelingen, zon en zee is funest voor de gezondheid van je haar.

GESPONSORDE LINKS