Tips voor verstandig zonnen

Een stralende zomerdag aan het strand van Bloemendaal, een reis naar een warm, zonnig land. De huid krijgt de volle laag. Voorbereiden, beschermen en nazorg zijn sleutelwoorden voor een goudbruine tintje waar iedereen jaloers op zal zijn.

Voorbereiden is essentieel voor een egale, uniforme tint zonder vlekken en strepen. Beschermen is fundamenteel, niet alleen voor een mooie tint maar ook voor de gezondheid van de huid. Nazorg is noodzakelijk om te zorgen dat de huid niet uitdroogt.

Voorbereiden

Scrubben

Voordat je de huid blootstelt aan de zon is het van belang goed te scrubben. Je verwijdert de dode huidcellen waardoor je de gouden tint die je opdoet, mooi egaal wordt. Maar dat niet alleen. Scrubben is ook een kwestie van beschermen. Door goed te scrubben - met een crème grove scrubkorreltjes - stimuleer je de aanmaak van nieuwe huidcellen. De huid krijgt meer weerstand en is beter beschermd tegen de - we weten het: schadelijke - invloed van de zon. Scrub je huid niet vlak voordat je in de zon gaat, maar tenminste één week, en liever nog twee weken voor je eerste zonnebadje. Scrub de huid in geen geval direct na het zonnen. De huid is dan teer en gevoelig. Een goed gebruinde, zongewende huid mag je wel met een ruwe scrubhandschoen behandelen.

Vitaminen, mineralen, bètacaroteen

De huid beschermen doe je vanzelfsprekend met een antizonnebrandcrème met een (hoge) beschermingsfactor. Maar er is meer. Je kunt je lichaam extra beschermen door ruim voordat je de zon ingaat voldoende vitaminen (a, c en e), anti-oxidanten en bètacaroteen tot je te nemen. Bètacaroteen stimuleert de aanmaak van melanine, de natuurlijke bescherming van de huid tegen uva en uvb straling (bètacaroteen beschermt dus niet alleen, maar zorgt er ook voor dat je sneller bruin wordt!). Vitaminen c en e, mineralen en - wederom - bètacaroteen voorkomen of remmen de aanmaak van vrije radicalen die ontstaan als we te lang in de zon zitten (vrije radicalen zijn agressieve, schadelijke stoffen die op den duur onder meer huidkanker kunnen veroorzaken).

De genoemde vitaminen en bètacaroteen zijn vooral te vinden in geel, oranje, rood gekleurd fruit en geel, oranje, rood en donkergroen gekleurde groenten. Een reden temeer om jezelf in de zomer te verwennen met heerlijke maaltijdsalades boordevol sperzieboontjes, spinazie, wortel, paprika, tomaten. Wees niet te zuinig met olijfolie in de salade. Olie is namelijk noodzakelijk voor de opname door het lichaam van bètacaroteen. Eet verder veel rood, oranje en geel zomerfruit zoals abrikozen, nespols, perziken, peren. Maar ook bosvruchten - vooral bosbessen - voor de bioflavonoïden die de haarvaatjes versterken.

Ondanks alle goede voornemens om veel fruit en groenten te eten (misschien vanaf dit moment gemakkelijker omdat je nu weet dat dit niet alleen je lichaam tegen de zon beschermt maar ook het bruin worden bevordert) krijgen we tegenwoordig maar al te vaak te weinig vitaminen en mineralen binnen. Je kunt je dagelijkse voedingspatroon aanvullen met een voedingssupplement met vitaminen en mineralen. Raadpleeg hiervoor je huisarts, apotheker of drogist. Begin er tenminste drie weken voor je vertrek naar de zon mee.

Beschermen

Olifantenhuid

De huid heeft een geheugen als een olifant. Daarmee bedoelen we dat de huid elke verbranding herinnert. Met andere woorden: elke verbranding laat zijn sporen achter. Je zult vast wel gemerkt hebben dat lichaamsdelen die je vroeger eens verbrand hebt, in de regel sneller verbranden. Bovendien zullen deze lichaamsdelen, als je ouder wordt, ook eerder rimpels vertonen. Het is daarom van groot belang om verbranden te voorkomen. Natuurlijk willen we allemaal snel een goudbruin huidje, maar overhaast het niet. Je kunt je goudbruine tint beter langzaam opbouwen om schade te voorkomen. Maak er daarom een gewoonte van om je huid nooit - maar dan ook nooit - zonder bescherming aan de zon bloot te stellen. Zet de antizonnebrandcrème op je wastafel of toilettafel en gebruik dit product, zeker in de zomer, iedere dag.

Welke factor?

De factor die je kiest is afhankelijk van een aantal factoren: van je huid (een donkere huid is in de regel beter beschermd dan een lichte huid), van je bestemming (zandvoort of de tropen), van het weer (bewolkt of zonnig - in beide gevallen is overigens bescherming noodzakelijk). Ga bij voorkeur voor een hogere dan een lagere factor. Een hoge factor betekent niet dat je niet bruin wordt, maar zorgt er alleen voor dat de huid minder snel verbrandt. Overigens is het zo dat de effectieve beschermingsfactor na verloop van tijd vaak lager wordt. Binnen een half uur kan de beschermingsfactor gehalveerd zijn (bijvoorbeeld 25 in plaats van 50 zoals vermeld op de tube die je hebt gebruikt) doordat je transpireert, door het contact met de handdoek, met de ruwe stof van de strandstoel, met zand of gras. Kies daarom bij voorkeur een hoge factor.

1 | Volgende pagina 2

GESPONSORDE LINKS