Bruidsmake-up. Mooi op de bruidsfoto

Tips voor bruidsmake-up en make-up voor je trouwfoto's

Pagina 1 | Pagina 2

Michele Magnani van Mac Cosmetics

Trends in de bruidsmake-up. Ook de bruidsmake-up is aan onderhevig aan trends. Niet alleen worden die gedicteerd door mode, tijd en smaak maar ook door de technologie. Bruidsmake-up moet niet alleen worden afgestemd op de belangrijke en emotionele gebeurtenissen van de trouwdag maar ook op de steeds geavanceerdere technieken waarmee tegenwoordig wordt gefotografeerd en gefilmd. Voor het altaar of aan die imposante tafel in het gemeentehuis wil je stralen maar ook op de foto's of video's van je trouwdag wil je er op je allermooist uitzien. (foto: Michele Magnani make-up artist Mac)

Trendystyle woonde de 'HD Bridal Master Class' voor professionele visagisten van Mac Cosmetics bij. Make-up artist Michele Magnani die elke fashionweek weer achter de schermen bij de grootste modeontwerpers te vinden is, legde tijdens deze masterclass uit hoe je een stralende bruidsmake-up creëert die ook op foto's en video's op z'n voordeligst uitkomt.

Hoe de moderne technologie de bruidsmake-up beïnvloedt

Voor de meeste vrouwen is de trouwdag één van de belangrijkste dagen, zo niet de belangrijkste dag, in het leven. Het moet een droomdag zijn. Kosten noch moeite worden gespaard. Iedere vrouw wil zich op haar trouwdag een prinses voelen. En ook als een prinses op de foto staan. De steeds geavanceerdere technologie zorgt voor steeds betere resultaten. Digitale camera's hebben steeds hogere resoluties en HD video camera's zijn steeds meer aan de orde van de dag. Allemaal goed en wel, maar laten we eerlijk zijn, deze technologieën zijn ook genadeloos. Als de bruidsmake-up niet hieraan wordt aangepast, zou het resultaat op foto (of video) wel eens lelijk kunnen tegenvallen.

Bruidsmake-up Antonio Fortunato Mac Cosmetics
Bruidsmake-up Michele Magnani Mac Cosmetics
Twee voorbeelden van 'High Definition' bruidsmake-up. Links een klassieke bruidsmaquillage van make-up artist Antonio Fortunato, rechts een voorbeeld van bruidsmake-up met een glamour touch van make-up artist Michele Magnani

Terug in de tijd

Make-up artist Michele Magnani voert ons als introductie op de bruidsmake-up even mee terug in de tijd. Hij laat zien dat de oude Egyptenaren al make-up gebruikten. Een bekende figuur uit die tijd is Cleopatra die steevast met veel make-up wordt afgebeeld en (onder meer) met Marcus Antonius trouwde. Ook de antieke Romeinen maakten zich al op. Zij gebruikten daarvoor poeders, maar ook roet, antimoon (een zilverachtig semi-metaal) en okra plantenextracten. In China maakten de vrouwen hydraterende crèmes van melk, bloem en lanoline (wolvet van schapen bijvoorbeeld). Ze gebruikten ook gipspoeder en zouden zelfs loodpoeder op hun huid hebben gesmeerd. Ook mascara ontstond al vroeg. Op de wimpers werd een mix van roet en antimoon aangebracht waardoor een wimperextension-effect ontstond. In de tijd van Marie Antoinette werd er gul met talk en gips gepoederd en de wangen kregen een hoogrode blos dankzij het sap van bepaalde bessen. Een techniek, vertelt Magnani, die ik nog van mijn grootmoeder heb geleerd.

Vooral voor grootse gebeurtenissen zoals een trouwerij was (en is) make-up belangrijk. Het laatste decennium is de huwelijksplechtigheid een steeds publiekere aangelegenheid geworden. Bruiloften als die van Mohammed Reza en Soraya, Ranieri III en Grace Kelly, Prins Charles en Lady Diana deden ontelbare vrouwen in de hele wereld wegdromen. Al begin vorige eeuw werden de toen nog zwart-witte foto's door kunstenaars (soms zelfs in kleur) geretoucheerd om vooral de bruiden zo voordelig mogelijk te doen uitkomen.

High Definition. Je huid als onder een vergrootglas

Nu, in de eenentwintigste eeuw, is het principe nog steeds hetzelfde. De bruid wil stralend mooi zijn en het fotoalbum (of de huwelijkswebsite) die ze later aan haar kinderen en kleinkinderen zal laten zien, moet daarvan getuigen.

Zoals gezegd zijn de geavanceerde technieken echter genadeloos. Foto's en videofilms laten details zien die met het blote oog niet of nauwelijks waarneembaar zijn. Het is alsof onze huid met een vergrootglas wordt bekeken. Zwarte puntjes, grove poriën maar ook make-up en poederdeeltjes zijn scherp te zien. Een wimpertje dat niet op z'n plaats zit, kan storend werken. Het is dus heel belangrijk dat jij of de visagiste die je voor je huwelijksdag in de arm hebt genomen de bruidsmake-up daarop afstemt.

Focus op de huid. Een goede voorbereiding

De huid is het allerbelangrijkste, onderstreept Michele Magnani. De geavanceerde camera's lijken op de huid in te zoomen. De huid moet daarom zo zorgvuldig mogelijk worden opgemaakt.

Hoe mooier je huid, hoe mooier de make-up. Een goede visagiste zal je tijdens het proef-opmaken niet alleen over je bruidsmake-up adviseren maar zal je ook tips geven voor de huidverzorging in de (emotionele) weken die je nog van de grote dag scheiden. Regelmatig scrubben met milde scrubs om de dode huidcellen te verwijderen, is aan te bevelen. Ook maskers vormen een welkome aanvulling op je dagelijkse beautyroutine. Wees verder voorzichtig met zonnebankjes en de zon, zeker in de dagen vlak voor je trouwdag.

Aandachtspunten: ongewenste haartjes

Ongewenste haartjes moeten zorgvuldig worden verwijderd omdat die juist op de foto in het oog springen. Met 'snorhaartjes' moet je al een paar dagen van tevoren korte metten maken. Ook het enkele wenkbrauwhaartje dat op de grote dag de vorm van je wenkbrauwen verstoort, moet worden verwijderd. Vergeet ook de neusharen niet. Niet zelden sta je met achterovergebogen hoofd op de foto met direct zicht in de neusgaten (modellen maken tegenwoordig voordat ze de catwalk opgaan zelfs de neusgaten met een wattenstaafje schoon omdat op de foto letterlijk elk detail te zien is).

Lees verder >>

GESPONSORDE LINKS