Verzorging van de nagels

Vaak zijn we ons er niet van bewust, maar nagels kunnen heel wat aandoeningen en ziektes vertonen. Kleine aandoeningen die de nagels er niet mooier op maken, maar ook de meest uiteenlopende en soms zelfs complexe ziektes. Juist omdat nagels geen pijn doen, zijn we vaak geneigd ze te verwaarlozen.

En toch kunnen we ze maar beter goed verzorgen. Want ze beschermen een uiterst gevoelig deel van ons lichaam (onder meer de zenuwuiteinden die in onze vingers te vinden zijn), dat als we iets met onze handen doen, wordt blootgesteld aan de aanraking met (soms harde) voorwerpen. En verder zijn gezonde nagels gewoon mooi. Het oog wil ook wat!

De bekende, Amerikaanse dermatoloog dr. Zoe Diana Draelos heeft in een uitgebreid artikel nog eens de meest belangrijke adviezen voor gezonde en mooie nagels samengevat. Op het eerste gezicht lijken de adviezen misschien simpel maar wij zijn van mening dat ze van groot praktisch belang zijn.

Kom niet aan de nagelriemen
Het knippen van de nagelriemen is een fout die door menig schoonheidsspecialiste of manicure wordt gemaakt. Een fout die zich overigens wel gemakkelijk laat verklaren: nagellak laat zich mooier aanbrengen als de nagelriemen verwijderd zijn. Volgens draelos is ongeveer 75% van de cosmetische aandoeningen van de nagel aan het verwijderen van de nagelriemen te wijten. De nagelriem beschermt de nagel tegen alle mogelijke invloeden van buitenaf. Verwijder je de nagelriemen (met het risico van infecties) dan riskeer je verschillende aandoeningen.

Draag handschoenen om de nagels te beschermen
Nagels groeien en herstellen zich langzaam. Beschadig je een nagel dan zal er dus de nodige tijd overheen gaan voordat de schade is hersteld. Daarom is het zo belangrijk je nagels goed te beschermen. De blootstelling aan chemische stoffen bijvoorbeeld onttrekt water aan de nagels waardoor ze broos worden. Alleen door handschoenen tijdens afwassen en schoonmaken (en andere 'riskante' klussen) te dragen, zul je je nagels ook in de tijd mooi en gezond houden.

Bijt je nagels niet
Als je je nagels of de nagelriemen bijt, zijn je nagels gemakkelijker vatbaar voor allerlei ziektes. Het vochtige klimaat dat je met het bijten creëert, is een perfecte basis voor bacteriën en virale ziektes. Dit verklaart ook waarom veel pubers met jeugdwratjes op de handen te maken krijgen. Om nagelbijten tegen te gaan, adviseert draelos het gebruik van oplossingen met capsaicin of kunstnagels (ook al moet met kunstnagels voorzichtig worden omgegaan, zie hieronder).

Gebruik naast een vochtinbrengende crème voor je handen ook een vochtinbrengende crème voor je nagels
Ook al bestaat je nagel niet uit 'levend' materiaal, toch kun je het vochtgehalte van je nagels vergroten. Pas echter op met de zogenaamde 'nagelverharders'. Deze producten kunnen de nagels brozer maken omdat ze de nagels kunnen uitdrogen. Ook nagellak bevat ook een 'nagelverharder'.

Knip je nagels regelmatig
Vooral een beschadigde nagel moet regelmatig geknipt worden zodat de groei van de nagel bevorderd wordt. Lange nagels zijn verder kwetsbaarder dan korte nagels (ze beschadigen eerder) en zijn vatbaarder voor allerlei aandoeningen.

Pas op met nagellak remover
Veel nagellak removers bevatten aceton, een stof die de nagel uitdroogt. Gebruik ten hoogste één keer per week een remover (beter nog als je er minder of helemaal geen gebruik van maakt)

Gebruik kunstnagels niet langer dan drie maanden achter elkaar
Kunstnagels kunnen de natuurlijke nagel beschadigen. Geen kunstnagels gebruiken is daarom natuurlijk beter, maar gebruik je kunstnagels zorg er dan voor dat je ze niet langer dan drie maanden achtereen op hebt en las daarna een rustperiode van in ieder geval één maand in.

Gebruik biotine in geval van broze nagels
Een biotine-preparaat wordt op dit moment als een van de beste middelen bij broze, dunne of beschadigde nagels gezien.

Meer over manicure en nagel verzorging op Trendystyle
Ingescheurde nagel?
Tips voor een doe-het-zelf manicure
Mooie handen krijg je zo
Wat vertellen jouw nagels je?
Verzorging van de nagels
Nagelweetjes
Nagellak en de laatste nageltrends
French manicure
Trendy nagels met een zomers kleurtje
Nageltrends

GESPONSORDE LINKS