Wat vertellen jouw nagels je?

De conditie van onze nagels zegt iets over onze gezondheid. Afwijkingen in de kleur, de vorm, de consistentie en de groei kunnen duiden op problemen aan de lever, de nieren, de bloedsomloop of op huidaandoeningen.

Fragiele nagels die snel breken

Anders dan wel gedacht wordt, wijzen fragiele nagels niet op een kalkgebrek (hetzelfde geldt voor de witte vlekjes die we soms op onze nagels zien). Vaak genoeg is de oorzaak van fragiele nagels heel eenvoudig: huishoudelijk werk, borden afwassen, de aanraking met zeep en andere schoonmaakmiddelen. Breekbare nagels zijn dus vrij eenvoudig te voorkomen. Draag altijd handschoenen als je huishoudelijke klusjes klaart. Verzorg fragiele nagels verder elke avond met een speciale crème of olie op basis van collageen, vitamine e en vooral keratine (de bouwstof van onze nagels).

N.B. Ook al wijzen fragiele nagels niet op een kalkgebrek, dit neemt niet weg dat melk, kaas en yoghurt en vitaminen de gezondheid van je nagels ten goede komt. Hoe beter je voeding, hoe mooier je nagels!

Verkleurde nagels

Een van de meest voorkomende oorzaken is donkere nagellak. De kleurbestanddelen van de nagellak trekken in de nagels en zorgen voor een gelige kleur. Een andere oorzaak van gele nagels is nicotine. De oplossing is eenvoudig: vermijd donkere nagellak of breng altijd eerst een transparante basislak aan en stop met roken. In uitzonderlijke gevallen is de verkleuring te wijten aan de aanwezigheid van schimmels. In dat geval kun je je het beste tot je huisarts wenden.

Witte vlekjes

We hebben het al gezegd: de oorzaak hiervan is niet kalkgebrek. Witte vlekjes kunnen duiden op een kleine ontsteking (die vanzelf weer weggaat) of zijn het gevolg van een klein trauma aan de basis van je nagel. Ook kunnen de vlekjes ontstaan door een te agressieve manicure (bijvoorbeeld als de nagelriemen worden geknipt, iets waar je eigenlijk nooit aan moet beginnen).

'Gestreepte' nagels

Vertonen je nagels regelmatige verticale strepen dan kan dit duiden op een gebrek aan zink. Zij de strepen erg diep dan kan er zelfs sprake zijn van bloedarmoede. Het is altijd goed om de arts in dit soort gevallen te raadplegen. Bij de schoonheidsspecialiste kun je verder terecht om de strepen weg te laten vijlen. Je kunt dit ook thuis doen met een speciale vijl (gebruik hiervoor niet de vijl die je gebruikt om je nagels een mooie vorm te geven).

Meer over manicure en nagel verzorging op Trendystyle
Ingescheurde nagel?
Tips voor een doe-het-zelf manicure
Mooie handen krijg je zo
Wat vertellen jouw nagels je?
Verzorging van de nagels
Nagelweetjes
Nagellak en de laatste nageltrends
French manicure
Trendy nagels met een zomers kleurtje
Nageltrends

GESPONSORDE LINKS