Geweldig zomerhaar. 12 Tips en tricks voor de coolste beach hair looks

Sta je in de startblokken om op vakantie te gaan? Maak dan even een paar minuten tijd vrij om de haartips en -tricks voor geweldig zomerhaar van Marriët Gakes van SalonB door te nemen. Een complete gids voor haarbescherming in de zon en de coolste beach hair kapsels.

Marriët Gakes is een ware goeroe op het gebied van haarkleuren en haarverzorging. Met haar adviezen kom je de zomer met supermooi en onbeschadigd haar door. Bovendien geeft Marriët ons geweldige kapseltips voor aan zee mee. Ook Marriëts haartips voor een stoere beach hair look mag je niet missen. Hoe druk je ook bent met koffers pakken, lees voordat je in de auto of het vliegtuig stapt - op weg naar de zon - eerst deze gouden regels voor gezond en cool zomerhaar.

Tip 1: Duik in de zee of het zwembad? Maak je haar eerst nat met kraanwater

Marriët Gakes: Zeezout en chloor hebben een schadelijke invloed op je haar. Ze kunnen er zelfs een groenige tint aan geven. Het mooiste is het natuurlijk als je nette baantjes met je hoofd keurig boven het water trekt. Maar dat gaat wel ten koste van de zomerpret. Je wilt vast lekker duiken of onbezorgd met de kindertjes bezig zijn. Dat kan allemaal best, als je je haar tijdens de zomervakantie maar extra goed verzorgt.

Een eerste tip die heel gemakkelijk in de praktijk te brengen is en die vooral nuttig is als je geen speciale haarproducten bij de hand hebt, is: maak je haar nat met kraanwater voordat je de zee of het zwembad in duikt. Haar zuigt namelijk water op. Ga je met droog haar de zee of het zwembad in dan trekt het zeewater of chloorwater er direct in. Is het al doortrokken met kraanwater dan vormt dit een soort zoetwaterbuffer tegen zeezout en chloor.

Tip 2: Gebruik speciale haarproducten om je haar te beschermen

Marriët Gakes: Nog beter is het natuurlijk als je je haar met speciale haarproducten beschermt. Ik geloof echt in de bescherming met haarproducten. Welke producten je gebruikt, ligt aan je haartype. Ook bepalend voor je keuze is of je haar gekleurd is of niet.

Een haarlijn die goed beschermt, is Wella Professionals Sun. Deze producten hebben een tweeledige werking. Enerzijds beschermen ze je haar tegen UV-straling zodat de kleur maximaal behouden blijft en anderzijds bevatten ze een vitaminencomplex dat je haar hydrateert. Heb je fijn haar, dan is Wella Professionals Protection Spray ideaal omdat het je haar niet verzwaart en verslapt. Heb je wat dikker en stugger haar, gebruik dan Wella Professionals Sun Protection Cream. In weerbarstig haar voelt een crème gewoon lekkerder aan.

Tip 3: Was je haar na het zwemmen met een milde shampoo

Marriët Gakes: Vreemd genoeg krijgen sommige mensen eerder groenig haar dan anderen. In ieder geval is het belangrijk om je haar na een dagje strand of zwembad met een milde shampoo te reinigen. Ik zelf bijvoorbeeld was mijn haar gewoonlijk maar drie keer per week, maar als ik in de zomer op vakantie ben, dan was ik het elke dag na het zwemmen zodat de schadelijke invloed van zeezout en chloor geen kans krijgt.

Je hoeft je haar natuurlijk niet elke keer dat je gezwommen hebt te shampooën. Ga je na een uurtje weer het water in, dan mag je wel even wachten. Was je haar wel zodra je van het strand of het zwembad terugkomt op je hotelkamer of in het appartement. Was je je haar op het strand let dan op of de douche kraanwater heeft. Sommige douches hebben namelijk zeewater en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Je kunt, zeker als je je haar tijdens de vakantie elke dag wast, het beste voor een milde shampoo kiezen. Veel haarlijnen bevatten tegenwoordig ook speciale shampoo's voor de zomervakantie.

Tip 4: Gebruik na het wassen altijd een conditioner

Marriët Gakes: Gebruik na het wassen altijd een conditioner. Als je dezelfde zonnelijn van Wella Professionals die ik al noemde wilt gebruikt, kom je op Express Conditioner uit. Dit product bevat vitamine E voor de opbouw van je haar.

Tip 5: Neem een haarmasker mee naar zee

Marriët Gakes: Heb je geen speciale haarproducten voor in de zon bij de hand en ga je onverwachts een weekendje naar zee, neem dan een haarmasker mee en creëer er een wet look mee. Maak je haar voordat je naar het strand gaat vochtig en doe het masker erin. Maak er dan een hoge knot van of vlecht het op een gave manier in. Op deze manier ben je je haar aan het strand actief aan het verzorgen. Natuurlijk gaat het masker er wel uit als je zwemt, maar tot op dat moment heb je het heerlijk gepamperd. Ikzelf vind Illuminating Restore van Sassoon Professional heel lekker. Dit masker verzorgt je haar en beschermt ook je haarkleur. Ook de andere Illuminating Clean producten van Sassoon zijn perfect voor maximaal kleurbehoud. Ik raad deze lijn echt aan als je - wat wij noemen - een 'fragiele' haarkleur hebt zoals rood of een mooie pasteltint.

Tip 6: Wees niet bang om je haar vòòr de zomervakantie te kleuren of blonderen

Marriët Gakes: Veel mensen vragen mij of je je haar vlak voor de zomervakantie mag kleuren of verven. Mijn antwoord is dan 'Ja'. Je wilt toch niet terugkijken op je vakantiefoto's en denken 'Oh nee, wat een uitgroei!'? Het belangrijkste is dat je je tijdens de vakantie prettig voelt en daar hoort mooi gekleurd haar bij. De keerzijde is wel dat je je haar tijdens de vakantie maximaal moet verzorgen anders gaat de kleur enorm achteruit en daar kan je kapper niets aan veranderen.

Verder raad ik aan om voor direct na de zomervakantie een afspraak voor een 'touch up' bij de kapper te maken. Stel dat je een mooie pastelblonde tint hebt. Zon en zee zullen daar - ondanks alle verzorging - toch altijd wel iets mee doen. Na de zomervakantie kun je de kleur laten bijwerken met bijvoorbeeld een color glossing. Dit is een behandeling die je tussen de kleurbehandelingen door kunt doen en die ervoor zorgt dat je haar constant mooi blijft.

Klik hier om naar de volgende pagina te gaan

Met dank aan Marriët Gakes, Colour Director Salon B, http://www.salonb.nl/

Awardwinnend hairstylist Marriët Gakes is ruim 17 jaar werkzaam binnen het kappersvak. Ze vestigde haar naam als kapper binnen de Nederlandse kapperswereld, door maar liefst 4 keer uitgeroepen te worden tot Hair Color Technician of the Year (2008, 2012 & 2013 en 2014). Haar unieke kijk op kleur en haar uitgebreide kennis van kleurmethodes maken haar tot één van de meest betrouwbare en innovatieve autoriteiten op het gebied van haarkleur in Nederland. Sinds 2006 is Marriët Gakes werkzaam als Colour Director bij Salon B en B academy. Als Colour Director zorgt ze er door middel van trainingen en persoonlijke begeleiding voor dat iedere student en hairstylist kleurt volgens de B kleurfilosofie. Marriët vertelt "Klanten een totaalplaatje bieden waarbij coupe en kleur perfect op elkaar afgestemd zijn en waarbij de gezondheid en glans van het haar altijd voorop staan, dat is waar het om draait."

GESPONSORDE LINKS