Stylen met de steiltang

Een paar seizoenen geleden kwam de steiltang in de mode. De meest moderne uitvoeringen hebben keramische platen en sommige zelfs een systeem dat het haar ioniseert. De steiltang is inmiddels een algemeen bekend stylinginstrument, maar wat minder bekend is, is het gebruik ervan. De steiltang - het woord 'stylingtang' dekt wellicht beter de lading - biedt zoveel meer mogelijkheden dan alleen maar je haar steil maken. Je kunt er krullen meemaken, zelfs pijpenkrullen, maar ook een compleet rastakapsel. De benodigdheden? Een steiltang (logisch!) en de juiste producten voor je haar.

De steiltang

Besluit je over te gaan tot de aankoop van een steiltang, bespaar dan niet op de kwaliteit. Niet alleen bereik je met een kwalitatief goede steiltang betere resultaten, ook de gezondheid van je haar vaart er wel bij. Schaf daarom bij voorkeur een professionele tang aan. Let daarbij ook op de maat. Er zijn tangen voor kort, middellang en lang haar. Kies de tang die bij jouw haarlengte past.

Bereid je haar goed voor

Voordat je met de steiltang aan de slag gaat, is het belangrijk je haar goed te verzorgen. Was je haar met een shampoo die geschikt is voor jouw haar, verzorg het met een conditioner en wrijf het handdoekdroog. Laat het haar verder opdrogen aan de lucht of bewerk het met de föhn totdat al het water uit je haar verwijderd is. Je begint pas met de steiltang als het haar helemaal droog is.

Toch is je haar ook dan nog niet helemaal klaar voor het gebruik van de stylingtang. Een cruciale stap die je niet mag overslaan, is de bescherming van je haardos tegen de hitte met een speciaal daarvoor ontwikkeld product dat bij de kapsalon verkrijgbaar is.

Het gebruik van stylingproducten

Om ervoor te zorgen dat je haar zich goed laat bewerken - steil laat maken of juist krult -, gebruik je een stylingproduct. De keuze van het product zal afhangen van het resultaat dat je wilt bereiken. Stylingproducten voor steil haar kun je op het nog natte haar aanbrengen. Het product laat zich beter verspreiden en het haar is gemakkelijk door te borstelen of kammen. Kies je voor krullen, breng het product dan op de afzonderlijke - droge - lokken aan, vlak voordat je ze met de steiltang bewerkt.

Werken met de steiltang

Om het haar steil te maken, hoef je elke lok maar één keer door de steiltang te halen. Doe dat met een langzame beweging en zonder dat je druk op de steiltang uitoefent. Je hoeft de tang dus niet met alle kracht dicht te knijpen. Het is de warmte en niet de druk die het haar steil maakt. Schrik niet als het haar tijdens deze passage 'stoomt': het zijn de haarproducten die verdampen.

Om krullen te maken, houd je de tang heel losjes vast zodat de lokken alle gelegenheid krijgen om de gewenste vorm aan te nemen. Het principe is hetzelfde als je haar steil maken. Het enige verschil is dat je de lokken op een andere manier door de tang haalt. Neem de lokken vlak bij de haarwortels tussen de tang, maar draai de tang nu een halve slag om en trek de tang in deze positie langzaam richting de haarwortels. De lok zal nu krullen. Je kunt dit principe vergelijken met de methode waarmee verkoopsters voor een cadeauverpakking met een schaar een krul in een lint trekken.

Je kunt variatie in je krullen aanbrengen door de tang niet horizontaal maar verticaal te houden. Verder scheelt het ook of je de tang een halve slag richting je hoofd of juist naar buiten draait. De laatste methode levert meer volume op.

Voor een rastakapseltje draai je de lokken eerst helemaal rond. Vervolgens fixeer je ze met de steiltang en een product dat de lokken goed aan elkaar 'plakt'. Het rastakapseltje was je er met shampoo gemakkelijk weer uit.

Flexibel en snel

Het voordeel van de steiltang is dan ook dat je er resultaten mee bereikt - perfect steil haar, krullen, rastahaar - die je al naar mood heel snel weer kunt veranderen. Je hoeft alleen je fantasie maar te gebruiken...

GESPONSORDE LINKS